avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1053 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme cu partaj inca nerezolvat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme cu partaj inca nerezolvat

Buna diminineata.
Problema mea sta in felul urmator si doresc un raspuns sincrer.
M-am despartit de fosta sotie cu care am un baiat de 20 de ani care este student, iar acum de 3 ani eu sunt recasatorit cu acte in regula cu actuala mea sotie care locuieste cu mine.
Mentionez ca in casa in care loccuiesc cu actuala mea sotie este casa parintilor mei , dar eu cu fosta sotie am un act de vanzare - cumparare cu drept de intretinere cu fostii mei parinti ( care intre timp au decedat ) si deci in concluzie atunci ea are dreoptul de 50% si eu 50% atat la casa cat si la pamanat .
Mentionez ca nu am facut partajul ca fosta sotie nu are bani pentru partaj si atunci eu impreuna cu actuala sotie i-am facut atat ei cat si fiului meu urmatoarea propunere : cat sta el la facultate eu sa-i platesc toate taxele si tot ce mai are nevoie ,iar dupa decesul meu si al actualei mele sotii casa sa-i revina fiului meu cu conditia sa ne lase sa stam in casa cat traim atat pe mine , cat si pe acuala mea sotie , dar ei au refuzat . Mentionez ca fosta sotie a facut un act impreuna cu cei de la protectia copilulului ca casa este darapanatata , cad peretii si cade acoperisul si nu este casa de locuit ( cu totul eronat) . In acest caz eu impreuna cu actuala sotie am pus termopane, am pus centrala termica ,am izolat casa si am facut acoperisul. Fosta sotie si-a luat angajamentul la avocatul meu ca nu ne mai deranjeaza , dar vad ca nu se potoleste si continua sa o jigneasca pe actuala sotie si sa ma streseze pe mine cu telefoanele .
Intrebarile mele sunt :
1. Daca fac un act de vanzare - cumparare cu drept de intretinere actualei mele sotii pe partea mea de casa , fosta sotie, copilul sau alte persoane au drept sa sparga acest act in afara de mine in cazul ca aceasta nu ar respecta clauzele prevazute in contractul incheiat?
2. Investitia pe care eu impreuna cu actuala sotie este de vreo 15000 Euro , as dori sa stiu daca actuala sotie s-ar desparti de mine , atat eu cat si fosta sotie am fi obligati sa o despagubim pe actuala sotie?
3. Fosta sotie a a vut niste lucruri la mine acasa , dar eu i-am facut notificare prin cabinet de executor si a semnat ca trebuie sa se prezinte sa le ridice , la data si ora respectiva nu sa prezentat , eu avand un ptroces verbal cu martori semnat de avocat ca nu sa prezentat , eu mai sunt obligat sa-i tin acele lucruri?
4. Daca atat eu cat si ea aveam salariu si am cumparat lucruri care sunt acum la ea , acestea mai intra la partaj , fiindca ea sustine ca nu ar mai intra fiindca in apartamentul unde am locuit cu ea ( Ea continua sa stea si acum in el , acesta fiind mostenirea pariintilor ei dupa decesul acestora) eu eram doar chirias , desi eu aveam salariu mai mare decat al ei?
5.Va rog sa-mi spuneti ce act pot face cu actuala sotie ca el sa nu poata fi atacat de alte persoane,in afara de mine , in asa fel in cazul in care eu as deceda actuala mea sotie sa nu poata fi data afara de fosta sotie , cat si de catere fiul meu , tinand cont ca eu cu actuala sotie am investit in casa valoarea de 15000 Euro si poa ca o sa mai investim.
Va multumesc anticipat si astept urgent un raspuns cat mai concret de la dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: CRM2013 , utilizator 09:35, 3 Septembrie 2014
Raspunsuri:
1.Da, fosta si copilul pot cere (si obtine anularea) contractului de intretinere dupa decesul dvs.
2. Da, dvs. proprietarii ar trebuisa o despagubitu cu cota ei de investitie. aici sunt foarte multe variabile, inclusiv termenul de prescriptie in care actuala ar putea cere despagubiri de la proprietari. Toate depinde de multe detalii legate de investitie, de veniturile dvs. etc.
3. Nu.
4.Bunurile mobile intra la partaj, cu conditia sa mai puteti dovedi (la data cand v-oti hotari sa partajati) ca au existat, ca au fost cumparate impreuna, ca au o anumita valoare. In privinta lucrurilor mobile ramase la fosta, timpul curge in defavoarea dvs.
Salariul dvs. mai mare ca poate da dreptul sa cereti co cota mai mare din bunuri.
5. Nu prea aveti ce sa faceti. Investitia nu va ajuta in nici unfel, nici pe dvs. nici pe actuala. Din punctul de vedere al actualei, a fost cea mai proasta idee posibila.
Alternativele de acte juridice pe care le puteti incheia ar trebui discutate cu un avocat.

