avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie

sotia mea este nascuta in 13/01/1956 are lucrati in rominia 29ani si 11 luni din care 12 ani de grupa a 2 a iar in spania 1 an si 7 luni,saptamina viitoare venim in tara pentru a depune dosarul de pensie .intrebarea mea este are dreptul la pensie si perioada lucrata in spania tradusa si legalizata o prezentam la acelasi ghiseu? multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:07, 16 Septembrie 2014
1. Pentru o femeie nascuta in ianuarie 1956 varsta standard de pensionare este de 60 de ani si 4 luni, stagiul complet de cotizare este de 30 de ani si 4 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Pentru cei 12 ani lucrati in gr. a II-a de munca (in procent de 100%):
- se reduce varsta standard de pensionare cu 2 ani si 6 luni (60/4 - 2/6 = 57 de ani si 10 luni);
- se adauga la stagiul de cotizare 3 ani (29/11 + 3/0 = 32 de ani si 11 luni).

3. Puteti solicita pensie pentru limita de varsta, la 57 de ani si 10 luni, in noiembrie 2013, adica oricand de acum inainte.

4. - Mergeti la Casa de Pensii de care apartineti cu domiciliul si solicitati formularul E207 = "Certificat pentru cariera asiguratului".
- Completati acest formular si il depuneti la Casa de Pensii care il va trimite in Spania de unde va primi raspuns cu prinire la stagiu de cotizare acolo.
- Perioada lucrata in Spania se adauga la stagiul de cotizare din Romania.

5. - Cand veti indeplini conditiile de pensionare in Spania veti face acelasi lucru dar in sens invers (solicitati formularul E207 si il depuneti in Spania).
- Stagiul de cotizare in Romania se adauga la stagiul din Spania.
va multumesc mult ,dealtfel aceeasi intrebare o pusesem de ceva vreme iar raspunsul dvs coincide cu cel precedent ,neati dat o mare speranta ca vom reusi in sfirsit sa depunem acest dosar de pensionare dat fiind timpul scurt de sedere in romania va voi tine la curent cu reusita acestui demers as mai indrazni o intrebare de data aceasta pentru mine ;eu sint nascut in 14/10/1958 asa ca nu poate fi vorba de pensionare ,insa va intreb pot sa imi scot adeverintele de pensionare de la locurile de munca pe care leam avut in romania?vor fi ele valabile peste 5/6 ani cind voi putea iesi la pensie?multumesc o duminica placuta=D>
Adeverintele puteti sa le scoateti si acum, ele vor fi valabile oricand.
ma-ti lasat fara cuvinte ,multumesc, va admir va doresc multa sanatate !:bow:
Atentie! Daca depuneti dosarul de pensie in Ro, faceti si o procura notariala prin care imputerniciti pe cineva sa ii ridice carnetul de munca, decizia de pensionare, pensia, cupoanele, de la casa de pensii sau factorul postal, sa ii deschida un cont bancar pt. pensie.
Daca nu, decizia + carnetul de munca se intoarece la casa de pensii sau ramane la posta si platiti f mult taxa pt ca, casa nu o ridica daca trebuie sa plateasca returul.
Pensia se va intoarce si ea si vet avea mult de umblat anul viitor pt reordonantare, cont etc.

Alte discuții în legătură

Dreptul la pensie anticipata nearadel nearadel buna ziua si la multi ani intrebarea mea este daca sotia mea nascuta la 13/01/1956 cu o vechime in munca de 29 ani si 11 luni din care 12 ani de grupa a 2a in ... (vezi toată discuția)
Probleme legate de pensii george_istrate george_istrate Barbat,nascut la 30.01.1956,35 ani si 11 luni cotizati la sistemul public de pensii,din care 10 ani si 11 luni conditii speciale si 6 ani si 10 luni conditii ... (vezi toată discuția)