avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema cu acte notariale ce trebuie facute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema cu acte notariale ce trebuie facute

Buna ziua .
Am fost casatorit 18 ani , iar parintii mei mi-au lasat casa mostenire in urma semnarii unui act de vanzare cumparare cu drept de intretinere intre mine si fosta sotie , iar intre timp parintii mei au decedat .
Eu am divortat acum 3 ani de fosta sotie cu acte in regula si m-am recasatorit cu actuala sotie cu care am acte si amandoi locuim in casa parintilor mei ., iar fosta sotie locuieste impreuna cu fiul nostru de 20 de ani in apartamentul care il are mostenire de la fostii socrii in urma decesului lor.
Mentionez ca cu actuala sotie nu am copii , ea avand copii din casatoria precedenta , iar impreuna cu ea am cumparat multe lucruri si am mai renovat casa ,toate acestea facandu-le cu acte in regula .
Precizez ca cu fosta sotie nu am facut partajul la casa si la pamant unde fiecare are o cota de 50% din casa si pamant .
Intrebarile mele sunt :
1. Eu fiind acum casatorit legitim cu actuala sotie , pot sa inchei un act la notar din care sa rezulte ca dupa decesul meu partea de casa si de pamant care mi-ar reveni mie in urma unui partaj sa-i revina actualei soti?
2. In cazul in care eu decedez si inchei acest act la notar , fosta sotie si fiul meu pot sa o dea afara din casa pe actuala sotie , daca si ea are dreptul la la casa in urma partajului pe care l-ar intenta fosta sau fiul meu?
3. Ce acte credeti ca sunt bine sa le fac ca actuala sotie sa poata sa ma mosteneasca pe mine in cazul decesului meu ,fara ca fiul meu si fosta sotie sa o poata da afara din casa .
4. In cazul ca eu am facut aceste acte si am decedat , iar sotia mea ar deceda si ea , copii ei ar avea dreptul sa o mosteneasca pe ea prin actul care eu l-as incheia la notar?
5. In cazul in care fosta sotie ar deceda , fiul meu are dreptul sa vina sa -mi ceara sa parasesc casa ,(aceasta este a parintilor mei) daca nu face partajul intre mine si el dupa decesul fostei soti?
Va multumesc anticipat si astept un raspuns concret la aceasta problema .
Mergeti la notar si discutati pe larg.

Scrieti pe o hartie si ce zice notarul.
Ultima modificare: Vineri, 8 August 2014
ContSters250994, utilizator
in primul rand actuala sotie nu este proprietar , ea are cel mult un drept de creanta pentru imbunatatirile care s au adus la casa , acestea prezumandu se a fi facute din banii comuni din timpul casatoriei cu dvs.
proprietari ai casei sunteti dvs si fosta sotie. se prezuma ca aveti o cota de 1/2 din casa fiecare.
dvs pe cota de 1/2 prezumata nu puteti face decat un testament - legat universal pt actuala sotie.Insa trebuie sa stiti ca acest legat universal poate fi supus reductiunii pt ca incalca cota de rezerva succesorala a copilului dvs, care va fi in acest caz de 3/8 din jumatatea dvs, restul revenind sotiei dvs.
daca actuala sotie va va mosteni, ea va transmite mostenitorilor ei cota parte din bun, insa este foarte mica si cred ca la un partaj s ar alege cu sulta.
dodorel62 a scris:

parintii mei mi-au lasat casa mostenire in urma semnarii unui act de vanzare cumparare cu drept de intretinere intre mine si fosta sotie.

Mostenirea e ... in urma mortii. Presupune un mort pe de o parte (de la care se transmite) si unul sau mai multi vii pe de alta parte (mostenitorii).

Semnarea unui contract presupune existenta (de ambele parti) a unor oameni vii si foarte vii prin locurile pe unde umbla.

Casa nu este mostenire (caz in care ar fi fost numai a dvs.) ci este transmisa prin contract (intre parintii dvs., pe de o parte, si dvs. cu fosta sotie, de cealalta parte), fiind astfel proprietate comuna a dvs. si a fostei sotii.

Pentru acest motiv cred ca, inainde de a va gandi cum sa lasati lucrurile incurcate pentru vremea cand nu veti mai fi, ar fi mai bine sa incercati sa le descurcati cata vreme mai sunteti.

Avand in vedere randurile pe care le-ati scris (si cat stiu eu sa citesc printre ele) cred ca ar trebui sa incepeti prin a face partajul cu fosta sotie (ati intrebat-o vreodata ce pretentii - in bani - ar avea cu privire la partea ei?) si cred ca aveti nevoie de niste sfaturi mai largi. Un forum va poate oferi o idee/o directie dar ne e chiar tot ce va trebuie ca sa va ...planificati viata si moartea cu ele.

Spre pilda, temerea exprimata de dvs. in intrebarea nr. 5 ar deveni lipsita de sens DACA faceti partajul cu fosta, dar s-ar putea transforma in ..."si ce se intampla daca mor eu mai intai". Or toate aceste ... scenarii presupun o dezbatere mai larga decat poate incapea pe un forum. Da, sunt doar scenarii, fiindca, oricat am fi noi "dă dăştepţi" si de buni sfatuitori, tanti aceea cu unealta agricolă ar putea sa ne contrazică, fiindca mai dă cu coasa şi intr-altă ordine decat te-aştepţi.

Ultima modificare: Sâmbătă, 9 August 2014
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Doresc un raspuns concret la acest subiect dodorel62 dodorel62 Am fost casatorit si acum am divortat,iar in urma castoriei a rezulta un baiat care acum are 18 ani. Inainte de a deceda parintii mei atat mie cat si fostei ... (vezi toată discuția)
Un raspuns privind partajul dodorel62 dodorel62 Eu am fost casatorit si in urma casatoriei a rezultat un baiat care acum are 19 ani,iar el sta in prezent cu fosta sotie la apartamentul pe care ea il avea ... (vezi toată discuția)
Probleme cu partaj inca nerezolvat dodorel62 dodorel62 Buna diminineata. Problema mea sta in felul urmator si doresc un raspuns sincrer. M-am despartit de fosta sotie cu care am un baiat de 20 de ani care este ... (vezi toată discuția)