În cazul achiziţiei de terenuri şi/sau de construcţii de către persoana fizică
în scopul vânzării, livrarea acestor bunuri reprezintă o activitate cu caracter de
continuitate dacă persoana fizică realizează mai mult de o singură tranzacţie în
cursul unui an calendaristic.
Ambele loturi au fost vandute impreuna, printr-o singura tranzactie (un singur contract de vanzare-cumparare, de fapt de tip promisiune de vanzare), evident catre acelasi cumparator. In documentul ANAF intitulat "Precizări privind regimul TVA al vânzărilor de bunuri imobile realizate de către persoane fizice" se mentioneaza clar urmatoarele:
În cazul achiziţiei de terenuri şi/sau de construcţii de către persoana fizică
în scopul vânzării, livrarea acestor bunuri reprezintă o activitate cu caracter de
continuitate dacă persoana fizică realizează mai mult de o singură tranzacţie în
cursul unui an calendaristic.
[ link extern ]
Este cazul sa-mi fac griji in ce priveste incadrarea la plata TVA? Deocamdata am doar un document de tip "promisiune de vanzare", asadar tranzactia inca nu s-a efectuat (dreptul de proprietate nu a fost inca transferat).
Multumesc
Deşi prima livrare este considerată ocazională, dacă intervine o a doua livrare în cursul aceluiaşi an, prima livrare nu va fi impozitată dar va fi luată în considerare la calculul plafonului de TVA( 65.000 euro=220.000 lei,cu data de 1 iulie 2012) prevăzut la art.152 din Codul fiscal. Livrările de construcţii şi terenuri, scutite de taxă conform art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, sunt avute în vedere atât la stabilirea caracterului de continuitate al activităţii economice, cât şi la calculul plafonului de scutire.
Care este logica acestui plafon? Eu pana acum am dedus urmatoarele:
- daca ai o singura tranzactie de vanzare in acelasi an, nu conteaza suma, nu platesti TVA
- daca ai >1 tranzactie, se aplica TVA
Unde e plafonul?
Ce se intampla daca am 3 tranzactii (vanzari) in acelasi an, insa plafonul nu trece de 220.000 lei? Platesc sau NU platesc TVA?
Daca da, atunci plafonul este pointless.
~ final discuție ~