In anul 1995, impreuna cu sotul meu, am infiintat un srl,in 1997,am adoptat un copil.In 15.08.2007, sotul abandoneaza familia si modifica srl (denumire,sediu,cedeaza parti sociale),iar pe mine ma concediaza cu art.61.lit.a,c.munciiConcedierea a fost absolut nula si se aplica art.78 alin 1 si 2 c.muncii.Am depus 2 plangeri la parchet ,una in baza art.305-306;208-210 c.penal si alta in baza art.277-278 c.muncii. Situatia grea pe care o am, a impiedicat copilul sa frecventeze scoala ( cl.a IX-a la lic.ind.ELECTROTIMIS, a terminat numai primul semestru).Din 17.011.2008, pana in prezent, de la parchet nu am primit niciun raspun.Pot sa-l actionez pe sotul in judecata pt.pensia de intretinere si contributii art.41 c.familiei.Daca da,care sunt conditiile (venitul meu, arat sentinta si decizia) si taxele.Va multumesc.
Puteti beneficia de prevederile art. 41 din C. familiei in conditiile mentionate acolo , respectiv Sotul divortat are dreptul la întretinere, dacã se aflã în nevoie din pricina unei incapacitãti de muncã survenite înainte de cãsãtorie, ori în timpul cãsãtoriei; el are drept la întretinere si atunci când incapacitatea se iveste în decurs de un an de la desfacerea cãsãtoriei, însã numai dacã incapacitatea se datoreazã unei împrejurãri în legãturã cu cãsãtoria.
Nu ati mentionat daca a avut loc desfacerea casatoriei sau sotul doar a abandonat familia. Abandonul de familie,
infractiune care face parte din grupul infractiunilor contra familiei,
asezate in cap. I, t. IX, art.305, C.pen., partea speciala si consta in savarsirea de catre persoana care are obligatia legala de intretinere, fata de cel indreptatit la intretinere, a uneia dintre urmatoarele fapte: parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunandu-l la suferinte fizice sau morale; neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de intretinere prevazute de lege; neplata cu rea-credinta, timp de 2 luni a pensiei de intretinere stabilite pe cale judecatoreasca.
In cazul abandonului de familie, actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, iar impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Daca partile nu s-au impacat dar, in cursul judecatii, inculpatul isi indeplineste obligatiile, instanta, in cazul cand stabileste vinovatia, pronunta impotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
Deci puteti depune aceasta plangere si puteti uza de toate caile pe care legea vi le pune la dispozitie. Incercati sa luati legatura si cu autoritatea tutelara , ma gandesc ca veti gasi un nume sprijin si acolo sau cel putin ei va pot indruma mai corect , in privinta drepturilor copilului, cu atat mai mult cu cat este vorba despre un copil adoptat , iar acest tata, sincer...merita decazut din drepturile parintesti.
Nu suntem divortati si nu s-a inaintat ,nici din partea lui o actiune de desfacerea casatoriei.Am depus plangere la Parchet pe data de 17.11.2008,insa am primit raspuns numai de la Politie: 'este dosar penal sub supravecherea Parchetului",Parchetul niciun raspuns desi m-am mai adresat cu 2 cereri pentru solutionare,in timp util pentru a putea fi tratat copilul (infometarea de lunga durata i-a alterat sanatatea) si pentru a nu pierde anul scolar .Sunt complet dezamagita, dar nu stiu ce sa fac.Un domn avocat mi-a dat o sugestie, in sensul sa-l actionez in judecata, apoi mi-a comunicat ca nu este solutia buna,fiindca procesul ,litigii de munca nu a fost finalizat si nu am niciun venit, iar prin sentinta de adoptie este obligat la intretinerea minorului si sa astept rezolutia Parchetului. Fara rezolutia Parchetului nu ma pot adresa Judecatoriei.Spuneti-mi , daca stiti si aveti amabilitatea, ceva concret ce pot sa fac. Va multumesc frumos.
