avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Regim de detentie trebuia sa fie semideschis dar va fi ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Regim de detentie trebuia sa fie semideschis dar va fi inchis?

la constatarea regimului de detentie exista institutia legii mai favorabile?
ex.daca voi fi condamnat la 3 ani 6 luni pe baza vechiului cod ce regim primesc? conform vechiului cod regim semideschis,iar dupa noul cod regim inchis
ramane cel mai favorabil. semideschis
Nu este vorba de C.P. este vorba de LEGEA Nr. 254 din 19 iulie 2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal iar în materia normelor procesuale penale se aplică regula aplicării imediate a acestora, nu poate fi vorba de lege mai favorabila.
Prin consacrarea sistemului progresiv, este posibil totusi dupa trecerea unei perioade scurte de timp cuprinse intre 7 luni si 1 an, detinutii care executa pedepse intre 3 si 5 ani, sa treaca la regimul semideschis.
ART. 36
Regimul închis
(1) Regimul închis se aplică iniţial persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depăşeşte 13 ani.
(2) În mod excepţional, natura şi modul de săvârşire a infracţiunii, persoana condamnatului, precum şi comportarea acesteia până la stabilirea regimului de executare pot determina includerea persoanei condamnate în regimul de executare imediat inferior sau superior ca grad de severitate, în condiţiile stabilite prin regulamentul de aplicare a prezentei legi.
(3) Persoanele condamnate care execută pedeapsa în regim închis sunt cazate, de regulă, în comun, prestează muncă şi desfăşoară activităţi educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, moral-religioase, instruire şcolară şi formare profesională, în grupuri, în interiorul penitenciarului, sub pază şi supraveghere, în condiţiile stabilite prin regulamentul de aplicare a prezentei legi.
(4) Persoanele condamnate care execută pedeapsa în regim închis pot presta munca şi pot desfăşura activităţi educative şi culturale în afara penitenciarului, sub pază şi supraveghere continuă, cu aprobarea directorului penitenciarului.
(5) Măsurile de siguranţă specifice regimului închis se aplică persoanelor condamnate, altele decât cele din regimul de maximă siguranţă, transferate temporar într-un alt penitenciar, pentru prezentarea în faţa organelor judiciare.
(6) Măsurile de siguranţă specifice regimului închis se aplică deţinuţilor internaţi în penitenciare-spital şi în infirmeria penitenciarului.
deci confor alin () am sanse sa ajung la regim semideschis
Aveti sanse, in mod exceptional, dupa cum se observa din textul de lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare executare pedeapsa gabytza79 gabytza79 La o pedeapsa de 3 ani si 9 luni ce regim de penitenciar se da? (vezi toată discuția)
Trecerea de la regim inchis la regim semideschis vdeny vdeny Buna ziua, sotul are o condamnare de 7 ani, din care mai are de executat cel putin (pana la data eliberarii conditionate) 2 ani 8 luni si 11 zile. ... (vezi toată discuția)
Regim de detentie letty_2009 letty_2009 buna ziua. As dori daca poate sa ma lamureasca cineva daca la regimul de detentie deschis,o persoana care lucreaza are posibilitatea sa vina acasa sambata si ... (vezi toată discuția)