dodorel62 a scris:
parintii mei mi-au lasat casa mostenire in urma semnarii unui act de vanzare cumparare cu drept de intretinere intre mine si fosta sotie.
Mostenirea e ... in urma mortii. Presupune un mort pe de o parte (de la care se transmite) si unul sau mai multi vii pe de alta parte (mostenitorii).
Semnarea unui contract presupune existenta (de ambele parti) a unor oameni vii si foarte vii prin locurile pe unde umbla.
Casa nu este mostenire (caz in care ar fi fost numai a dvs.) ci este transmisa prin contract (
intre parintii dvs., pe de o parte, si dvs. cu fosta sotie, de cealalta parte), fiind astfel proprietate comuna a dvs. si a fostei sotii.
Pentru acest motiv cred ca, inainde de a va gandi cum sa lasati lucrurile incurcate pentru vremea cand nu veti mai fi, ar fi mai bine sa incercati sa le descurcati cata vreme mai sunteti.
Avand in vedere randurile pe care le-ati scris (si cat stiu eu sa citesc printre ele) cred ca ar trebui sa incepeti prin a face partajul cu fosta sotie (ati intrebat-o vreodata ce pretentii - in bani - ar avea cu privire la partea ei?) si cred ca aveti nevoie de niste sfaturi mai largi. Un forum va poate oferi o idee/o directie dar ne e chiar tot ce va trebuie ca sa va ...planificati viata si moartea cu ele.
Spre pilda, temerea exprimata de dvs. in intrebarea nr. 5 ar deveni lipsita de sens DACA faceti partajul cu fosta, dar s-ar putea transforma in ..."si ce se intampla daca mor eu mai intai". Or toate aceste ... scenarii presupun o dezbatere mai larga decat poate incapea pe un forum. Da, sunt doar scenarii, fiindca, oricat am fi noi "dă dăştepţi" si de buni sfatuitori, tanti aceea cu unealta agricolă ar putea sa ne contrazică, fiindca mai dă cu coasa şi intr-altă ordine decat te-aştepţi.