Sincer, pare un caz delicat. Ma gandesc ca va puteti adresa instantei cu o cerere prin care sa relatati totul si eventual, sa se judece in regim de urgenta , pe cale de ordonanta presedentiala...si asa cum v-am spus, mergeti si la dgaspc in orasul dvs. acolo acestia au un jurist caare v-ar putea da unele solutii. In instanta va trebui sa faceti dovada tuturor celor relatate si aici, adica dezinteresul tatalui adoptiv , abandonul , neajunsurile de care are parte copilul, imposibilitatea de a-si continua studiile. Trebuie sa existe o cale , de aceea exista justitie . Cu atat mai mult , in astfel de cazuri , consider ca trebuie sa se acorde prioritate si urgenta , cand este vorba despre destinul unui copil .Depinde de dvs. cat de mult va luptati, veti avea castig de cauza in mod cert. Si nu inteleg de ce parcehetului i i trebuie atat de mult timp, mai megeti peste ei si interesati-va , trebuie sa se vada intersesul dvs. si sa-i convingeti ca va aflati intr-o situatie disperata.
Eu va multumesc pentru raspuns.Nu am ce face la Parchet , fiindca imi spun ca se ocupa Politia de cercetare, iar Politia mi-a raspuns in scris ca:"este sub supravegherea Parchetului". Eu credeam ca daca le solicit in scris, imi vor raspunde, nu m-a ajutat cu nimic ca, procurorul de servici m-a notat intr-un dosar.Cei de la Protectia copilului mi-au luat vreo 3 declaratii, dar nu au facut nimic concret.Scoala , desi avea sentinta, din care rezulta ca nu am niciun venit faptic, trebuia sa urmeze baza legala, adica sa examatriculeze copilul. Imi este teama ca daca ma adresez Judecatoriei , imi v-a respinge actiunea ca neintemeiata, fiind nevoie de o rezolutie a procurorului si in asemenea situatie ii dau satisfactie deosebita tatal copilului. Daca procurorul dadea NUP, putem sa ma adresez, fara probleme cu actiunea si cu plangere impotriva procurorului.Dar in situatia care sunt nu pot face mai nimic.Cred ca asemenea situatii nu s-au mai intalnit, fiindca nimeni nu stie ce sfat sa-mi deie.
cred ca problema dvs. va fi solutionata , doar ca la noi in justitie lucrurile se misca anevoios, toata lumea este nemultumita, sunt multe dosare , iar magistratii sunt putini la numar. Sunt sigura ca odata solutionata problema , in sensu l de a fi stabilita situatia copilului si faptu ca el se afla in nevoie, va putea beneficia chiar si de o bursa scolara , evident, cu conditia sa mearga la scoala. Insa totusi, e surprinzatoare chiar si atitudinea celor de la Protectia copilului , deoarece ei ar fi trebuit sa demareze o ancheta sociala pe baza careia sa faca o evaluare a conditiilor de trai ale acestui copil adoptat, iar pe baza concluziilor sa ia unele masuri de protectie. Dar si pe la ei lucrurile stau cam la fel .adica, personal putin, cazuri sociale cu gramada , in plus exista in legislatie cazurile stricte si etapele care trebuie parcurse pentru ca un copil in nevoie ,sa ajunga, intr-adevar, sa beneficieze de sprijin . Pana la dovedirea faptelor , ( momentan se considera ca baiatul are parinti, in plus, nici nu ati fi putut sa il adoptati daca nu ati fi facut dovada unor venituri suficiente pentru cresterea si educarea lui) pe calea procesului pt abandon de familie , va trebui sa va ocrotiti de una singura copilul , am insa certitudinea ca se va rezolva in mod favorabil .Mult succes si ..rabdare
Ce se poate face ?
araoil
Pe data de 17.11.2008, am depus o plangere penala la Parchetul de pe langa Judegatoria Timisoara, privind art.208-210; 305-306 din Codul penal.Pe baza actelor ... (vezi toată discuția)
Plangerea penala
araoil
Pe data de 17.11.2008,am depus plangerea inregistrata sub nr.12556/P/08, in temeiul art.305-306;208-210 din codul penal.Abandonul familiei si ... (vezi toată discuția)