avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Procuror criminalist
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Procuror criminalist

Bună ziua! Am 13 ani şi îmi doresc să devin procuror criminalist. Aşi vrea să ştiu cât mai multe despre studiile pe care trebuie să le urmez pentru această meserie.Deci, întrebările mele sunt:
1.La liceu, ce trebuie să studiez (studii sociale/matematică-informatică) pentru a urma după o facultate de drept?
2.Câţi ani durează facultatea de drept?
3.Ce variante ai pentru a deveni procuror (exceptând examenul INM)?
4.Cum să avansezi de la procuror, la procuror criminalist?
5.Cât are salariul un procuror criminalist (aproximativ)?
Vă rog frumos să îmi răspundeţi la cele 5 întrebări, doar dacă ştiţi.
Cel mai recent răspuns: AmaliaBeatrice , utilizator 01:31, 25 Octombrie 2020
Domnul patrick, v-am pus pe pagina anterioara cat castiga un procuror la parchetul de pe langa ICCJ. Castiga in jur de 2000 de euro, salariu de 2500 nu este unul fictiv, poate ajunge probabil si la 3000, nu am idee. Cum am precizat, acesta este salariul unui PROCUROR.

In legatura cu procurorul criminalist... O sa va explic pentru ultima oara, daca nu, va las sa faceti greseala asta de cate ori doriti dvs.
Avem urmatoare lista de ocupatii juridice:
[ link extern ]

Aceasta lista a fost facuta de jud. Cristi Danilet si niste studenti pentru blogul sau si pentru a ajuta studentii de la drept. Aceasta cuprinde toate ocupatiile juridice importante si toate treptele acestora. Sunt alte ocupatii juridice, desigur... insa acestea primeaza, fiind cele mai importante, unde facultatea de drept are un avantaj enorm.
E un simplu document, sincer nu-mi pasa daca il descarcati sau nu. Atata timp cat eu vin cu argument, pai aduc dovezi, ceea ce ar trebui sa faceti si dvs., ma gandesc ca asta v-a invatat in facultate, oricare ar fi ea.

Acum, sa auzim si parerile domnilor avocati, consilieri juridici de pe acest forum in legatura cu \"procurorul criminalist\":

Un domn avocat:
oricum, nu exista specializarea de procuror criminalist. dupa ce termini INM si obtii postul la parchet, prim procurorul te va repartiza la dosarele unde are nevoie de oameni, nu unde vrei tu sa lucrezi


Un utilizator (desi zice ca te repartizeaza la criminalistica, asta e scopul procurorului. Cu asta se ocupa el, deci nu exista procuror criminalist)
Procuror criminalist nu prea iti alegi sa fii, in sensul ca nu intri la INM si spui ca vrei sa fii procuror criminalist si te repartizeaza la sectia de criminalisti, acolo ajungi dupa multi multi ani de munca si nu prea iti alegi tu unde sa lucrezi.


Un domn consilier juridic:
Criminalistul este ofiterul de politie care activeaza in cadrul unui departament cu atributii politienesti in acest sens.
Procurorul criminalist este magistratul care activeaza in cadrul unui Parchet de pe langa o instanta si indeplineste atributii in acest domeniu.


Un alt utilizator:
in primul rand trebuie sa te hotarasti ce vrei: criminalist sau procuror . pentru ca e o diferenta mare. ca sa-ti explic pe intelesul tau, procurorul e seful criminalistului.


O alta persoana:
Dragule, sa fii criminalist nu inseamna ca alergi dupa criminali in serie. Ai inteles gresit notiunea de criminalist. Criminalistul este acel ofiter din politia judiciara, cu studii superioare (a terminat Academia de politie) care ajunge la locul faptei prima oara si dupa ce asigura locul pt a nu fi contaminat de alte persoane, strange probe impreuna cu o echipa (toti sunt subordonati procurorului).


Pasii pentru a ajunge criminalist, spusi de un avocat:
Munca in domeniul criminalisticii se poate desfasura prin diverse modalitati, una este calea INEC-ului (Institutul National de Expertize Criminalistice) - vezi OMJ 177/C/2008 si OG 75/2000 - unde este necesar sa se parcurga studii in domeniul criminalisticii de lunga durata in vederea obtinerii calificarii pentru a participa la concursul organizat de MJ in cadrul INEC (expert criminalist, asistent criminalist, etc.) si intr-o alta acceptiune, poti urma academia de politie cu specializare masterat in criminalistica la Academia de Politie Alexandru Ioan Cuza spre exemplu, dar necesita parcurgerea unui stagiu cred ca era 3 (academia propriu-zisa) ani si 2 ani studiile masterale. O a treia varianta e sa parcugi o facultate idonee unei profesii prevazute de acest statut: chimie, biologie, drept, psihologie, etc. si un masterat la o facultate de drept cu specializare in criminalistica si apoi inscrierea pentru sustinerea examenului INEC



Acum, domnule patrick, haideti sa va scot din ceata. Dvs. faceti o confuzie, incurcati sarea cu zaharul. Una e procuror, alta e criminalist. Faptul ca in subordinea unui procuror se afla organele de cercetare penala, printre acestea existand criminalisti, asta nu inseamna ca procurorul este criminalist!
V-am rugat sa-mi aduceti argumente, unele plauzibile, unele care sa aiba un continut legal. Daca dvs. va faceti treaba ca in discutia dintre noi, atunci imi cer scuze ca mi-am pierdut timpul...

Cititi cu atentie aici:
[ link extern ] /
[ link extern ] /
[ link extern ] /

Am inteles ideea dvs, procurorul criminalist se ocupa de crime. :)) Daca maine ajunge sa se ocupe de furturi, se numeste \"procuror furtilist\".
Ultima modificare: Duminică, 27 Iulie 2014
Admin, administrator
După 6 ani: Sunt studentă la UBB Drept acum și mi-am amintit de întrebările pe care le adresam aici, cu mult timp în urmă. Consider că răspunsurile dumneavoastră m-au ajutat și vă mulțumesc frumos, chiar și acum, după ani! :)
Bună Andreea. Sunt elevă în clasa a 12-a și așvrea să devin procuror criminalist. Deja ma pregătescpentru facultatea de drept și mi ar face placere să aflu pașii tăi spre această carieră.

AndreeaAnda a scris:

După 6 ani: Sunt studentă la UBB Drept acum și mi-am amintit de întrebările pe care le adresam aici, cu mult timp în urmă. Consider că răspunsurile dumneavoastră m-au ajutat și vă mulțumesc frumos, chiar și acum, după ani! :)

Ultima modificare: Duminică, 25 Octombrie 2020
AmaliaBeatrice, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot ajunge procuror criminalist? Ruxandra17 Ruxandra17 Buna seara.Sunt eleva in clasa a 12-a la liceu si as vrea sa ajung procuror criminalist, insa am mai multe intrebari fara raspuns cu privire la ce ar trebui sa ... (vezi toată discuția)
Cum devin procuror criminalist? bogdanbodea bogdanbodea Buna seara,am 15 ani si as dori sa ma ajutati! Ce pasi si ce trebuie sa fac pe viitor sa devin procuror criminalist?De la cati ani pot sa merg sa vad ... (vezi toată discuția)
Cum ajung in criminalistica , si ce inseamna ,criminalist si procuror criminallist?  Buna am tot incercat sa gasesc raspunsuri intrebarilor dar in zadar,pe mine mar intereseaza foarte mult sa ajung in criminalistica dar nu prea stiu cum sa ma ... (vezi toată discuția)