avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Ordinul MAI 110/2014 - Stabilirea resedintei
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Ordinul MAI 110/2014 - Stabilirea resedintei

Buna ziua,

Am rugamintea sa ma ajutati in clarificarea urmatoarei spete:
- Sora mea este cetatean roman, cu adresa de domiciliu din cartea de identitate in Galati;
- In acelasi timp, ea lucreaza in Luxemburg, unde are permis de rezidenta si locuieste efectiv peste 185 de zile pe an;
- In acelasi timp, revine periodic la adresa de domiciliu din Galati (minim 2-3 ori pe an), unde are legaturi personale (acolo locuiesc parintii).

In acest context, ea doreste sa-si obtina permisul de conducere in Romania - Galati. Citind Ordinul MAI 110/2014, precum si formularul declaratiei pe propria raspundere, suntem de parere ca situatia ei se incadreaza la art. 3, alin (2), lit.b): "revine periodic la o adresă de pe raza de competenţă a serviciului public comunitar datorită unor legături personale cu adresa respectivă, deşi locuieşte alternativ în locuri diferite, situate în două sau mai multe state membre, întrucât legăturile sale profesionale sunt într-un loc diferit de cel al legăturilor personale;"

In baza acestui articol, cred ca ar fi indreptatita sa-si obtina permisul de conducere in Galati, RO. Pe de alta parte insa, conducerea Politiei din Galati i-a spus ca in situatia ei va fi obligatoriu sa dea examenul de conducere in Luxembourg - in baza lit. a) din acelasi articol si aliniat, ca si cum litera b) nu ar exista.

Problema noastra e nu numai ca si-a platit deja scoala de soferi in Galati si a parcurs peste jumatate din orele de curs, dar si-a si luat concediu suficient incat sa termine scoala si sa-si dea si examenul in aceasta "vacanta". Asta ar fi in mai putin de cele 30 zile termen in care ar raspunde MAI la o adresa oficiala.
De aceea am rugamintea sa ne ajutati cu o opinie cat de repede posibil.

Va multumesc!
Numai bine,
Raluca
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 22:42, 28 Iulie 2014
Ordinul 268/2010 modificat si completata de OMAI 82/2013
privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere


Art. 3. -
(1) Examinarea se efectuează:
a) de către serviciile publice comunitare pe a căror rază de competenţă teritorială candidaţii cetăţeni români sau străini îşi au domiciliul
sau reşedinţa;

(2) Dovada încadrării în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) sau b) se face cu documente aflate în termen de valabilitate, după cum urmează:
a) pentru cetăţenii români, cu actul de identitate;

(3) Examinarea, atât la proba teoretică, cât şi la proba practică, se efectuează la acelaşi serviciu public comunitar.
(4) Proba practică se susţine numai cu examinatori atestaţi de către Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, denumită în continuare D.R.P.C.I.V."

OUG195
Art. 23^1 – (1) Persoanele cu domiciliul sau reşedinţa în România, precum şi cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene care se află la studii în România pentru o perioadă de cel puţin 6 luni sau care au rezidenţa normală în România, pot solicita obţinerea permisului de conducere la autorităţile competente să le examineze.

Art.24. - (1) Examinarea pentru obţinerea permisului de conducere şi eliberarea acestuia se realizează de către autoritatea competentă pe raza căreia solicitanţii îşi au domiciliul, reşedinţa ori rezidenţa normală sau, în cazul celor aflaţi la studii în România potrivit art.23^1 alin.(1), de către autoritatea competentă pe raza căreia se află instituţia de învăţământ .

Dupa cum se poate constata domiciliul are intaietate fata de resedinta si prin urmare poate sustine examenul ptr obtinerea permisului acolo unde are domiciliul.
Multumesc!

Problema in Ordinul 110 este ca modifica articolele 2 si 3 din Ordinul 268/2010, generand aparent neclaritati cu privire la stabilirea domiciliului / resedintei. Conform noului Ordin 110/2014, candidatii pentru permis vor trebui sa dea o declaratie pe propria raspundere astfel:

(2) Pentru stabilirea competenţei potrivit alin. (1), candidatul trebuie să declare pe propria răspundere că:
a) locuieşte în mod obişnuit cel puţin 185 de zile din fiecare an calendaristic la o adresă de pe raza de competenţă a serviciului public comunitar datorită unor legături personale sau profesionale ori altor legături strânse cu adresa respectivă; sau
b) revine periodic la o adresă de pe raza de competenţă a serviciului public comunitar datorită unor legături personale cu adresa respectivă, deşi locuieşte alternativ în locuri diferite, situate în două sau mai multe state membre, întrucât legăturile sale profesionale sunt într-un loc diferit de cel al legăturilor personale; sau
c) locuieşte la o adresă de pe raza de competenţă a serviciului public comunitar pentru îndeplinirea unei activităţi sau misiuni pe o durată determinată în România, deşi locuieşte alternativ şi în alte locuri diferite, situate în două sau mai multe state membre; sau
d) se află la studii în România de cel puţin 6 luni, precizând instituţia de învăţământ care se află pe raza de competenţă teritorială a serviciului public comunitar şi adresa unde locuieşte, în cazul candidaţilor aflaţi la studii în România."

