avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Achizitie autoturism uzat - deductibilitate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Achizitie autoturism uzat - deductibilitate

SC- doreste sa achizitioneze un autoturism din anul 2011,(deci nu este nou) exclusiv pt.desfasurarea activitatii economice.
Valoarea autoturism = 33000 euro + 7920 e(val.tva).
Care va fi durata de amortizare?(deductibil fiscal)
Care este valoarea tva deductibila?
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 16:58, 15 August 2014
Care va fi durata de amortizare?(deductibil fiscal)


Durata de amortizare e prevazut de HG 2139/2004:

Cf acestui catalog puteti:

3. În cazul mijloacelor fixe achiziţionate cu durata normală de utilizare neconsumată, pentru care se cunosc datele de identificare (data punerii în funcţiune, durata normală de utilizare rămasă), recuperarea valorii de intrare se face pe durata normală de funcţionare rămasă.


Autoturismele se poate amortiza intre 4-6 ani.

Potrivit Codul fiscal:

(11^1) Prin derogare de la prevederile art. 7 alin. (1) pct. 33 şi 34, pentru mijloacele de transport de persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, din categoria M1, astfel cum sunt definite în Reglementările privind omologarea de tip şi eliberarea cărţii de identitate a vehiculelor rutiere, precum şi omologarea de tip a produselor utilizate la acestea - RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 211/2003, cu modificările şi completările ulterioare, cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, pentru fiecare, în limita a 1.500 lei/lună. Pentru aceste mijloace de transport nu se aplică prevederile alin. (11) lit. f). Sunt exceptate situaţiile în care mijloacele de transport respective se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:

1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţă, servicii de pază şi protecţie şi servicii de curierat;

2. vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii, precum şi pentru test drive şi pentru demonstraţii;

3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;

4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închiriere către alte persoane, transmiterea dreptului de folosinţă, în cadrul contractelor de leasing operaţional sau pentru instruire de către şcolile de şoferi.



Care este valoarea tva deductibila?


Pentru a fi in intregime deductibil TVA-ul trebuie respectate prevederile de la art. 145^1 din Codul fiscal:


ART. 145^1 Limitări speciale ale dreptului de deducere

(1) Prin excepţie de la prevederile art. 145 se limitează la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpărării, achiziţiei intracomunitare, importului, închirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate şi a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate în proprietatea sau în folosinţa persoanei impozabile, în cazul în care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economice.

(2) Restricţia prevăzută la alin. (1) nu se aplică vehiculelor rutiere motorizate având o masă totală maximă autorizată care depăşeşte 3.500 kg sau mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul şoferului.

(3) Prevederile alin. (1) nu se aplică următoarelor categorii de vehicule rutiere motorizate:

a) vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţă, servicii de pază şi protecţie şi servicii de curierat;

b) vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii;

c) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;

d) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru instruire de către şcolile de şoferi;

e) vehiculele utilizate pentru închiriere sau a căror folosinţă este transmisă în cadrul unui contract de leasing financiar ori operaţional;

f) vehiculele utilizate ca mărfuri în scop comercial.

(4) Prevederile alin. (1) - (3) se aplică inclusiv în situaţia în care au fost emise facturi şi/sau au fost plătite avansuri, pentru contravaloarea parţială a bunurilor şi/sau serviciilor, înainte de data de 1 iulie 2012, dacă livrarea/prestarea intervine după această dată.

(5) În cazul vehiculelor care nu fac obiectul limitării dreptului de deducere conform alin.(1) fiind utilizate exclusiv în scopul activităţii economice, precum şi a celor exceptate de la limitarea deducerii potrivit alin. (3), se vor aplica regulile generale de deducere stabilite la art. 145 şi art. 146 – 147^1.

(6) Modalitatea de aplicare a prevederilor prezentului articol se stabileşte prin norme.


Norme aferente acestui articol: [ link extern ]
hello60 a scris:

SC- doreste sa achizitioneze un autoturism din anul 2011,(deci nu este nou) exclusiv pt.desfasurarea activitatii economice.
Valoarea autoturism = 33000 euro + 7920 e(val.tva).
Care va fi durata de amortizare?(deductibil fiscal)
Care este valoarea tva deductibila?


e vorba de o microintreprindere? ati postat in sectiune dedicata microintreprinderilor. veti avea doar amortizare contabila, nu veti avea amortizare fiscala.

Am mutat discutia la "Fiscalitate - Impozit pe profit" unde, asa cum bine spuneti, Marian Bratu, i-ar fi locul.
Ultima modificare: Vineri, 15 August 2014
Iulian MANEA, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comodat johnny_1961 johnny_1961 Buna ziua, Am o masina in leasing si as vrea sa ii fac baiatului meu (PFA) contract de comodat pentru a-si deduce din cheltuieli.Domeniul PFA este de ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli cu combustibilul Cristina Vasile Cristina Vasile Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca pentru un autoturism folosit de un agent de vanzari, cu care se duce si ia marfa de la furnizori pt. a o vinde ... (vezi toată discuția)
Tva ajustat la achizitie autoturism Ilyana1966 Ilyana1966 Ce se intampla incepand cu 01.01.2015 cu 50% tva ajustat la cumparare autoturism? Se include in cost achizitie si se amortizeaza sau nu? (vezi toată discuția)