Buna ziua,
NU!
Ma intreb insa daca, fiind vorba despre dezbaterea succesiunii va referiti "la partaj" - care este dupa divort, sau la "iesirea din indiviziune".
Nici unul nici celalalt nu sunt obligatorii.
Buna ziua,
Nu este obligatorie iesirea din indiviziune dar este, sa spunem, necesara pentru a sti exact ce are fiecare din bun si pentru a putea dispune cum doreste de el.
"Partajul" adica stabilirea cotelor dreptului fiecaruia dintre succesori s-a facut o data cu dezbaterea succesiunii la notar sau in instanta.
Partajul și ieșirea din indiviziune sunt sinonime, adică (pe înțelesul fiecăruia) înseamnă același lucru. (nu discutăm aici depre distincția dintre partajarea unui bun și a unui patrimoniu pentru că am ridica prea mult nivelul discuției)
Partajul și ieșirea din indiviziune, înseamnă ca din coproprietar să devi proprietar.
Referitor la întrebarea pusă, indiferent dacă e vorba de partaj succesoral sau de partaj în urma divorțului (sau în urma oricărui fel de partaj), acesta nu e obligatoriu.
Dar, oricare dintre coproprietari poate cere partajul, iar acesta este imprescriptibil, adică poate fi cerut oricând.
Deci nu e obligatoriu pentru nimeni, dar dacă unul dintre coprorpietari îl vrea, instanța se va pronunța și va împărți bunul partajat după cotele fiecăruia.
Vanzare cumparare
rddox
Exista un text de lege care interzice vanzarea unei cote parte dintr-un imobil aflat in proprietatea a 3 persoane ( frati) , inainte de a initia un proces de ... (vezi toată discuția)