avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati la penalitati?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati la penalitati?

Buna seara. O cunostiinta a avut restante la plata utilitatilor la care bineinteles ca s-au pus penalizari. A reusit si a achitat la zi facturile restante mai intai, ca sa nu mai genereze alte costuri, ramanad sa plateasca esalonat si penalitatile existente. In luna urmatoare cand s-a afisat lista la intretinere era trecuta suma de plata, restanta zero iar penalitatile mai mari cu aproximativ 500 lei. Este legal sa se mareasca penalitatile de la o luna la alta?

De asemeni administratorul a mai afisat o factura cu o suma de 18000 lei pentru repararea acoperisului in conditiile in care nici macar nu are vreo oferta de executie din partea vreunei firme. A fost intrebat cum este posibil sa factureze un serviciu neexecutat si mai ales sa perceapa si penalitati si raspunsul a fost ca el in calitate de administrator doar incearca sa adune banii de la locatari (18.000 lei x 48 apartamente) pentru efectuarea acestor lucrari in anul ce urmeaza si ca nu se percep penalizari (desi sunt specificate pe factura), ca asa este programul de facturare si ca in cazul in care nu se strange suma necesara reparatiei o sa restituie peste un an sumele platitle locatarilor respectivi. Este legal? Pe ce articole de lege se bazeaza?
Ultima modificare: Marți, 29 Iulie 2014
sonya_67, utilizator
Daca facturile au fost achitate, nu mai pot fi aplicate penalizari dupa data achitarii acestora.
sonya_67 a scris:


A reusit si a achitat la zi facturile restante mai intai, ca sa nu mai genereze alte costuri, ramanad sa plateasca esalonat si penalitatile existente.


Dispoziia in vigoare care prevede ordinea stingerii datoriilor ,prevede ca se achita/opreste concomitent atat suma de baza cat si penalitatea aplicata
In situatia in care cunostiinta dvs a achitat numai suma de baza,in evidenta au ramas penalitatile tot ca sume cu titlu de restanta,care au generat noi penalitati
Administartorul de imobil nu are temei legal sa perceapa penalitati pentru acumularea de fond de reparatii
Solicitati oficial presedintelui de asociatie clarificarea situatiei

Daca facturile au fost achitate, nu mai pot fi aplicate penalizari dupa data achitarii acestora.

ZAU, la ce facturi va referiti, la cele achitate de asociatie?
Si daca da, sa ne spuneti si noua la ce post de radio scrie asta!!

[edit]

Legea 230/2007 Articolul 49
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata . Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.


[edit]
Ultima modificare: Miercuri, 30 Iulie 2014
arockz, utilizator
Deci penalitatile genereaza penalitati?
De exemplu, pe lista de intretinere apare scris astfel: cheltuieli iunie 180, restanta 0, penalitati 6000 (in crestere cu 500 lei fata de luna precedenta). Penalitatile au fost calculate la o suma restanta. Suma restanta a fost achitata, penalitatile au ramas in valoare de 5500 lei iar luna urmatoare cand s-a afisat lista erau in valoare de 6000. Inseamna ca s-au majorat penalitatile? E corect? Multumesc.
@sonya_67
Ca sa putem incerca sa intelegem situatia nu avem suficiente informatii.
Dar trebuie sa intelegeti cum functioneaza penalitatile.

Ipotetic vorbind, consideram:
- lista pentru luna mai (afisata in 20 iunie) contine restantele si penalitatile la listele anterioare conform statutului si deciziei CEx.
- astfel penalitatile la 20 iunie sunt de 5500 lei
- la data de 15 iulie se plateste integral restanta (fara 5500 lei penalitati)
- lista pentru luna iunie (afisata in 20 iulie) contine 0 restante si inca 500 lei penalitati pe langa cei 5500 lei anteriori
- nu intru in detalii despre procente si perioade dar, doar ipotetic vorbind acei 500 lei sunt penalitatile aplicate sumelor restante intre 20 iunie (luna mai afisata) si 15 iulie (data efectiva a platii)

Ca si observatie, ca penalitatile sa fie de 5500 lei trebuie ca perioada penalizata sa fie mare si/sau debitele-baza considerabile. Avand aceste informatii eu zic ca s-a facut un favor prin scaderea integrala a restantelor fara penalizari cand defapt ordinea dictata de codul de procedura fiscala este scaderea concomitenta a debitului si a accesoriilor (penalitati). Astfel ramanea in continuare cu debite-baza penalizabile.

Daca de curiozitate va veti uita pe un astfel de desfasurator o sa vedeti ca dupa cca 200 zile de penalizare a bazei (debitului) valoarea penalitatilor incepe sa creasca exponential.

Alte discuții în legătură

Calculul penalitãtilor la întretinere cioarec carmen cioarec carmen Pe data de 23.05.2013 s-a dat o hotărâre judecătorească prin care se stabilesc datoriile ce le am la întreţinere + penalităţi ,ambele calculate până ... (vezi toată discuția)
Ce date se iau in calcul pe lista de plata a intretinerii? carmenbn carmenbn Lista de plata a lunii iulie se afiseaza pe 25.08,iar scadenta e la14.09. 1.Pana la ce data se iau in calcul incasarile,atunci cand se calculeaza lista lui ... (vezi toată discuția)
Penalizare la penalizare este legală?! Alex_51 Alex_51 Penalizare la penalizare nu este legală, nu? Atunci ce înseamnă când un imberb de administrator se trezește să pună de plată niște penalizări deși ... (vezi toată discuția)