avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Cand se incheie executarea silitã?
Discuție deschisă în Executare silită

Cand se incheie executarea silitã?

Cind se consideră incheiată executarea silită ?Atunci când se cere Întoarcerea executării silite inseamnă o continuare a acțiunii executării silite care fusese terminată?sau este o acțiune nouă?
Cel mai recent răspuns: bufa , utilizator 15:33, 28 Iulie 2014
Executarea silita "se termina" odata cu recuperarea sumei pentru care a inceput aceasta procedura. Daca ati demarat procedurile pentru intoarcerea executarii dupa pronuntarea solutiei de catre instanta de judecata demarati procedurile de executare.
Recuperarea sumei s-a terminat acum citiva ani.Intoarcerea executării a cerut-o in instanta fostul debitor pentru că nu se apobase de catre instanta decit o parte din onorariul cerut de executor.Executorul a incasat onorariu intreg cerut initial inainte de pronuntarea instantei privind micsorarea onorariului sau.
La judecarea fondului in procesul de Intoarcere a executării silite Instanta a admis exceptia lipsei calității procesuale pasive a executorului si a hotărât sa înapoiez eu fostului debitor ,ca fost creditor, suma pt. onorariu executor anulată acum citiva ani.Pot cere în recurs anularea exceptiei lipsei calității procesuale pasive a executorului fiind în cererea Intoarcerii executării numai despre onorariu executor încasat în plus ,organul de executare având interese proprii? Vă multumesc anticipat
Executorul judecatoresc nu are interese proprii, el actioneaza in numele creditorului, in speta, al dvoastra, intrucat in eventualitatea in care executarea nu ar fi posibil sa fie dusa la bun sfarsit, creditorul ar fost obligat sa achite onorariul acestuia.
Ca atare, desi instanta de fond a redus onorariul acestuia, reducerea respectiva se aplica doar in cazul debitorului, creditorul insa este obligat sa suporte diferenta.
Puteti incerca sa formulati o actiune in pretentii impotriva executorului, insa ma indoiesc ca ati avea sanse de castig, mai ales luand in considerare ca profesia de executor judecatoresc este una liberala, astfel ca instanta nu poate impune cuantumul onorariilor percepute de acesta.
Va multumesc pt. răspuns.Totuși nu înțeleg de ce instanța a anulat o parte din onorariu
„ luand in considerare ca profesia de executor judecatoresc este una liberala, astfel ca instanta nu poate impune cuantumul onorariilor percepute de acesta. ” mai ales că nu se ceruse de către nimeni această anulare iar valoarea totala a onorariului ,partea anulată= partea aprobată, este cea admisă de OG pt. executori!!!!! O acțiune în pretenții nu se mai poate face,au trecut peste 3 ani de la încasarea creanței
Art. 451 Cod proc. civ.

Cuantumul cheltuielilor de judecată

(1) Cheltuielile de judecată constau în taxele judiciare de timbru şi timbrul judiciar, onorariile avocaţilor, ale experţilor şi ale specialiştilor numiţi în condiţiile art. 330 alin. (3), sumele cuvenite martorilor pentru deplasare şi pierderile cauzate de necesitatea prezenţei la proces, cheltuielile de transport şi, dacă este cazul, de cazare, precum şi orice alte cheltuieli necesare pentru buna desfăşurare a procesului.

(2) Instanţa poate, chiar şi din oficiu, să reducă motivat partea din cheltuielile de judecată reprezentând onorariul avocaţilor, atunci când acesta este vădit disproporţionat în raport cu valoarea sau complexitatea cauzei ori cu activitatea desfăşurată de avocat, ţinând seama şi de circumstanţele cauzei. Măsura luată de instanţă nu va avea niciun efect asupra raporturilor dintre avocat şi clientul său.

(3) Dispoziţiile alin. (2) se aplică în mod corespunzător la plata experţilor judiciari şi a specialiştilor numiţi în condiţiile art. 330 alin. (3).

(4) Nu vor putea fi însă micşorate cheltuielile de judecată având ca obiect plata taxei judiciare de timbru şi a timbrului judiciar, precum şi plata sumelor cuvenite martorilor potrivit alin. 1)
Ultima modificare: Vineri, 25 Iulie 2014
Ofelia Teodorescu, Avocat

Alte discuții în legătură

Art 451(2) din ncpc ce înteles are ? asedy asedy ”(2) Instanţa poate, chiar şi din oficiu, să reducă motivat partea din cheltuielile de judecată reprezentând onorariul avocaţilor, atunci când ... (vezi toată discuția)
Poprire validata- cheltuieli judecata begonia begonia Buna dimineata! Se admite cererea de validare a popririi iar tertul poprit este obligat la plata sumei datorate de debitor creditorului si cheltuieli de ... (vezi toată discuția)
Reducere cheltuieli executare ContSters257745 ContSters257745 Buna ziua, Am fost creditor intr-o executare silita. Debitorul a formulat contestatie la executare invocand cheltuieli de executare exagerate. Instanta a ... (vezi toată discuția)