avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 277 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Somatie de plata taxa tv
Discuție deschisă în Executare silită

Somatie de plata taxa tv

buna ziua! am primit o notificarede plata de la TVR timisoara prin care sunt somat sa platesc incepand cu anul 2011, taxa TV (cf. Legii nr. 41/1994) in cuantum de 4 ron/luna, insumand 144 ron.
ca suma, nu pot spune ca este mare, dar ca principiu ma deranejaza deoarece eu am contract de comodat, iar prin acest contrac ma oblig sa platesc toate cheltuielile legate de apartamentul in care am sediul social, inclusiv taxa radio-tv ce apare volens-nolens pe factura de la Enel, factura emisa catre persoana fizica, proprietarul apartamentului.
stiu ca au mai fost astfel de tentative in trecut, dar niciodata nu am platit taxa decat prin factura Enel.
ce ma sfatuiti sa fac?
oricum, nu o pot plati de 2 ori, asta e clar.
multumesc!
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 20:57, 26 Iulie 2014
Va sfatuiesc sa nu o platiti; va trebui ca SRTV sa va dea in judecata, iar in instanta, judecatorii au inceput sa respinga pe banda rulanta astfel de cereri! Ptr a o plati, SRTV-ul trebuie sa faca dovada ca sunteti beneficiarul acelui serviciu, si, de regula o astfel de dovada nu o fac!
mmoceanu a scris:

Ptr a o plati, SRTV-ul trebuie sa faca dovada ca sunteti beneficiarul acelui serviciu, si, de regula o astfel de dovada nu o fac!

Nu e chiar așa.

Sarcina probei în aceste procese e de fapt invers.

Printr-o decizie a CA Cluj - secția de contencios administrativ, rămasă definitivă la ICCJ, a fost desfințată prevederea din HG nr. 977/2003 care prevedea că plata serviciul respectiv era obligatorie, fiind considerată o taxă și nu un tarif pentru un serviciu.
Astfel, în acest moment este în vigoare doar legea specială, Legea 41/1994, care prezumă doar că acel serviciu este efectuat.
Deci consumatorul trebuie să dovedească faptul că nu abeneficiat de acel serviciu. Pentru acest motiv acțiunile din instanță sunt respinse, dar cu condiția ca pârâtul să facă dovada că nu au beneiciat de acel serviciu în perioada în care li s-a facturat.

În cazul de față dovada e relativ simplă, arătându-se că de fapt se plătește taxa pentru acea locație, dar de către proprietar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa tv cateldestept cateldestept Am primit o notificare de plata la societate, din partea Societatii Romane de Televiziune pentru plata serviciului public de televiziune, pentru perioada mai ... (vezi toată discuția)
Taxa radio tv pentru sc gabita.73 gabita.73 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati. Am primit din partea Radio Iasi o notificare prin care sunt anuntata ca trebuie sa platesc acea taxa radio-tv conform HG ... (vezi toată discuția)
Notificare de plata la taxa tvr baranmariana baranmariana am primit de la tvr o notificare de plata pentru o perioada de 4 ani in suma destul de mare avand la baza Legea nr.41/1994;in conditia in care eu am contract ... (vezi toată discuția)