AndreeaAnda a scris:
Bună ziua! Am 13 ani şi îmi doresc să devin procuror criminalist. Aşi vrea să ştiu cât mai multe despre studiile pe care trebuie să le urmez pentru această meserie.Deci, întrebările mele sunt:
1.La liceu, ce trebuie să studiez (studii sociale/matematică-informatică) pentru a urma după o facultate de drept?
2.Câţi ani durează facultatea de drept?
3.Ce variante ai pentru a deveni procuror (exceptând examenul INM)?
4.Cum să avansezi de la procuror, la procuror criminalist?
5.Cât are salariul un procuror criminalist (aproximativ)?
Vă rog frumos să îmi răspundeţi la cele 5 întrebări, doar dacă ştiţi.
Buna, AndreeaAnda.
E foarte frumos ca la aceasta varsta, te preocupa deja viitorul tau. Fara indoiala, esti un copil bun si vrei sa realizezi ceva in viata. Punctual, iti voi raspunde la intrebarile puse de tine, cum ma pricep;)
1- Liceul ales este in functie de preferintele tale. Nu geografice, nu dupa ,,fitzele,, pe care le are sau nu, ci dupa ceea ce tu iubesti cel mai mult.Matematica, Geografia, Limbile straine, Literatura, Informatica. Este esential sa termini liceul cu o medie buna, chiar foarte buna. Multi vor spune ca nu conteaza asta pentru facultate. Conteaza, pentru ca altfel accezi la o universitate cu o anumita medie si altfel cu o medie f.mica. Si e vorba din popor, cum pleci,asa ajungi.
2-Facultatea de drept dureaza in functie de alegerea ta. Cu o medie f.buna poti sa studiezi cu bursa in afara sau chiar in Romania.Intereseaza-te de sistemul Bologna, amintit de un coleg de forum.
3-In Romania, in afara de INM nu exista alta varianta pentru procuror. In afara, situatia e diferita de la tara la tara.
4-Dupa terminarea institutului -la noi - sau a unei forme specifice tarii unde alegi sa mergi, eventual, vei afla singura.
5-Iar, depinde. Esti inca micuta, si pana atunci, se mai schimba lucrurile. Nu te vei imbogati intr-o luna dar nici nu vei avea salariul minim pe economie.
In speranta ca noi de aici ti-am fost de ajutor, multa bafta in timpuriul tau demers si sa inveti, sa iti asculti parintii. Vei reusi, daca iti doresti sa faci acest lucru.
:luck: