Buna ziua!
As vrea sa aflu si eu cate informatii referitoare la drepturile salariale. Eu am plecat prin demisie de la firma la care am lucrat si cu un proces-verbal semnat si stampilat de firma ca situatia pe care am predat-o era in regula. Firma mai are sa imi dea niste bani-restul de luat din ultima luna la care am lucrat. Problema este ca ei vor sa ma acuze de niste greseli pe care nu le-am facut , ca sa imi retina banii. Pot face asta? Eu pe oamenii astia i-am vazut de multe ori mergand pe langa lege si avand castig de cauza. Exact acelasi lucru l-au facut si cu angajata dinaintea mea. La ITM , persoana care se ocupa de firma lor este foarte serviabila cu ei (le accepta statele de salrii cu intarziere, ii informeaza de data la care fostii angajati s-au prezentat sa isi ridice cartea de munca,etc.) Au practic "pile". Am depus cerere la ITM sa mi se elibereze o copie dupa decizia de desfacere a CIM, intrucat firma nu mi-a dat o copie(m-au amanat , sugerandu-mi ca o sa mi se dea o copie dupa decizie in momentul in care voi renunta la drepturile salariale. Mi-e teama ca si cererea de la ITM va fi respinsa , avand in vedere relatia lor "stransa" cu persoana care se ocupa de firma lor la ITM. Ce fac?Pot sa imi mai aduca acuze si acum , dupa ce CIM e incetat si dupa dce au semnat ca situatia predata era in regula? Va rog frumos, raspundeti-mi, pentru ca nu stiu ce sa fac.
Avand in vedere ca aveti acel proces verbal semnat de reprezentantii societatii, rezulta ca nu mai aveti nicio "datorie" catre societate. Daca nu doriti sa depuneti sesizare la ITM ( puteti sa o depuneti si la forul de la Bucuresti - Inspectia Muncii), atunci adresati-va cu o cerere de chemare in judecata la tribunalul pe raza caruia domiciliati si cereti drepturile salariale restante, actualizate cu indicele de inflatie pana la data platii efective.
Raspuns,
Mihaela, ai plecat dorind acest lucru (ai facut o cerere pe care ei au aprobat-o -art. 55 "b" Codul Muncii), atunci este clar, ai plecat in baza cererii tale inregistrate oficial si cu acordul lor.
Ai plecat prin demisie, atunci ai cererea ta inregistrata oficial la ei, art. 79 Codul Muncii
In cazul acestor plecari, pe baza cererii tale, (desi nu este corect sa nu se dea decizie) se prezuma ca nu sunt conflicte de interese, si nu iti mai da decizie (desi, repet si in aceste cazuri se face decizie si se comunica partii), este decizia cu care se incheie carnetul de munca.
Daca, ai plecat prin restructurare (colectiva sau individuala) art. 65 Codul Muncii, sunt obligati sa-ti comunice decizia (o decizie de concediere trebuie sa contina tot ce scrie la art. 74 Codul Muncii).Si poate fi contestata in termen de 30 de zile calendaristice la Tribunal.
Cu privire la pagube:
1. Daca nu am plecat disciplinar, ca sa nu existe interpretari;
2. Daca am plecat cu fisa de lichidare la zi, si toti mi-au semnat ca nu am paguba;
3. Daca am fost pe functia de gestionar si cand am plecat s-a facut inventar, care a aratat ca sunt la zi cu evidentele si nu am paguba. Apropo, cei care au avut functia de gestionar, la plecarea din locul de munca cu gestiune au nevoie de o adeverinta in care se mentioneaza expres ca nu au produs pagube (Legea 22/1969), evident semnata de conducere.
este greu de presupus, "crearea" unui prejudiciu. Pt. ca atunci intreb, voi ceilalti cum mi-ati semnat fisa de lichidare ?, voi ceilalti in drept, cum ati semnat inventarul cand am plecat ?. De ce mi-ati dat adeverinta ca in functie gestionara nu am produs pagube ?
Banii nu se pot retine decat in baza unui titlu executor care se da numai in instanta. A retine niste bani din salariu, fara angajamentul meu scris ca salariat (ca sunt eu de acord cu retinerea), se poate face, dar numai prin instanta, dandu-ma in judecata. A retine altfel banii nu se poate.
Nu faci nimic. Iti pastrezi toate aceste acte, le ti bine acasa. Retii ca numai prin instanta, prin hotarare judecatoreasca poate sa reclame recuperarea banilor, altfel nu.
Apropo, ca sa nu-ti mai fie frica: ce calificativ ai avut in ultimul an de activitate ? daca foarte bine, atunci iarta-ma dar un "foarte bine" nu se poate transforma in "slab" peste noapte, poti sa faci rost si de 2 caracterizari de la colegii tai de munca (care iti sunt si prieteni). Sau altfel spus, cand te contrazici singur cu proriile acte, iti pierzi credibilitatea.
Inocentia
Nu mi s-a facut fisa de lichidare. Am lucrat ca asistent manager, nu ca gestionar si nu am plecat disciplinar. A fost demisie (deci, la cerere) acceptata de angajator(art. 79). Cat despre calificativ, nu stiu despre ce vorbiti, pentru ca la noi la firma nu s-a pus niciodata problema de calificative acordate angajatilor(nu stiam ca se face acest lucru).
Raspuns.
Cand se pleaca de la un loc de munca se face lichidarea.Serviciul personal va da un formular de fisa de lichidare care cuprinde niste rubrici si se trece pe la fiecare compartiment si se va semna ca nu este "debit" sau se va preda (dupa care se va semna ) ca nu este debit. - se preda telefonul mobil de serviciu, calculatorul luat pe inventar, masina de serviciu, haine de protectia muncii, bonuri de masa etc. ce v-au dat ei. Cea mai importanta semnatura este a directorului economic (birou financiar-contabil). Toti isi fac fisa de lichidare, nu se poate fara.Dvs. sunteti cea care cereti fisa de lichidare si intr-o zi va semneaza toti.
De calificativ, am vrut sa spun, si cei care au ceva vechime in munca stiu, ca in fiecare an angajatorul face evaluarea profesionala a salariatilor sai. Calificativ care va poate ajuta. Daca nu s-a facut, asta este cu totul altceva.
Inocentia
Cu calificativele este o problema la noi. Se folosesc numai in unitatile mari si cele care se respecta. Cei mai multi angajatori nici nu au auzit de asa ceva.
Fisa lichidare
danymayl
Buna ziua,
pe data de 10-112008 mi-am dat demisia din cadrul unei SC (electrocasnice) cu acordul ambelor parti!magazinul s-a desfiintat!astazi am fost si ... (vezi toată discuția)