avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pentru intabulare, cum iese mai ieftin: notar sau ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pentru intabulare, cum iese mai ieftin: notar sau instanta ?

Buna seara, as avea o rugaminte, daca ma poate ajuta cineva: Am o ruda apropiata care s-a casatorit in urma cu 25 ani. Inainte sa se casatoreasca cu putin timp a cumparat un apartament cu doua camere cu plata in rate, pe care l-a si inscris in CF pe numele lui. Apoi, timp de 10 ani apartamentul a fost platit impreuna de cei 2 soti. Acum ei ar dori ca apartamentul respectiv sa fie inscris in CF pe numele amandurora, tinand cont ca practic l-au platit impreuna. Apartamentul are o valoare de circa 180 000 lei (40 000 euro). Am discutat cu un notar si a spus ca aceasta operatiune (sub forma de donatie a sotului a 50 la suta din apt. sotiei, ca sa se poata intabula pe amandoi) ar fi vre-o 800 lei. Intrebarea ar fi: daca s-ar cere prin instanta de judecata, n-ar fi mai ieftin ? Multumesc mult daca ma poate ajuta cineva si va doresc toate cele bune.
Cel mai recent răspuns: Petre Enache , Avocat 09:28, 24 Iulie 2014
nu... e foarte ieftin cat a zis notarul la care ati fost
Analizati oportunitatea intabularii apartamentului prin reprezentant OCPI,costurile fiind substantial mai mici
Nu cred ca OCPI autentifica donatii.
Intabularea se face numai in baza unui act de proprietate care se intocmeste si autentifica numai la un notariat sau este obtinut in baza a unei decizii judecatoresti.
Si eu asa stiam ca OCPI doar opereaza in CF in baza unui act translativ de proprietate (vanzare-cumparare, donatie etc.) sau in baza unei hotarari judecatoresti ori a unui act notarial.
aceasta operatiune (sub forma de donatie a sotului a 50 la suta din apt. sotiei, ca sa se poata intabula pe amandoi)


Sunt 2 aspecte distincte
-interesul sotului pentru donarea a 50% din proprietate in favoarea sotiei si
-notarea dreptului de proprietate a acesteia la OCPI
Donatia a 50%din apt se poate face la notar
Ulterior eliberarii documentului,se solicita oficial la OCPI notarea acestui document
Respectiv nu este necesara parcurgerea etapelor pentru intabularea proprietatii-solicitata de catre initiatorul topicului,ci numai notarea actului de donatie
Conform disp L nr 7/1996 republicata,rectificarea mentiunilor in cartea funciara se poate realiza si prin act autentificat -respectiv actul de donatie pe care intentioneaza sotul proprietar sa il incheie in favoarea sotiei

Alte discuții în legătură

Inscriere antecontract in cf kalinb kalinb Buna ziua, Am facut un antecontract de vanzare cumparare acum 2 ani pentru un imobil, intre persoane fizice. Exista mai multe temeri cum ca vanzatorul o sa ... (vezi toată discuția)
Intabulare refuzata iulia bumbu iulia bumbu In anul 2004 mi se respinge cererea de intabulare a unui imobil avand in vedere ca acest imobil a fost atribuit statului in temeiul prevederii art.680 din ... (vezi toată discuția)
Donatie teren - donatorul in strainatate Andreeaf Andreeaf Buna ziua, am o intrebare legata de donarea unui teren, mai exact, o cunostinta care nu este in tara ar dori sa doneze un teren, de aici din Ro, unei ... (vezi toată discuția)