avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Poprire salariu dupa prescriere datorie
Discuție deschisă în Executare silită

Poprire salariu dupa prescriere datorie

Buna ziua,
In cazul in care in 3 ani de la primirea de catre debitor a somatiei de plata din partea unui executor judecatoresc pentru plata unui credit restant nu s-a recuperat de catre executorul judecatoresc nici o suma si obligatia de plata se prescrie (scadenta creditului a fost mai 2010), dupa cei 3 ani mai poate executorul sa popreasca salariul debitorului? Daca poate, ce sanse de castig sunt in cazul unei contestatii la executare pe motiv de prescriere a datoriei?
Ultima modificare: Vineri, 25 Iulie 2014
roxana2014, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 09:33, 28 Iulie 2014
roxana2014 a scris:
Debitorul are calitatea de avalist in cazul unui credit al unei persoane juridice. In septembrie 2012 ajunge la debitor somatia de la executorul judecatoresc. Pana in momentul actual nu a fost recuperata nicio suma din valoarea creditului. In septembrie 2014 datoria se prescrie.

Somatia intrerupe prescriptia, asta inseamna ca din 2012 va curge o noua prescriptie, pe de o parte. Pe de alta parte, daca creditorul este banca (dat fiind ca debitorul a semnat biletul de aval) sunt mici sanse ca banca sa uite de debitor si sa nu isi valorifice dreptul de creanta (parerea mea). Calculul cu 2014 l-ati facut dvs. de la data cand datoria a devenit exigibila, dar v-am spus, anumite acte/fapte intrerup prescriptia. Deci ...
Va rog sa-mi spuneti daca poprirea pe salariu, in acelasi dosar de excutare pentru care s-a trimis somatia de plata intrerupe termenul de prescriptie.
Daca nu atunci din 2012 de la data primirii somatiei de plata curge un nou termen de prescriptie de 3 ani, adica in 2015 septembrie sau in 01.01.2016 (nu stiu cum e corect) datoria se prescrie (din 2012 si pana in 2015 sau 2016 nu s-a recuperat nicio suma in contul debitului).
In acest caz executorul poate sa popreasca salariul debitorului si in 2016 numai ca debitorul poate face o contestatie la executare pe motiv de prescriere a datoriei. Si poate sa castige, nu?
E corect ceea ce am scris mai sus?
daca nu s-au mai facut acte de executare in dosar din 2012 de la primirea somatiei, executarea e perimata, putand cere desfiintarea ei. mai departe, executorul va trebui la cererea creditorului sa ceara din nou incuviintare pt executare, o poate obtine, insa si dvs puteti contesta invocand prescriptia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere datorie banca dupa incuviintare de executare silita raducanmihai raducanmihai Buna ziua. Incep prin a va spune ca am citit articolul \"In cat timp se prescriu datorille\",dar tot nu m-am lamurit ( ... (vezi toată discuția)
Prescriere datorie dupa 3 ani de indemnizatie ccc Cozmin880 Cozmin880 Buna dimineata, as vrea sa deslusesc un mister care pune in dificultate multi oameni. Va rog sa imi oferiti daca se poate o informatie legata de executarea ... (vezi toată discuția)
Despre termenul de prescriere, nu doar pareri, ci baza legala narcisa_salbatica narcisa_salbatica Buna seara! Pentru un credit contractat in 2008, s-au achitat rate pana la cea aferenta lunii decembrie 2009. Dupa aceea, au urmat desigur telefoane si adrese, ... (vezi toată discuția)