avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament valabil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament valabil

Am si eu o speta, foarte simpla in aparenta, dar totusi as avea nevoie si de parerea unor specialisti.
Bunicii mei au avut o casa. Bunicul meu a murit, dupa el s-a facut succesiunea legala prin care casa respectiva era mostenita cu respectarea cotelor legale, adica de bunica si cele doua fiice ale sale.
Bunica locuieste cu mine de mai multi ani si ar vrea sa imi lase prin testament ceea ce excede rezervei legale pentru cele doua fiice , anume 1/4 din casa respectiva.
Daca incheiem un testament autentic si respectam rezervele legale ale celor doua fiice am sanse reale ca dupa moartea bunicii sa mostenesc intr-adevar acea cota de 1/4 din casa sau voi pierde in cazul unei eventuale contestari a testamentului.
Ce ma sfatuiti? As evita varianta contractului de vinzare cumparare cu clauza de intretinere deoarece asta ar insemna sa le lipsesc pe cele doua fiice ale mamei de o buna parte din mostenire.
Va multumesc anticipat.
Daca testamentul este intocmit de bunica cu respectarea rezervei succesorale nu au ce sa va conteste. Din cotitatea disponibila bunica poate transmite tot ce vrea si cui vrea insa trebuie sa observati ca rezerva succesorala si cotitatea disponbibila in speta voastra se calculeaza nu asupra casei, ci asupra unei patrimi din casa ce revine bunici prin testamentulk legal.
Asa ca nu puteti obtine toata patrimea din casa pentru ca incalcati rezerva succesorala.
Mai degraba mergeti pe calea clauzei de intretinere, desigur daca vreti sa obtineti o mostenire serioasa.
Totusi in situatii exceptionale in ipoteza in care dvs sunteti de buna-credinta iar fiicele bunicii sunt de rea-credinta pot invoca alienatia mintala a bunicii, deci lipsa de discernamant si o pot dovedi cu o subtila abilitate pe sub masa judecatilor in asa fel incat testamentul bunicii sa fie nul.
"'Asa ca nu puteti obtine toata patrimea din casa pentru ca incalcati rezerva succesorala. "
Bunica detine in momentul actual 1/2 din casa ca bun propriu + 1/4 din cealalta jumatate de casa care a apartinut bunicului si pentru care s-a facut sucesiunea.
In aceste conditii la moartea bunicii nu mi-ar reveni in mod normal 1/4 din casa dupa ce se inlatura rezerva legala?
Daca mergem totusi pe varianta testamentului exista vreo posibilitate de a-mi spori sansele de cistig in eventualitatea unui proces?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi de succesiune elenamitroi elenamitroi Buna ziua, Am fost casatorita, in urma casatoriei a rezultat 1 copil care a ramas la mine. Am achizitionat un apartament si am mai mostenit un apartament prin ... (vezi toată discuția)
Mostenire: parintele poate face testament in favoarea altei persoane decat copilul sau poate vinde ceea ce are? cristel52 cristel52 Un parinte are dreptul de a-si dezmostenii copiii, lasand un testament unei alte persoane, fie ea nepot sau stranepot ? Cat traiste parintel are dreptul sa ... (vezi toată discuția)
Unul dintre soti moare, mai sunt 2 copii reveilquidam reveilquidam Buna ziua, Intrebarea mea concreta se refera la testamentul olograf. Bunicul meu a redactat de mana un testament olograf semnat NUMAI DE EL in care decide ... (vezi toată discuția)