avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire si bun simt
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire si bun simt

In anul 2011 in ianuarie a murit bunica materna. Eu m-am mutat dint-un alt județ la ea in casă pentru a avea grijă de ea. Pe atunci , în 2005 mama si unchiul au promis că dacă am grijă de bunica o sa imi transcrie mie casa că ei nu au nevoie de ea. In 2011 , luna mai a decedat și mama. După bunica a rămas o casă la tară cu o grădină de 34 de arii si teren extravilan de 6 ha. Acum după trei ani de la decesul lor am contactat-o pe sora mea că ce are de gând pe mai departe. Cu unchiul este ok, știu că 50 % apartine legal lui dar o să mă înțeleg cu dânsul. Sora mea are pretenții asupra casei ceea ce este legal dar nu este etic. Am rugat-o sa renunte la partea de casă in schimbul părții mele din terenul extravilan in acceasi valoare pentru că oricum ea locuieste la 500 de km și nu vine niciodată pentru ca si eu sa pot face anumite investiții in casă. Răspunsul a fost că vor să vină și să renoveze partea lor (cu sotul ei)de 25% asa că nu o sa facă schimbul(eu am fost proastă că am avut încredere in familie si nu am făcut pe atunci un contract de întreținere cu bunica)Medierea in cazul acesta nu are nici o sansă pentru că ii cunosc. Întrebarea mea este dacă mă duc în judecată am șanse să fie obligată să accepte oferta mea? În caz contrar voi fi nevoită să mă mut din casă si să caut altă locuintă după 9 ani petrecuți aici. Menționez că in timpul in care a trăit bunica nu i-a dat nici măcar un pahar cu apă, eu am investit in mormantul bătrânei, eu am grijă de mormant(nici măcar o floare nu a adus decand a murit) și sunt obligată să accept condițile ei......!?
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 10:59, 28 Iulie 2014
Nu cred ca acea casa e comod partajabila in natura asa ca puteti cere la dezbaterea succesiunii si partaj sa vi se atribuie dvs casa si sa le platiti sulta pt cota lor.
Nu cred ca ii puteti obliga sa ia terenul tot, daca acela se poate imparti.
In cazuri de felul acesta rar gasesti bun simt . Am patit si mai rau . Am fost alungati cu forta mai mai sa mincam si bataie . Numai prin judcata rezolvati ceva dar aveti mare grija . Puteti ramin fara nimic daca nu va puneti la adapost cu probe solid .Martori , inscrisuri . Mare grija .
bianka30 a scris:

vor să vină și să renoveze partea lor (cu sotul ei)de 25%

Până la partaj (care identifică/materializează partea fiecăruia) eu spun că "partea lor" este UªA privită dinspre stradă (fiindcă dvs. locuiţi pe dinăuntru de cca. 9 ani). Iar cel ce vrea să vopsescă 25% din "partea lui" ar putea să înceapă cu ...bolovanul din stânga curţii (fiindcă şi acela face parte din cota ideală de 25%).

Până la partaj nu ştim care este partea (lungime, lăţime, adâncime etc) fiecăruia.

Câtă vreme vă înţelegeţi cu unchiul ar trebui totuşi să dezbateţi succesiunea bunicii. Aveţi avantajul locuirii în casă de atâta vreme, il aveţi pe unchi de partea dvs. (puteţi achiziţiona cota lui) deci toate sansele pentru a rămâne proprietar exclusiv al întregii case după partaj (dacă n-o fi vreun palat comod partajabil ...adică, mai pe româneşte, uşor de dat uşor pe din trei, fără să rezulte de aici vreo trei ...coteţe, în loc de locuinţe)
Ultima modificare: Vineri, 25 Iulie 2014
romascanu, moderator
Multumesc pentru raspunsuri, =D> o sa dorm putin mai linistită. Doamna Romascanu, este vorba de o mică casă la tară din văioagă cu două camere și o bucătărie. Simplă dar a devenit pentru sufletul meu casa mea și ar fi greu să plec din ea numai din lăcomia unora....mi-am făcut aici un oarecare viitor. Am un loc de muncă, m-am căsătorit, am un copil de 7 ani și pe cuvânt .... nu aș vrea să plec. Cel mai dureros este însă că cea pe care am crezuto cea mai apropiată s-a dovedit a fi dușmanul meu....... ce răi putem fi noi oamenii....
50% unchiul + 25% ai dumneavoastra=75%. Cereti iesirea din indiviziune, evaluati casa si despagubiti sora. Daca cumva va supraevalueaza proprietatea cereti vanzarea ei si o cumparati prin interpusi. Sa va evacueze nu se poate din moment ce sunteti majoritara in procente.

Alte discuții în legătură

Probleme succesiune. madmax80 madmax80 Buna ziua, Am urmatoarea situatie. Este vorba de o casa construita de aprox 45 de ani unde locuieste mama mea si unchiul meu. Tatal meu a murit cand aveam 6 ... (vezi toată discuția)
Cat la suta mostenesc? catalinbadboy catalinbadboy Am o casa pe numele bunicilor, decedati amandoi, ei au avut 2 copii, mama si unchiul meu, decedati si ei......unchiul meu era casatorit, intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Succesiune Rusu.marina Rusu.marina Buna ziua, va rog frumos sa mă ajutați cu următoarea speță: părinții tatălui meu au cumpărat un apartament. Bunicul a murit acum 5 ani și nu am ... (vezi toată discuția)