avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de maternitate 2014
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de maternitate 2014

Buna dimineata,
Am si eu o mare nelamurire privind concediul de maternitate, iar cei de la resurse umane nu mi-au putut da un raspuns clar. Eu trebuie sa nasc la jumatatea lunii octombrie si vreau sa stiu cat de tarziu pot intra in concediu de maternitate ( prenatal, apoi postnatal ), fara sa imi pierd acest drept.
Din lege am inteles ca obligatorii sunt doar cele 42 de zile din postnatal, dar eu vreau sa beneficiez de intregul concediu de maternitate, pe care sa il iau cat mai tarziu, deoarece este mai avantajos din punct de vedere financiar decat cel de crestere. In plus, mai am de efectuat inainte si 25 de zile lucratoare de concediu de odihna, pe care trebuie sa le iau ( altfel probabil ca le pierd - nici asta nu mi-au infirmat sau confirmat cei de la resurse umane!) si voiam sa mai si vin la serviciu - cat se poate - in luna august!
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: magdama , utilizator 15:00, 31 Iulie 2014
~ Conținut șters la cerere ~
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 23.
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
...

Art. 24.
(1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.

(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
...

2. - Asadar daca sanatatea dvs. si a fatului va permite puteti solicita concediu de maternitate incepand cu data nasterii copilului (direct in lauzie, toate cele 126 de zile).
- Decizia o luati impreuna cu medicul curant ginecolog sau medicul de familie.

3. Concediul de odihna il puteti lua inainte de a intra in concediul de maternitate.
Multumesc pentru lamurire!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal lulu_79 lulu_79 Buna ziua, Sunt angajata la o firma particulara. Sunt deja in luna a opta iar pe 15-17 decembrie ar trebui sa nasc. Vroiam sa stiu care sunt conditiile pentru ... (vezi toată discuția)
Concediu sarcina si lauzie ContSters175780 ContSters175780 Buna ziua, Intrebarea se refera la cele 126 de concediu de sarcina si lauzie. Sunt la a 2-a sarcina si medicul de familie care imi elibereaza concediul ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal getazanf getazanf doresc sa stiu cine imi elibereaza concediu prenatal,voi naste in perioada 10/15 noiembrie 2016,pe 2 sept.trebuie sa merg la scoala,dar nu doresc ,vreau sa/mi ... (vezi toată discuția)