Am nevoie de un sfat urgent. Am un angajat care in perioada ian-martie a efectuat 21 de zile de concediu de odihna. Pe data de 03 aprilie a incetat contractul de munca. Cum recuperez contravaloarea concediului efectuat in plus?
Cum procedez cu declaratiile?
1. Codul muncii nu prevede expres sa se recupereze c/val. zilelor de CO efectuat in plus.
Spune numai ca acesta se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic (art.140(2)).
2. Si mai spune Codul muncii ca este permisa compensarea in bani a CO neefectuat, numai in cazul incetarii CIM.
3. Daca vreti sa recuperati banii o puteti face din ultimul salariu pe care il are de primit. Daca nu se mai poate asta atunci ori nu ii mai recuperati ori il actionati in instanta.
Art.272 alin.1 C.mun. dispune ca, salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie. Obligaţia de restituire reglementată de art. 272 din Codul muncii nu reprezintă o formă a răspunderii patrimoniale a salariatului, ci se întemeiază pe plata lucrului nedatorat, pe îmbogăţirea fără justa cauza.
Concediul de odihna a fost efectuat la data cand a fost planificat ? Indemnizatia pentru zile de CO a fost calculata corect, asa era la momentul respectiv (salariatul a intrat in CO si a primit indemnizatie). Eu nu pot sa vin acum, sa spun pardon, este o suma de bani necuvenita. Art. 272 alin.1 din Codul Muncii nu este relevant in aceasta speta, chiar daca motivez ca de fapt CO este proportional cu activitatea prestata in timpul unui an calendaristic. Eu sunt de parere ca esti in imposibilitatea de a recupera suma. Daca merge in instanta are toate sansele sa castige. Poate este cineva cu alta parere ?
consider ca freeelis are dreptate, de fapt aceasta solutie o aplic si eu
Pentru a primi numarul maxim de zile de CO, angajatul este obligat sa lucreze tot anul. Nelucrand tot anul el nu si-a indeplinit aceasta obligatie prin urmare se aplica art 272 din CM.
De castigat in instanta tot ce e posibil mai ales ca am vazut cazuri incredibile castigate de angajati (instanta considerand prea aspra sanctiunea)