La capitolul asta se pare ca exista un "blocaj" de intelegere - atat instructorul, cat si directoarea scolii de soferi, si, mai important, seful sectiei de Politie care se ocupa cu examenul, i-au spus ca de vreme de nu locuieste minim 185 de zile in Romania, va trebui sa dea examenul in Luxemburg. Ca si cum litera b) nu exista, ca si cum domiciliul din CI nu conteaza...

Sunt de acord ca se incadreaza la lit, b).

Dupa cum se poate observa in cererea de solicitare a permisului (Anexa 2) trebuie sa bifeze in ce situatie se afla iar fiecare optiune este urmata de "sau", prin urmare va bifa lit.b).

Nu poti obliga un cetatean roman care are rezidenta in alta tara sa obtina permisul de conducere in acea tara! Este ca si cum Romania si-ar renega cetatenii!
Iar formularea este chiar tampita, ce se poate intelege prin "legaturi personale cu o adresa"?? Un idiot ajuns prin MAI care a nascocit o cretinatate care a mai fost si legiferata!
Cum poti sa iti trimiti cetatenii sa sustina examen ptr permisul de conducere in alta tara?
Du-te nene si plateste taxe la straini ptr ca noi nu avem nevoie de bani la buget!

Sa solicite o audienta comandantului politiei si sa ameninte ca sesizeaza MAI, in mod sigur se va lasa cu o cercetare disciplinara si nu cred ca ii va conveni.
Cand intra in audienta sa ii arate si o sesizare scrisa si sa il informeze ca o va inregistra in cazul in care nu primeste un raspuns favorabil.

Modelul cererii este in anexa la
www.avocatnet.ro/content/art...
Eh, litera asta b) e o traducere din art. 12 al Directivei 2006/126/CE - au inventat-o unii mai mari decat "inteleptii" nostri :D
Cert e ca se incadreaza acolo fara dubiu si banuiesc ca tocmai pentru situatiile de genul asta a fost inventata aceasta optiune (tot in ideea ca cetatenii unei tari sa poata da examenul in limba materna si in tara din care vin).
O sa incerc sa obtin o adresa oficiala de la MAI, in caz ca-i va trebui ca s-o inscrie...

Multumesc inca o data!
Ideea este ca "inteleptii" traduc mot-a-mot directivele europene fara a le adapta limbii romane.

b) revine periodic la o adresă de pe raza de competenţă a serviciului public comunitar datorită unor legături personale cu adresa respectivă, deşi locuieşte alternativ în locuri diferite, situate în două sau mai multe state membre, întrucât legăturile sale profesionale sunt într-un loc diferit de cel al legăturilor personale; :happy: iti vine sa #-o

Ce fel de "legaturi" personale poate avea o persoana cu o adresa? Va rog sa puneti aceasta intrebare in adresa catre MAI!

Nu era mai simplu si mai logic sa fie sub forma "revine periodic la adresa de domiciliu desi are rezidenta in doua sau mai multe state membre".

Ce face persoana care locuieste alternativ intr-un stat membru si intr-un stat nemembru sau in mai multe state nemembre? Nu mai poate obtine permisul?

De asemenea, puneti aceasta intrebare "inteleptilor" din MAI care au uitat ca exista si state nemembre! :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis de conducere Tavi2195 Tavi2195 Buna ziua! Am o intrebare, eu ca cetatean moldovean, de fapt am dubla cetatenie, as putea da de permis aici in Romania? Pe buletinul romanesc am adresa in ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. as avea și eu o întrebare, va rog frumos puteți ... marcusilvia77@yahoo.com marcusilvia77@yahoo.com Bună ziua. As avea și eu o întrebare, va rog frumos puteți sa-mi spuneți dacă sunt cetățean cu dublă cetatenie romana și belgiana pot da examen ... (vezi toată discuția)
Permis de conducere cetatean romin dima2015 dima2015 buna ziua am si eu o intrebare sunt cetatean a rominie si locuesc in md si vreau sami fac permisul de conducere am nevoie de alte acte inafara de de buletinul ... (vezi toată discuția)