avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Opinie juridica cu aspecte particulare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Opinie juridica cu aspecte particulare

Buna seara,

Incerc sa achizitionez un apartament prin credit ipotecar, iar in acest sens am solicitat suportul unei societati civile de avocati pentru emiterea unei opinii juridice asupra istoricului apartamentului si a tuturor actelor.

Istoricul este urmatorul:

1. Apartamentul a apartinut doamnei MM de la constructie si pana in 1990;
2. In 1990 aceasta il doneaza dl-ui PI (fost sot), prin mandatarul PC ( Dna. MM era in SUA la momentul donatiei);
3. Domnul PI decedeaza in anul 1997 si are ca mostenitori pe: PE (sotie), PT (fiu) si PC (fiu) - ideea este ca adresa fiului PC coincide cu cea din contractul de donatie (deci este posibil ca PC sa fie fiul dintre MM si PI)
4. La masa succesorala se impart bunurile iar apartamentul revine lui PT, ceilalti neavand nicio obiectie. Exista certificat de mostenire, incheieri judecatoresti, partea cu mostenirea este clara.
5. In 2002 PT vinde apartamentul catre actualul proprietar.

Luand in considerare acestea si tinand cont si de faptul ca toate celelalte acte: intabulare, carte funciara, plan cadastral exista si sunt pe numelele actualului proprietar, societatea civila de avocati cu care colaboreaza banca a emis opinia juridica pozitivae insa la rubrica orice aspecte speciale/particulare a precizat:

"Potrivit dispozitiilor art. 836 si urm. din Codul Civil (in vigoare la data perfectarii donatiei), survenienta de copil este o cauza legala de revocare a Contractului de Donatie Astfel donatia se revoca de drept, fara ca instanta de judecata sa pronunte o hotarare in acest sens - instanta doar constata revocarea donatiei, in cazul in care donatorul nu avea nici un copil sau alt descendent la momentul perfectarii Contractului de donatie si, ulterior, i se naste un copil din casatorie sau din afara casatoriei.

Strict si exclusiv din informatiile primite prin e-mail in data de 24.07.2014, donatoarea nu a avut niciodata copii, astfel ca, in principiu si prin raportare stricta la informatiile furnizate, nu ar exista un risc cu privire la revocarea de drept a contractului de donatie."

Ideea este ca, informatiile primite pe mail la care se face referire, au fost trimise de mine, fiindu-mi imposibil sa aflu daca exista copii ai donatoarei.

Avand in considerare toate acestea:

1. Ce riscuri juridice comporta cumpararea apartamentului? Poate fi revocata aceasta donatie in cazul in care MM a mai avut copii ulterior donatiei?
2. Exista posibilitatea ca banca sa refuze sa puna ipoteca pe un astfel de imobil? Ce argumente ar putea avea?
3. In esenta, situatia juridica este de ingrijorat sau este clara pentru un jurist?

Mii de multumiri pentru profesionalismul si sfatul oferite.

Alte discuții în legătură

Istoric juridic imobil: clar sau nu prea? observator27 observator27 Buna ziua, Incerc sa achizitionez un apartament prin credit ipotecar, insa istoricul apartamentului ma ingrijoreaza putin: 1. Apartamentul a apartinut ... (vezi toată discuția)
Donatie aissela aissela buna ziua, am si eu o intrebare, daca poate cineva sa-mi raspunda... daca fiul doneaza un teren tatalui si se casatoreste ( fiul), donatia devine nula?daca ... (vezi toată discuția)
Donatia-poate fi anulata in cazul in care apare un mostenitor(fiu-fica) sor1 sor1 In anul 2002 am mostenit o suprafata de pamant in judetul Arges.La acea vreme din comisia locala de fond funciar facea parte si si directorul IAS ,IAS pe raza ... (vezi toată discuția)