avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 398 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Prescriere datorie dupa 3 ani de Indemnizatie CCC
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Prescriere datorie dupa 3 ani de Indemnizatie CCC

Buna dimineata, as vrea sa deslusesc un mister care pune in dificultate multi oameni. Va rog sa imi oferiti daca se poate o informatie legata de executarea silita. O persoana de sex feminin a imprumutat de la BCR o suma de bani, cam 20000 lei, reusind sa plateasca doar 5 rate, dupa care au intervenit niste probleme si nu a mai putut plati, iar in acest timp fiind si insarcinata. Persoana respectiva a intrat in concediul medical, concediul de maternitate si mai apoi in concediul de crestere a copilului. Deci mai concret, daca in aceasta perioada de CCC banca demareaza cu ajutorul unui executor judecatoresc procedura de executare silita ii poate pune poprire pe indemnizatie sau sa ii blocheze contul deschis la o alta banca, in care primea salariul inainte de a intra in concediu? Persoana a beneficiat de 3 ani CCC, iar in acest timp nu a reusit sa achite datoria catre banca respectiva, intrebarea este :Daca nu poate fi executata silit din cauza faptului ca incaseaza indemnizatie de crestere, dupa acesti 3 ani datoria se prescrie, dreptul de a cere o noua executare silita sau sa puna puna in aplicare prima executare silita obtinuta de executor prin Hotarare judecatoreasca, se prescrie? Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 4 Decembrie 2020
Cozmin880, utilizator
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 20:17, 4 Decembrie 2020
Odată ce creditorul a demarat executarea silită, prescripția a fost întreruptă. Prescripția se întrerupe la fiecare stăruință de executare silită din partea creditorului.
În interiorul celor 3 ani, oricând poate încerca executarea silită cu același executor judecătoresc sau cu altul.

Prescripția este o sancțiune pentru creditorul care timp de 3 ani nu demarează procedura de recuperare a creanței la care are dreptul.

Chiar daca este în concediu de maternitate, conturile bancare pot fi blocate de executor, deși banii destinați creșterii copilului nu pot fi reținuți.
Însă va trebui ca în fiecare lună să meargă cu buletinul la casieria băncii să ridice banii dacă contul va fi blocat.
Ultima modificare: Vineri, 4 Decembrie 2020
Dapix, utilizator
Deci inteleg ca si dupa acesti 3 ani va putea fi executata silit? Si ii va pune porprire pe salariu? Practic, executarea silita se va incuviinta la inceputul perioadei de CCC, iar in acesti 3 ani nu va putea recupera executorul sumele necesare pentru stingerea datoriei. Dupa 3 ani de zile va pune poprire? Adica mai precis incuviintarea executarii silite incat timp se prescrie daca in acesti 3 ani nu are cum sa recupereze datoriile?
Multumesc pentru raspuns.

Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Decembrie 2020
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Încuviințare de executare silita dată de instanță nu se prescrie. Este suficient ca executorul să-i tot trimită creditorului câte o somație din 6 în 6 luni, și de fiecare data prescrierea se întrerupe și începe să curgă un nou termen de 3 ani, și tot așa......

Depinde de interesul creditorului, pentru că încercarea de executare silită costă bani, plătește onorariu executorului, taxă de timbru..., dar dacă continuă să stăruie cu somații și încheieri de executare, termenul de prescripție se întrerupe mereu și de fiecare dată începe să curgă un nou termen de prescripție de 3 ani.

Teoretic vorbind, poate continua așa și până iasă la pensie, și să-i pună poprire pe pensie, dacă creditorul consideră rentabile demersurile sale.
Deci totul depinde de comportamentul creditorului față de datoria restanța pe care o aveți.

Repet că încuviințarea de executare silită dată de instanță nu se prescrie, ci se poate perima la 6 luni dreptul de a mai executa silit, dacă timp de 6 luni nu vă mai trimite nici o somație. Dar poate cere o nouă încuviințare la instanță, chiar și cu alt executor, daca nu s-a împlinit termenul de prescripție.

Faptul că nu are ce executa silit timp de 3 ani, nu conduce la prescrierea dreptului creditorului de a-și recupera datoria. Doar dacă 3 ani nu se interesează să vă execute silit, este sancționat de lege prin prescripție.
Ultima modificare: Vineri, 4 Decembrie 2020
Dapix, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce procedura urmeaza bancile-credit neachitat? s.stefan s.stefan Buna ziua, am beneficiat de un credit nevoi personale si nu mai reusesc sa achit ratele. As vrea sa-mi spuneti ce pasi urmeaza bancile pentru recuperare. Pot ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu dupa prescriere datorie roxana2014 roxana2014 Buna ziua, In cazul in care in 3 ani de la primirea de catre debitor a somatiei de plata din partea unui executor judecatoresc pentru plata unui credit ... (vezi toată discuția)
Recuperare prejudiciu myryam myryam Buna ziua,am o intrebare : daca o persoana nu are bunuri,conturi bancare sau alte venituri pe numele lui si nu poate fii executat silit pentru recuperarea ... (vezi toată discuția)