avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata partiala

Sunt nascuta in 1958-08-03 si am ramas fara loc de munca.Am lucrat la o firma de curatenie cu fractiune de norma(3ore/zi),perioada 2005-2014-05 inclusiv pt ca firma a pierdudut contractu.M-i sa desfacut contractul de munca cu articolul 65 dar la fortele de munca mi-a spus ca nu pot beneficia de somaj.Pot iesi la pensie anticipata partial daca nu am un loc de munca
Cel mai recent răspuns: giorgio24 , utilizator 20:08, 23 Iulie 2014
Pentru a iesi la pensie anticipat partial (ceea ce inseamna, atentie, penalizari) trebuie sa indepliniti, conform Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, anumite conditii:
- sa mai aveti pana la 5 ani pana la varsta standard de pensionare
- sa aveti stagiul complet de cotizare depasit cu pana la 8 ani.

SECTIUNEA a 3-a
Pensia anticipata partiala

Art. 65. - (1) Pensia anticipata partiala se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.

Conform Anexei 5 la lege, fiind nascuta pe 03.08.1958, iesiti de drept pe 03.10.2019 cand trebuie sa aveti stagiul minim de cotizare 15 ani si stagiul complet de 31 ani si 2 luni.
Deci, puteti iesi anticipat partial, incepand cu luna octombrie 2014, dar numai daca depasiti ca vechime, la acel moment, 31 ani si 2 luni.

Puteti sa va depuneti si personal documentele la Casa de pensii din sectorul Dvs, chiar daca nu aveti un loc de munca.

Puteti citi amanunte si aici:
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 23 Iulie 2014
AlexStoica, utilizator
Am carnet de munca incepind din anul 1976 iunie 16 pina in data de 2014 05 31,din care
2009 03 01-2014 05 31 am lucrat cu 3ore /zi.va rog frumos cu aceasta vechime pot iesi la pensie anticipata partiala in octombrie 2014.Nascut in 1958 08 03.multumesc
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cind ies la pensie ? viomitrea viomitrea Buna ziua, Ma numesc Vasilescu Cornel, nascut pe data de 19 iulie 1954. M-am angajat incepind din 1972 , am o vechime in cimpul muncii de 41 de ani din ... (vezi toată discuția)
Cum sa ies la pensie in conditiile actuale ? Mihalcea ion Mihalcea ion Sunt nascut in a-10-1958 am 31 de ani si 6 luni in campul muncii,din anul 2008 nu mai am nici un loc de munca,si sunt fara venituri. (vezi toată discuția)
Pensie anticipata sau pensie anticipata partiala NICOL31 NICOL31 SUNT NASCUTA IN 2 IANUARIE 1958 SI MA INTERESEAZA VARSTA DE PENSIONARE ANTICIPATA ,CU SAU FARA PENALIZARE.MENTIONEZ CA AM 34 ANI VECHIME IN MUNCA SI IN ... (vezi toată discuția)