avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Istoric juridic imobil: clar sau nu prea?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Istoric juridic imobil: clar sau nu prea?

Buna ziua,

Incerc sa achizitionez un apartament prin credit ipotecar, insa istoricul apartamentului ma ingrijoreaza putin:

1. Apartamentul a apartinut doamnei MM de la constructie si pana in 1990;
2. In 1990 aceasta il doneaza dl-ui PI (fost sot), prin mandatarul PC ( Dna. MM era in SUA la momentul donatiei);
3. Domnul PI decedeaza in anul 1997 si are ca mostenitori pe: PE (sotie), PT (fiu) si PC (fiu) - ideea este ca adresa fiului PC coincide cu cea din contractul de donatie (deci este posibil ca PC sa fie fiul dintre MM si PI)
4. La masa succesorala se impart bunurile iar apartamentul revine lui PT, ceilalti neavand nicio obiectie. Exista certificat de mostenire, incheieri judecatoresti, partea cu mostenirea este clara.
5. In 2002 PT vinde apartamentul catre actualul proprietar.

Luand in considerare acestea si tinand cont si de faptul ca toate celelalte acte: intabulare, carte funciara, plan cadastral exista si sunt pe numelele actualului proprietar:

1. Ce riscuri juridice comporta cumpararea apartamentului? Poate fi revocata aceasta donatie in cazul in care MM a mai avut copii ulterior donatiei?
2. Exista posibilitatea ca banca sa refuze sa puna ipoteca pe un astfel de imobil? Ce argumente ar putea avea?
3. In esenta, situatia juridica este de ingrijorat sau este clara pentru un jurist?

Mii de multumiri pentru profesionalismul si sfatul oferite.
Cel mai recent răspuns: observator27 , utilizator 19:54, 26 Iulie 2014
situatia juridica este clara... copii nenascuti la momentul donatiei nu pot ataca un astfel de act intervenit inainte de a se naste ei...opinia mea este ca situatia juridica este foarte clara
Asta ma bucura.

Spuneti-mi va rog cum pot afla daca la momentul donatiei au existat copii?

Daca PC este unicul copil la momentul donatiei, atunci este simplu, pentru ca la mostenire a semnat ca nu are pretentii la apartament si prin urmare la primit celalalt frate.

Cei de la banca spuneau ceva de survenienta de copil.
Insa in cazul nostru exista un proces intre mostenitori si un certificat de mostenire foarte clar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Opinie juridica cu aspecte particulare observator27 observator27 Buna seara, Incerc sa achizitionez un apartament prin credit ipotecar, iar in acest sens am solicitat suportul unei societati civile de avocati pentru ... (vezi toată discuția)
An nevoie urgenta de un raspuns. va rog. Mary_1980 Mary_1980 Vreau sa vand un apartament pe care am un contract de donatie de la fiul meu. Cei de la banca mi-au pus problema ca copilul fiului meu poate contesta vanzarea ... (vezi toată discuția)
Bună seara. părinții mei dețin un apartament pe care la înțelegere ... nicoleta 70 nicoleta 70 Bună seara. Părinții mei dețin un apartament pe care la înțelegere cu fratele meu îl voi moșteniri eu. Acum copilul meu trebuie sa rezolve o disputa ... (vezi toată discuția)