avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Dosar urmarire penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Dosar urmarire penala

Buna ziua,
Revin cu o intrebare deoarece am cateva neclaritati in privinta desfasurarii urmaririi penale.In primul rand doresc sa va intreb daca considerati ca avocatul care ma reprezinta ar fi trebuit sa participe la audierea persoanei impotriva careia s-a inceput urmarirea penala?
As dori sa stiu deasemenea daca se pot face copii dupa documentele din dosarul de urmarire penala?
Va multumesc anticipat pentru colaborare.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Iulie 2014
marian_marian173, utilizator
da, avocatul dvs poate participa la orice fel de audiere in dosarul in care sunteti parte daca face cerere in acest sens... cu privire la documentele in cauza, unele pot avea caracter secret si e posibil sa va va fie inmanate copii pana nu se finalizeaza urmarirea penala
În cursul urmăririi penale, avocatul persoanei vătămate, al părţii civile sau al părţii responsabile civilmente are dreptul daca solicita să fie încunoştinţat prin notificare telefonică, fax, e-mail sau prin alte asemenea mijloace si are dreptul să asiste la efectuarea oricărui act de urmărire penală, dreptul de a consulta actele dosarului şi de a formula cereri şi a depune memorii.
Eu personal asa procedez fie ca asist/reprezint suspectul/inculpatul sau persoana vătămata/partea civila/partea responsabila civilmente deoarece consider ca numai asa clientul meu poate beneficia de o aparare efectiva.
Avocatul părţilor şi al subiecţilor procesuali principali are dreptul de a solicita consultarea dosarului pe tot parcursul procesului penal. Acest drept nu poate fi exercitat, nici restrâns în mod abuziv.
Consultarea dosarului presupune dreptul de a studia actele acestuia, dreptul de a nota date sau informaţii din dosar, precum şi de a obţine fotocopii pe cheltuiala clientului.
În cursul urmăririi penale, procurorul poate restricţiona motivat consultarea dosarului, dacă prin aceasta s-ar putea aduce atingere bunei desfăşurări a urmăririi penale. După punerea în mişcare a acţiunii penale, restricţionarea se poate dispune pentru cel mult 10 zile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile avocatului in faza urmaririi penale - consultare dosar IPopovici IPopovici Buna ! Intrebarea mea este daca in faza urmarii penale avocatul are dreptul de a consulta dosarul iar daca are acest drept care este rostul ... (vezi toată discuția)
Am drept legal sã cunosc delcarațiile învinuiților? elenamarta elenamarta Am depus la Poliție o plângere, ca persoană vătămată și s-a deschis dosar penal. Poliția a luat declarații de la cei ... (vezi toată discuția)
Xerocopii dosar penal in up. e posibil? Juilk Juilk Pot cere copiii dupa un dosar penal aflat in faza de UP? Eu fiind parte vatamata? sau am doar dreptul de-a studia dosarul? (vezi toată discuția)