avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Buna ziua ma numesc Pop Amalia as avea o intrebare pt dumneavoastra,bunicul meu este pensionar are 73 de ani,recent bunica mea a decedat as dorii sa stiu daca bunicul poate beneficia de ajutor de urmas 6 luni,mentionez ca bunicii au fost casatoriti 54 de ani,iar bunicul are o pensie de 1000 de ron.astept raspuns.va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:18, 30 Iulie 2014
daca bunicul are o pensie de 1000 lei, nu cred ca mai beneficiaza de pensie de urmas dupa bunica... sunt convins ca bunica avea o pensie mult mai mica
1. Din Legea 263/2010 pivind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi;
c) 100% — pentru 3 sau mai multi urmasi.

Art. 92
Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.

2. Deci daca bunica avea o pensie mai mare de 2.000 lei atunci bunicul poate solicita pensie de urmas (va fi mai avantajos pentru el).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul pensie invaliditate cu pensie de urmas Gina Iordan Gina Iordan Buna ziua, In cazul in care sotul a decedat intr-un accident de munca (sotul fiind salariat) poate sotia- beneficiara a unei pensii de invalidate sa ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas manuela10 manuela10 Buna seara. Sunt pensionara de limita de varsta cu o pensie de 1215 lei. Sotul meu a decedat fiind si el pensionar de limita de varsta. Am fost casatoriti 42 ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas liaminea liaminea Buna ziua.am o intrebare in legatura cu pensia de urmas,si anume: tata a murit si mama intreaba daca are dreptul dupa sot la pensie de urmas.precizez ca mama ... (vezi toată discuția)