avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Investirea cu formula executorie
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Investirea cu formula executorie

Buna ziua,

Se da urmatoarele spete:
1. Un litigiu de munca (drepturi banesti) depus la tribunal in anul 2012, se finalizeaza cu hotararea tribunalului pronuntata la sfarsitul anului 2013 de admitere a cererii. In urma recursului facut in anul 2014, de pârât, la Curtea de Apel se respinge recursul, ca nefondat.
Intrebarea mea este:
Avand in vedere ca acest litigiu a fost pe vechiul cod de procedura civila - hotararea pronuntata de tribunal trebuie investita cu formula executorie?
De la ce data devine executorie aceasta hotarare?

2. Un litigiu de munca (drepturi banesti) depus la tribunal in anul 2011, se finalizeaza cu hotararea tribunalului pronuntata la sfarsitul anului 2012 de respingere a cererii. In urma recursului facut in anul 2013, de reclamant, la Curtea de Apel se admite recursul formulat si se caseaza hotararea tribunalului cu retrimite spre judecare.
In anul 2014, in urma rejudecarii, tribunalul admite cererea in parte iar in urma recursului formulat de pârât la Curtea De Apel acesta este respins.
Intrebarea mea este:
Avand in vedere ca acest litigiu este tot pe vechiul cod de procedura civila - a doua hotararea pronuntata de tribunal trebuie investita cu formula executorie?
De la ce data devine executorie aceasta hotarare?

In speranta unor raspunsuri prompte va multumesc anticipat.
O zi frumoasa va doresc.
Solicitati de la Tribunal ocopie a Sentintei civile, legalizata cu mentiunea definitiva si irevocabila si mergeti la executor pentru a solicita incuviintarea executarii silite si punerea in executare a acesteia.
Sentinta este executorie de drept.

Art. 448
Executarea provizorie de drept
(1) Hotărârile primei instanţe sunt executorii de drept când au ca obiect:
1. stabilirea modului de exercitare a autorităţii părinteşti, stabilirea locuinţei minorului, precum şi modul de exercitare a dreptului de a avea legături personale cu minorul;
2. plata salariilor sau a altor drepturi izvorâte din raporturile juridice de muncă, precum şi a sumelor cuvenite, potrivit legii, şomerilor;
3. despăgubiri pentru accidente de muncă;

4. rente ori sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii, precum şi pensii acordate în cadrul asigurărilor sociale;
5. despăgubiri în caz de moarte sau vătămare a integrităţii corporale ori sănătăţii, dacă despăgubirile s-au acordat sub formă de prestaţii băneşti periodice;
6. reparaţii grabnice;
7. punerea sau ridicarea sigiliului ori facerea inventarului;
8. cereri privitoare la posesie, numai în ceea ce priveşte posesia;
9. hotărârile pronunţate în temeiul recunoaşterii de către pârât a pretenţiilor reclamantului, pronunţate în condiţiile art. 436;
10. în orice alte cazuri în care legea prevede că hotărârea este executorie.
(2) Executarea hotărârilor prevăzute la alin. (1) are caracter provizoriu.






~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate disjunge cauzele ? bukinst bukinst Intr-un proces la Legea 10/2001, apelurile promovate de PRIMARIE si DIRECTIA FINANTELOR PUBLICE au fost respinse de Curtea de Apel. Primăria a avut calitatea ... (vezi toată discuția)
Contestatie in anulare Luoana Mihaela Luoana Mihaela Instanta de recurs pronunta o hotarare care din punctul nostru de vedere nu este corecta . Mentionez ca este o hotarare irevocabila .Pot formula o contestatie ... (vezi toată discuția)
Sentinta definitiva raluca30 raluca30 Buna tuturor, Avem urmatoarea situatie - litigiu de muncă ( drepturi salariale restante+plati compensatorii) castigat iar sentinta este definitiva si ... (vezi toată discuția)