Nimeni nu va va restitui acele cheltuieli daca au fost cenzurate de instanta. Cheltuielile cu executarea trebuie avansate de creditor, urmand sa si le recupereze ulterior de la debitor, insa instanta poate cenzura cuantumul acestor cheltuieli.
Dvs. va veti recupera debitul principal, insa cheltuielile de executare (onorariu executor, avocat, expert, etc) le veti recupera in limita redusa de instanta de judecata.
Este ca si cand partea care castiga procesul solicita restituirea cheltuielilor de judecata (taxa timbru, onorariu avocat, etc), insa instanta cenzureaza onorariul avocatului pe care il apreciaza disproportionat fata de complexitatea cauzei. Aceasta nu are efecte insa asupra intelegerii dintre client si avocat, onorariul fiind deja platit, ci doar ca partea isi va recupera numai o parte din acesta.
Multumesc insa..lucrurile nu stau chiar asa. Mai precis executorul poate solicita un avans de la creditor, avans necesar demararii formalitatilor de executare. Ulterior, aceste cheltuieli se recupereaza de la debitor si se restituie avansul creditorului. In speta de fata, executorul a instaurat si incasat poprirea debitorului atat pe debit cat si pe cheltuieli. In judecarea contestatiei debitorului, Instanta a redus cuantumul acestor cheltuieli de executare, rezultand din aceasta ca debitorului trebuie sa i se inapoieze diferenta dispusa de instanta.
Mai mult decat atat, similitudinea cu onorariul avocatului nu e reala, creditorul neavand vreo parghie de negociere in stabilirea cheltuielilor de executare.
Din cele aratate de dvs., reiesea faptul ca instanta a diminuat cheltuielile de executare si nu ca s-ar retras din contul debitorului mai mult decat ceea ce datora si v-am raspuns pe baza acestor date. Numai bine!
Cheltuielile de executare legale sunt reglementate de art. 669 din Noul Cod de Procedura Civila.
Definitia cheltuielilor de executare nu este limitativa si, intr-adevar, sunt limitate posibilitatile creditorului de verificare si discutare prealabila, precum si de agreare a acestora cu executorul judecatoresc.
Art. 669
"(3) Sunt cheltuieli de executare:
1. taxele de timbru necesare declanşării executării silite;
2. onorariul executorului judecătoresc, stabilit potrivit legii;
3. onorariul avocatului în faza de executare silită;
4. onorariul expertului, al traducătorului şi al interpretului;
5. cheltuielile efectuate cu ocazia publicităţii procedurii de executare silită şi cu efectuarea altor acte de executare silită;
6. cheltuielile de transport;
7. alte cheltuieli prevăzute de lege ori necesare desfăşurării executării silite".
Din pacate, creditorul este cel obligat la restituirea catre debitor a diferentei cheltuielilor de executare incasate, in cazul reducerii cheltuielilor de executare de catre instanta de executare, ca efect al admiterii contestatiei la executare formulate de debitor.
Potrivit art. 669 alin. (4) din Noul Cod de procedura civila, "sumele datorate ce urmează să fie plătite se stabilesc de către executorul judecătoresc, prin încheiere, pe baza dovezilor prezentate de partea interesată, în condiţiile legii. Aceste sume pot fi cenzurate de instanţa de executare, pe calea contestaţiei la executare formulate de partea interesată şi ţinând seama de probele administrate de aceasta. Dispoziţiile art. 451 alin. (2) şi (3) se aplică în mod corespunzător, iar suspendarea executării în privinţa acestor cheltuieli de executare nu este condiţionată de plata unei cauţiuni".
Iar potrivit art. 451 al (2) din Noul Cod de Procedura Civila, "instanţa poate, chiar şi din oficiu, să reducă motivat partea din cheltuielile de judecată (...). Măsura luată de instanţă nu va avea niciun efect asupra raporturilor dintre avocat şi clientul său".
Prin urmare, solutia este sa va adresati executorului judecatoresc pentru a ajunge la o intelegere privind restituirea cheltuielilor de executare cenzurate de instanta.
Multumesc! Tot nu vad de ce eu, ca si creditor, ar trebui sa suport greseala sau lacomia vreunei autoritati statale gen exectutor judecatoresc sau sa ma inteleg cu acesta..sa ce? Sa dea de buna voie niste bani inapoi??? Scuze dar nu cred ca asta e legea..fie ea si romaneasca!