buna ziua,
la verificarea dosarului pentru somaj mi s-a spus ca nu se ia in calcul decat ce este trecut in carnetul de munca. am lucrat 5 luni la Bucuresti si nu am avut in acel moment carnetul de munca si prin urmare nu apare operat acest lucru. dar am atat contractul de munca cat si decizia de incetare de acolo, plus ca in sistemul lor informatic am vazut ca figureaza ca am lucrat acolo. atunci de ce nu se ia in calcul acest lucru? mi s-a spus sa merg sa rezolv la Bucuresti-sa-mi opereze in carnetul de munca-este vb de 5 luni in anul 2009. ultimul loc de munca este tot de la Buc. 2011-2014 si nici acesta nu apare in CMunca dar acesta se ia in calcul. ma puteti lamuri?
multumesc,
daca am o adeverinta de vechime de la acea societate este in regula? se va valida la somaj?
pe data de 22 sept sotia tb sa se duca la viza la somaj. problema este ca noi nu vom fi in tara in aceasta perioada. probabil ne intoarcem pe vreo 27-28 sept. ce se intampla in aceasta situatie? poate merge altcineva pt viza? parintii ei de exemplu cu hartie la mana...... ce se intampla daca se suspenda plata si apoi se reia......va avea intrerupere pe acele zile? problema e ca s-ar putea sa fie si insarcinata si e musai sa nu fie intrerupere nicio zi.
multumesc,
1. Pe perioada cat beneficiaza de indemnizatie de somaj ar trebui sa stati acasa fiind in permanenta in cautarea unui loc de munca.
2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au urmatoarele obligatii:
a) sã se prezinte lunar, pe baza programãrii sau ori de câte ori sunt solicitate, la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã la care sunt înregistrate, pentru a primi sprijin în vederea încadrãrii în muncã;
...
Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
a) la data la care nu şi-a îndeplinit obligaţia prevãzutã la art. 41 alin. (1) lit. a);
...
(2) Repunerea în platã, dupã suspendarea în condiţiile alin. (1) lit. a), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai târziu de 60 de zile calendaristice de la data suspendãrii.
...
(4) Perioada de suspendare prevãzutã la alin. (1) lit. a) face parte din perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj.
...
3. - Sa incerce sa mearga alta persoana si poate ii vizeaza carnetul de somer.
- Daca nu, dupa ce vine in tara sa se duca sa vizeze carnetul.
4. O intrerupere de cateva zile nu o incurca la a beneficia de indemnizatie pentru concediul de maternitate sau de indemnizatie pentru concediu crestere copil.
buna ziua,
sotia este in rumatoarea situatie si avem nevoie de ceva sfaturi: este in somaj pana la data de 29.04.2015 (somaj de 9 luni), somaj care s-a suspendat astfel: pe 2 martie a fost internata la Polizu de urgenta, pe 12 martie a nascut, pe 17 martie copilul nostru a decedat.
de la spital i s-a dat concediu de sarcina si lauzie pt perioada de 2-31.03.2015 si ni s-a spus atat de la spital cat si de la somaj ca sotia poate beneficia de cele 126 zile de lauzie, concediu obtinut de la medicul de familie, chiar daca fetita noastra a decedat.
deci ar urma maine sa obtina concediu medical in continuare si ni s-a zis la somaj ca dupa terminarea medicalelor se va relua plata somajului care a incetat in 02.03, corect?
acum vine urmatoarea problema: ce se intampla daca pe 01.04 se angajeaza? i s-a spus ca va avea o perioada determinata de 2 luni dupa care daca e ok se prelungeste.
ce se va intampla cu concediul in aceasta situatie? dar cu somajul? daca nu se descurca si nu i prelungeste contractul? pierde somajul? dar daca e concediata sau isi da demisia inaintea celor 2 luni de perioada determinata?
1. - Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 24
...
(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.
- Medicul de familie o sa ii dea certificate de concediu de maternitate pana se termina cele 126 de zile.
- Certificatele le duceti la Agentia de Somaj.
- Dupa terminarea celor 126 de zile se reia plata indemnizatiei de somaj de unde a ramas, pana se termina cele 9 luni la care avea dreptul (pentru aceastin termen de 30 de zile lucratoarea trebuie sa completeze o cerere tip pe care o ia de la Agentia de Somaj).
2. - Daca in timp ce primeste indemnizatie de somaj incheie un contract individual de munca (CIM) pe o perioada de pana pana la 12 luni i se suspenda plata indemnizatiei de somaj care se va relua, de unde a ramas, dupa incetarea CIM.
- La fel ca mai sus, trebuie sa se prezinte la Agentia de Somaj in termen de 30 de zile sa solicite reluarea in plata a indemnizatiei de somaj.
3. Pentru toate cele de mai sus tineti legatura cu Agentia de Somaj care stie cum sa procedeze.