avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 832 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuzul demisiei
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuzul demisiei

Am un caz interesant. Conduc dep tehnic al unei societatii, iar unul dintre angajati nu este de acord sa lureze in echipa in care a fost repartizat. I-am spus ca daca nu accepta, pleaca, dar el nu vrea sa-si de demisia.
I-am oferit alt post, in alt departament (nu la tehnic), dar refuza. A fost la un cabinet de avocatura si acum insista sa-l dam afara!
I-am spus ca nu doresc sa-l dau afara, dar el insista ca sa-i facem concedierea, intruit probabil de acea firma despre care a pomenit. Momentan a adus un concediu medical, care in scurt timp expira.
Ce recomandati angajatorului sa faca in acest caz?
Eu i-am spus administratorului sa nu-i facem decizie de concediere ca nu avem motiv. Putem sa-i facem decizie de detasare in alt post? Aceasta decizie este unilaterala, sau necesita acceptul angajatului?
Daca totusi nu dorim sa-l concediem chiar daca absenteaza nemotivat, putem sa-l tinem pe stat cu absente nemotivate mai mult timp cu salariul zero?
Sub nici o forma nu vreau sa-l concediez ca sa-i dau satisfactia de a ma actiona in justitie. Nici nu am motiv, decat refuzul lui de a lucra in acea echipa, unde este dealtfel cel mai slab pregatit.
Cel mai recent răspuns: vasilemb , utilizator 01:01, 28 Iulie 2014
Exista mai multe modalitati de a rezolva problema insa sunt multe aspecte de discutat.
Unul dintre ele tine de slaba pregatire a salariatului. Aveti fisele de evaluare periodica din care sa reiasa acest fapt? Sau nu?
O alta solutie este desfiintarea postului actual si ca atare ori ii oferiti un alt post in cadrul firmei, daca exista un astfel de post, ori il dati in somaj si asta este.
Oricum solutiile pe care le veti adopta sunt dependente de mai multii factori (insuficient exprimati in aceasta postare). Va trebuie o consiliere de specialitate (fapt care reiese din modul cum ati pus intrebarile), trebuie sa faceti ce a facut salariatul dvs. (s-a informat obiectiv la avocat). In caz contrar aveti sanse mari sa pierdeti un eventual proces cu salariatul dvs.
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Detasarea pe un alt post nu exista. O modalitate uzitata in practica, este delegarea de competenta - Procesul de atribuire de către un manager, pe o anumita perioadă, a mai multor sarcini unui subordonat, împreună cu competenţele şi responsabilităţile aferente acelei functii.

3. Nu este obligatorie concedierea disciplinara pentru absente nemotivate.
Art. 61 C.mun.
Angajatorul poate dispune
concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
....

Art.51 alin.2 C.mun. - Contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.

4. Daca respectati procedura prevazute de lege,il puteti concedia disciplinar fara a va fi teama de un eventual litigiu.
Multumesc pt. raspunsul profesionist.
Dupa 1 aug ma intorc din CO si discutam, daca si dvs. sunteti disponibil pt consultanta.

Cu stima,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsit nemotivat 3 zile de la lucru impomc impomc Buna ziua.Lucrez ca inginer de 4-5 luni la o firma.In urma cu ceva vreme am primit o alta oferta de job si am vrut sa plec la la jobul actual fara preaviz sa ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate si inregistrare in revisal YoAlle YoAlle Buna ziua, 1. Absentele nemotivate se inregistreaza obligatoriu in Revisal? 2. Daca se inregistreaza in Revisal care este procesul , daca salariatul ... (vezi toată discuția)
Desfacere cim MariaRamona MariaRamona Daca o persoana absenteaza mai mult de 3 zile consecutive, pot sa dispun desfacerea contractului de munca fara realizarea unei cercetari disciplinare? (vezi toată discuția)