Cred ca in primul rand ar trebui sa faceti partajul cat mai devreme cu putinta, in ciuda faptului (sau tocmai pentru ca) fosta nu are bani. Decat sa fi investit cei 15000 in imbunatatiri la casa, mai bine ati fi investit in despagubirea fostei pentru cota ei de casa.
In situatia actualal, daca dvs. decedati inaintea sotiei, atunci sotia dvs. va ramane cu o cota foarte mica din casa (un sfert din jumatate), restul revenind fiului si fostei, sau numai fiului daca fosta va fi murit.
Si ideea sa platiti scoala fiului contra cota parte din casa e ... (cel putin) paguboasa si greu de pus in aplicare. Eu as zice ca aveti noroc ca nu a acceptat-o fosta.
Dar daca eu aduc un expert sa evaluez casa , si dupa aceea el stabileste o anumita suma si eu ii cedez casa fostei sotii cu concditia sa ma despagubeasca ,iar ea nu doreste sa preia casa si sa-mi dea banii si nici nu doreste sa fie de acord cu vanzarea casei ce se poate face?
A treia varianta este sa pastrati dvs. casa si sa o despagubiti pe fosta sotie.

In orice caz, daca nu va intelegeti, partajul se va face in instanta. Tot prin intermediul instantei, se va putea decide si vazarea silita a casei, si impartirea banilor - in litigiu nu va mai conta ca fosta sotie nu este de acord, va prima principiul ca nimeni nu poate fi fortat sa ramana in indiviziune.
Ar fi bine sa nu ajungeti in instanta (acolo costurile si timpul pierdut sunt crescute fata de intelegerea amiabila, pentru ambele parti), dar la cum relatati ca s-au desfasurat lucrurile pana acum, nu cred ca veti putea evita instanta. Tot in partaj sotia actuala ar trebui sa se gandesca sa intervina pentru recuperarea partii ei din imbunatatiri la imbil, daca s-o mai putea (depinde de cat timp a trecut de la acestea).

p.s. Nu stiu daca este idee buna sa aduceti un expert sa evalueze casa acum, inainte sa stiti ce este de facut. Daca veti ajunge in instanta, se va numi atunci un expert, si nu are rost sa mai dati bani si inainte, in afara judecatii. Un expert acum ar fi util acum numai daca prin expertiza ati convinge-o pe fosta sa accepte o solutie de partaj (atribuirea catre unul dintre dvs. si despagubirea celuilat). Pentru vanzare prin buna invoiala nu aveti deloc nevoie de expert, ci numai de cumparator (si ar fi bine ca fosta sa va recunoasca contributia la sporirea valorii imobilului).
Ultima modificare: Luni, 1 Septembrie 2014
smeagull, utilizator
Stimat forumist dodorel,

Încerc să înțeleg de ce preferați asemenea căi întortochate și eșuez lamentabil, în sensul că nu găsesc răspuns.

Prin urmare, dacă tot doriți un sfat sincer, faceți, domnule, partajul și rezolvați problema. Alte soluții sunt aiureli.

Cu stimă.
Daca spuneti ca e nemultumita de orice solutie oferita si ca va deranjeaza cu telefoane si va jigneste sotia , este clar ca sotia dvs. nu si-a incheiat socotelile cu dvs , nici macar pe cele de ordin emotional .
Calea cea mai simpla , si definitiva este partajul. Dupa aceea , vedeti dvs. ce veti face pt. actuala sotie si fiul dvs , daca va ganditi la viitorul lor.
Poate ca la partaj , va este de folos acel document in care sotia declara ca respectiva casa este nelocuibila / " Mentionez ca fosta sotie a facut un act impreuna cu cei de la protectia copilulului ca casa este darapanatata , cad peretii si cade acoperisul si nu este casa de locuit ( cu totul eronat) . " / asa cum ati scris dvs. Ma gandesc ca in acest fel , ea a recunoascut ca acea casa era intr-o sare proasta , deci valoarea pt. despagubirea ei , este mai mica , dar si implicit , ca renovarea s-a facut ulterior , din sursele dvs si ale actualei sotii .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un raspuns privind partajul dodorel62 dodorel62 Eu am fost casatorit si in urma casatoriei a rezultat un baiat care acum are 19 ani,iar el sta in prezent cu fosta sotie la apartamentul pe care ea il avea ... (vezi toată discuția)
Doresc un raspuns concret la acest subiect dodorel62 dodorel62 Am fost casatorit si acum am divortat,iar in urma castoriei a rezulta un baiat care acum are 18 ani. Inainte de a deceda parintii mei atat mie cat si fostei ... (vezi toată discuția)
Problema cu acte notariale ce trebuie facute dodorel62 dodorel62 Buna ziua . Am fost casatorit 18 ani , iar parintii mei mi-au lasat casa mostenire in urma semnarii unui act de vanzare cumparare cu drept de intretinere ... (vezi toată discuția)