L nr 230/2007 Art. 5
(1) Asociatia de proprietari se înfiintează prin acordul scris a cel putin jumătate plus unu din numărul proprietarilor apartamentelor şi spatiilor cu altă destinatie decât aceea de locuintă, din cadrul unei clădiri. Acordul se consemnează într-un tabel nominal, anexă la acordul de asociere.
(la data 21-Jan-2008 Art. 5, alin. (1) din capitolul II reglementat de Art. 4 din capitolul II din Norme Metodologice din 2007 )
(2) În clădirile de locuinte cu mai multe tronsoane sau scări se pot constitui asociatii de proprietari pe fiecare tronson ori scară în parte numai în conditiile în care nu există o proprietate comună aferentă tronsoanelor sau scărilor care nu poate fi delimitată.
(la data 21-Jan-2008 Art. 5, alin. (2) din capitolul II reglementat de Art. 5 din capitolul II din Norme Metodologice din 2007 )
(3) Dacă este cazul, asociatiile de proprietari înfiintate pe scări sau tronsoane de clădire îşi reglementează între ele raporturile juridice cu privire la aspectele tehnice comune acestora, printr-o anexă la acordul de asociere.
Art. 6
(1) Cererea pentru dobândirea personalitătii juridice a asociatiei de proprietari împreună cu statutul, acordul de asociere şi procesul-verbal al adunării generale de constituire se depun şi se înregistrează la organul financiar local în a cărui rază teritorială se află clădirea.
(la data 21-Jan-2008 Art. 6, alin. (1) din capitolul II reglementat de Art. 7 din capitolul II din Norme Metodologice din 2007 )
(2) Statutul şi acordul de asociere se întocmesc în baza prezentei legi.
(3) Acordul de asociere trebuie să contină:
a) adresa şi individualizarea proprietătii individuale, potrivit actului de proprietate;
b) numele şi prenumele tuturor proprietarilor;
c) descrierea proprietătii, cuprinzând: descrierea clădirii, structura clădirii, numărul de etaje, numărul de apartamente structurate pe număr de camere, numărul spatiilor cu altă destinatie decât aceea de locuintă, suprafata terenului aferent clădirii;
d) enumerarea şi descrierea părtilor aflate în proprietate comună;
e) cota-parte indiviză ce revine fiecărui proprietar din proprietatea comună.
(4) Asociatia de proprietari dobândeşte personalitate juridică în baza încheierii judecătorului-delegat desemnat la organul financiar local de către preşedintele judecătoriei în a cărei circumscriptie teritorială se află clădirea.
(5) Încheierea se dă fără citarea părtilor şi este executorie.
(6) Încheierea este supusă recursului în termen de 5 zile de la comunicare. Recursul se judecă cu citarea părtilor.
~ final discuție ~