”(2) Instanţa poate, chiar şi din oficiu, să reducă motivat partea din cheltuielile de judecată reprezentând onorariul avocaţilor, atunci când acesta este vădit disproporţionat în raport cu valoarea sau complexitatea cauzei ori cu activitatea desfăşurată de avocat, ţinând seama şi de circumstanţele cauzei.
Măsura luată de instanţă nu va avea niciun efect asupra raporturilor dintre avocat şi clientul său.”
Ce inseamnă„ Măsura luată de instanţă nu va avea niciun efect asupra raporturilor dintre avocat şi clientul său.”? la ce efecte se referă si la ce raporturi ?
Aceasta inseamna ca instanta are posibilitatea sa reduca cheltuielile de judecata constand in onorariul avocatului atunci cand apreciaza ca sunt nejustificat de mari in raport de valoarea, complexitatea cauzei sau activitatea desfasurata de avocat in cadrul procesului, fara ca aceasta sa insemne ca instanta intervine in raporturile dintre avocat si clientul sau.
Astfel onorariul stabilit de parti prin contractul de asistenta juridica ramane valabil stabilit, insa recuperarea acestuia de la partea care " cade in pretentii" ( pierde procesul) sa va face doar in cuantumul stabilit de instanta.
Instanțe nu modifică nicidecum contractul de asistență juridică încheiat. Adică obligațiile părților rămân aceleași, inclusiv onorariul datorat.
Partea care va cădea în pretenții și va fi obligată să plătească cheltuielile de judecată va plăti doar o fracție din onorariul pe care partea câștigătoare l-a plătit avocatului său, așa cum a fost el redus de instanță.
Multumesc ,am pus intrebarea deoarece art 451 este pomenit si in art 669 (4) cheltuieli de executare. Sunt interesată de a ști dacă la micșorarea onorariului executorului judecătoresc trebuie să suporte micșorarea onorariului creditorul ,așa cum este pentru avocați. Sau diferă ?
Nu am înțeles întrebarea dvs. Poate ar trebui să o reformulați.
În primul rând, creditorul nu are ororariu. Acesta are o creanță, iar creanță care este dată de hotărârea judecătorească, în cazul dvs.
Deci, cât s-a admis în instanță din pretențiile sale, respectiv suma câștigată, la care s-au adăugat cheltuielile de judecată, în cuantumul acordat de instanță, aceea sumă reprezintă creanța sa, nu onorariu. În funcție de ce i s-a admis, la respectiva sumă pot fi adăugate ,,accesorii,, - cum ar fi penalități, ca exemplu.
Cheltuielile de executare sunt o altă parte a sumelor care pot fi datorate. Aici intră onorariul executorului, onorariu care poate fi contestat în instanță.
La procesul de contestatie la executare instanta a hotarat anularea partiala a onorariului executorului.Executorul a incasat totuși de la debitor intregul onorariu,deci si suma anulata de catre instanta.Mie mi s-a returnat suma pe care eu am dat-o in avans executorului ca onorariu.Acum debitorul a facut proces de intoarcere a executarii cerind inapoi suma din onorariul executorului anulata la procesul de contestatie a executarii.Executorul a invocat exceptia lipsei calitatii procesuale pasive ,iar instanta la fond mi-a cerut sa platesc eu suma cerută de debitor.
Intrebam daca onorariul executorilor are acelasi regim ca cel al avocatilor ;daca prin anularea partiala a onorariului de catre o instanta ,creditorul trebuie sa dea executorului partea anulata din onorariu.