avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 354 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizari

Se poate refuza plata penalitatilor la restantele avute daca penalitatile nu s-au facut in urma unei sedinte sau aprobari a comitetului de bloc.Penalitatile sint mai mari decit suma restanta si sint calculate doar de administrator.Nu exista nici un document legal pentru apicarea penalitatilor.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 14:42, 30 Iulie 2014
De unde aveti dvs. toate aceste informatii?
Mai sunt si alti proprietari penalizati pentru intarzieri la plata cotelor de intretinere?
Gasiti ca ceva normal sa se calculeze penalitati pentru plati efectuate cu intarziere?

La noi nu se calculeaza penalitati, ci se calculeaza niste „bonusuri” pentru proprietarii care intarzie mereu la plata intretinerii. Cand ajungi la 10.000 de bonusuri, te trimit in vacanta (toata familia), all-inclusiv, la Mamaia sau chiar la Nisipurile de Aur.
Asa au hotarat majoritarii - adica cei care nu sunt cu platile la intrtinere la zi. Daca-i hotarare, trebuie respectata!
Legal,penalitatile se aplica in temeiul disp L nr 230/2007 art 49,in cazul sumelor neachitate in termen de 90 de zile
penalitatile nu s-au facut in urma unei sedinte sau aprobari a comitetului de bloc.
Art. 49
(la data 21-Jan-2008 Art. 49 din capitolul VI reglementat de Art. 25 din capitolul II din Norme
Metodologice din 2007 )
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice
sumă cu titlu de restantă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de
0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile
care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi
suma la care s-au aplicat.

(2) Termenul de plată a cotelor de contribuÑie la cheltuielile asociatiei de proprietari,
afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitătilor de întârziere vor face obiectul fondului
de penalităti al asociatiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor
impuse asociatiei de proprietari de către terti şi pentru cheltuieli cu reparatiile asupra
proprietătii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă.

Penalitatile nu se se fac in urma unei sedinte ,iar comitetul de bloc,eventual poate decide asupra cuantumului acestora,respectiv mai mici de 0,2 %
Conform legii,suma penalitatilor nu are voie sa depaseasca valoarea sumei la care au fost aplicate
Pentru raspuns la obiect este necesar sa precizati concret suma restanta si vechimea acesteia
Asociatia de proprietari poate aplica sistemul propriu de penlizari, asa cum decide comitetul executiv, cu respectarea legii, adica termene, perioada, procente de maxim 0,2%/zi s.a.m.d.
Dar asociatia de proprietari, in lipsa unui asemenea sitem de penalizari doptat legl de comitet, asa cum ne relteaza utilizatorul in primul mesaj, poate conform aceleiasi legi sa repartizeze penalittile facturate de furnizori proportional cu sumele restante ale proprietarilor. In acest caz legea nu mai are acele restrictii de procente maxime, de termene... Iata prevederea asa cum este in HG 1588/2007:
Art. 25. -
(1) Cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, calculate pentru fiecare proprietar din condominiu, vor fi achitate de aceştia, după caz, în termen de maximum 20 de zile de la data afişării listei de plată, dată care trebuie să fie înscrisă în lista de plată respectivă. În vederea respectării termenelor legale de plată a facturilor către furnizorii de utilităţi, administratorii au obligaţia de a afişa lista de plată în termen de maximum 5 zile de la data primirii ultimei facturi expediate prin poştă, certificată prin înscrisul de pe ştampila poştei, sau de la data confirmării de primire, în cazul transmiterii facturii prin curier/delegat. Asociaţia de proprietari poate calcula şi percepe penalizări de întârziere pentru suma neachitată, în condiţiile stabilite şi aprobate de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari, în limitele stabilite de art. 49 alin. (1) din Legea nr. 230/2007. Suma acestora nu poate depăşi suma cotei restante la care s-a aplicat.
(2) Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere vor face obiectul fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli de reparaţii ale proprietăţii comune sau pentru alte cheltuieli de natură administrativă.
(3) Dacă terţii impun penalităţi asociaţiei de proprietari pentru întârzieri la plata facturilor, acestea se vor recupera de la:
a) restanţierii la cotele de întreţinere, proporţional cu cuantumul restanţelor;
b) persoana împuternicită să achite facturile, dacă a întârziat plata facturilor la termen.

Daca exista sistem de penalizari aplicam art. 25(1)si (2).
Daca nu exista sitem de penalizari aplicam art. 25(3).
Dupa cum observati in prima situatie trebuie sa decida comitetul executiv, sa se tina cont de prevederile si restrictiile impuse de L230/2007 art 49...iar ia a doua situatie legea prevede clar cine suporta penalizarile: daca e vina restantierilor acestia vor suporta penalizarile proportional cu restantele ori daca nu sunt restantieri, inseamna ca nu sunt vinovati proprietarii iar penalizarile le platesc cei vinovati de neachitarea facturilor catre furnizori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati la o asociatie de proprietari carymen carymen buna, tuturor! am o asociatie de proprietari unde domnul administrator pentru neplata la scadenta a calculat penalitati de 0,2%pe zi intarziere(cf.aga), dar in ... (vezi toată discuția)
Penalitati la intretinere Koruneru Koruneru In cazul in care un locatar nu achita fondul de rulment, sau fondul de rulment acopera partial valoarea intretinerii si are mai multe luni restante, de cand se ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)