avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie teren - donatorul in strainatate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie teren - donatorul in strainatate

Buna ziua, am o intrebare legata de donarea unui teren, mai exact, o cunostinta care nu este in tara ar dori sa doneze un teren, de aici din Ro, unei persoane(tot din tara) numai ca nu stie ce demersuri trebuie sa faca . Daca ma poate lamuri cineva...multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:57, 21 Aprilie 2016
Poate merge la consulatul Romaniei unde se afla si sa faca o oferta de donatie, ce urmeaza sa fie acceptata in tara de catre donatar. Ii trebuie actele de proprietate pe imobil, cadastru si intabularea daca o are. Daca nu doar actele de proprietate si cartea de identitate sau pasaportul, de cadastru si intabulare urmând sa se ocupe acceptantul. Acesta cu oferta se va duce la un notar public in Romania,
Pentru a dona acel teren, trebuie sa indeplineasca mai multe criterii . Sa fie trecut pe rolul fiscal, sa fie inscris in cartea funciara. Inscrierae in cartea funciara se face in baza unei documentatii cadastrale de catre un expert topograf . Sunt necesare la cadastru, actele terenului in copie legalizata, certificat fiscal emis de impozite si taxe locale, copie CI. Dupa ce se obtine numarul cadastral, notarul solicita la OCPI un extras de carte funciara in vederea donarii terenului. Taxele notariale in contextul in care persoanele in cauza nu sunt rude pana la gr. IV sunt aceleasi ca si actul de vanzare-cumparare.
Nu cred ca poate, prin consulat, sa faca o oferta de donatie. Poate o procura pentru asta, da.
de ce nu poate face o oferta de donatie?! cine il impiedica? Oferta nu este act translativ de proprietate.
Contractul de donatie poate fi incheiat intre absenti, prin oferta si acceptare, facute in forma inscrisului autentic. Decizia 1249/2005 a C.A. Bucuresti, Sectia civila.

Alte discuții în legătură

Cedare mostenire paveldaniela paveldaniela Ce formular trebuie folosit la notar pentru a imi ceda surorile terenul mostenit de la parinti?Ele sunt in Spania.Va rog daca puteti sa imi aratati un model.Va ... (vezi toată discuția)
Donatie, mostenire sau contract vanzare cumparare? MGhe MGhe Buna ziua.Parinti mei sunt plecati din tara;au un apartament pe care ar vrea sa il treaca pe numele meu si al surori mele.Cum ar fi mai bine sa il treaca pe ... (vezi toată discuția)
Donatie teren+casa Cristina Pandrea Cristina Pandrea Buna seara, Doresc sa donez o casa si teren surorii mele. Mentionez ca este casatorita. Ma intereseaza care sunt pasii de urmat,ce documente sunt necesare ... (vezi toată discuția)