avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Buletin inlocuit de copie
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Buletin inlocuit de copie

Buna ziua!
Recent am fost la evidenta populatiei pentru schimbarea domiciliului.Astazi am incercat sa ridic niste bani de la banca prezentand doar copia cartii de identitate, deoarece buletinul in original este retinut pana la primirea celui nou.Bineinteles ca "doamnele" au refuzat sa-mi dea banii.Ce este de facut in acest caz, pe cine sa contactez ca sa demonstrez ca intr-adevar situatia este asa cum am spus?#-o
Cel mai recent răspuns: Cristina8R , utilizator 00:02, 24 Iulie 2014
Conform informatiilor publicate pe site-ul oficial al MAI-Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date

[ link extern ]

pentru eliberarea actului de identitate la expirarea termenului de valabilitate, modificarea datelor de stare civila, anularea documentului, schimbarea sexului sau a fizionomiei ori ca urmare a preschimbarii buletinelor de identitate se solicita

DOCUMENTELE URMATOARE:
- cererea pentru eliberarea actului de identitate;
- actul de identitate si cartea de alegator, daca este cazul;
- certificatul de nastere;
- certificatul de casatorie, daca este cazul, original si copie;
- hotarârea de divort, definitiva si irevocabila, dupa caz, original si copie;
- certificatul de deces al sotului/sotiei decedat/decedate, în cazul sotului supravietuitor, original si copie;
- certificatele de nastere ale copiilor cu vârsta mai mica de 14 ani, original si copie;
- documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu si, dupa caz, cel cu care se face dovada adresei de resedinta, original si copie;
- chitanta reprezentând contravaloarea cartii de identitate - 7 lei;
- timbru fiscal sau chitanta reprezentând contravaloarea taxei extrajudiciare de timbru - 5 lei.

Se poate observa si cu un singur ochi faptul ca nu se solicita si depunerea unei copii a actului de identitate astfel incat cetateanului sa i se restituie cartea de identitate pana la primirea celei noi.

Functionarii de la evidenta populatiei (unii din ei, printre care si cel care a primit documentele utilizatorului @Cristina8R) pe langa faptul ca nu respecta prevederile legii nici nu se obosesc sa intrebe cetateanul daca are nevoie de cartea de identitate pana la primirea celei noi considerand probabil ca cetateanul cand se pune la coada de la ghiseu cunoaste foarte bine legislatia cu privire la evidenta populatiei si eliberarea cartilor de identitate.

Eu mi-am schimbat anul trecut cartea de identitate, m-am dus frumos la ghiseu, am stat la coada ca la lapte iar la sfarsit am solicitat restituirea cartii de identitate pana la primirea celei noi (cunosteam documentele necesare atat de pe site cat si de la avizierul biroului). Bineinteles ca nu m-a dus capul sa fac o copie deoarece nu era indicat pe nicaieri ca este necesara iar functionara mi-a cerut copie ptr a-mi restitui ci.
Am facut un scandal monstru, de ce nu mentioneaza pe avizierul lor ca este necesara si copia c.i,, unde dracu gasesc eu copiator la ora aia, era si sfarsit de program, noroc ca era unul in apropiere.

Daca as fi in locul @Cristinei8R m-as duce maine la biroul de evidenta populatiei si as cere rezolvarea pe loc a situatiei cauzata de nerespectarea prevederilor legale de catre functionarul statului. Una din solutii ar putea fi cea indicata de @Birou_de_mediator dar eu as cere chiar cartea de identitate.

Ce faceati daca aveati nevoie urgenta de bani din banca? Nu ma gandesc la un eveniment deosebit, poate era o reducere cu 70 la suta la niste produse, trebuia sa dati o spaga la un doctor, etc. Asta inseamna ca ati fost prejudiciata pentru ca un functionar nu a respectat legea.
"Practica" trebuie sa respecte legea!

Ultima modificare: Miercuri, 23 Iulie 2014
cyan, moderator
Da, chiar ma gandeam astazi ce s-ar fi intamplat daca eram intr-o situatie dificila si nu puteam ridica banii, este o lipsa totala de interes si chiar de logica: din moment ce nu ma pot identifica nu se poate sa fie posibil sa mi se retina CI.Probabil doar in Romania se poate..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Situaţie încurcată, am pierdut cartea de identitate(expirată) a mamei mele, eu fiind în calitate de împuternicit. Andreibas Andreibas Buna ziua, Mă confrunt cu o situaţie încurcată. Mama mea a venit în ţară în Iulie 2014 pentru a-şi schimba buletinul care trebuia sa expire în ... (vezi toată discuția)
Eliberare c.i.- timbru danassis danassis Ce fel de timbru este necesar pentru eliberarea unui nou C.I. ? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
La schimbarea buletinului,este nevoie de cazier Ellyn Ellyn Buna seara! Cand schimb buletinul,printre alte acte ,este necesar cazierul? Functionarii de la evidenta populatiei,vad daca ai facut puscarie? Multumesc! (vezi toată discuția)