avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Acordare personalitate juridica Asociatie de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Acordare personalitate juridica Asociatie de Proprietari

Buna ziua! In anul 1999 Asociatia de locatari a blocului in care locuiesc s-a constituit in Asociatie de Proprietari, conform Legii 114/1996 daca nu ma insel. Avem CIF la Ministerul Finantelor, cont la CEC, stampila rotunda, am incheiat contracte cu furnizori etc.Insa ne-am trezit ca pt. a depune dosarul pt. anveloparea blocului ni s-a spus ca nu avem personalitate juridica obtinuta la judecatorie. Ce inseamna acest lucru? Ce trebuie sa facem? In Legea 230/2007 nu se precizeaza nimic in legatura cu Asociatiile deja constituite. Nu cred ca e normal sau legal sa repetam procedura. Va rog sa ne ajutati. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 13:01, 11 Septembrie 2018
Daca nu aveati personalitate juridica nu ati fi obtinut CUI-ul si stampila.
Dosarul pentru infiintarea AP trebuia depus la judecatorie pentru obtinerea personalitatii juridice.
Gasiti pasii la "documente utile" in fisierul infiintare asociatie proprietari sau pe internet.

www.avocatnet.ro/content/con...
@cyan

Ba da, a fost o perioada de cateva luni in 1999 cand unele asociatii de locatari au obtinut CIF de la ANAF fara a se fi infiintat propriu zis ca asociatie de proprietari.

@dragulescuflorin

Convocati AG de infiintare a asociatiei de proprietari, redactati-va statutul, acordul de asociere, actul de constituire, PV al AG de infiintare, cu tabelele de semnaturi pentru fiecare din aceste 4 documente (sa aveti 50% + 1 dintre proprietari semnati) si depuneti dosarul la Judecatorul delegat pe langa Primarie. Acesta va verifica dosarul si-l va duce la judecatorie unde vi se va da o incheiere judecatoreasca prin care obtineti personalitratea juridica.

Nu intru in amanunte, dar aceastia ar fi pasii. Dureaza ceva mai mult de 1 luna, depinde cat va miscati de repede.
Inseamna ca era o perioada "tulbure" dupa lovilutie pentru asociatiile de locatari deveniti proprietari! :)
Va multumesc dvs. si celorlalti pt.raspuns. Insa din acesta inteleg ca trebuie sa reluam procedura din aprilie 1999, cand am facut cam acelasi lucru. Diferenta este ca atunci am fost la un notar care a legalizat actele. Nu putem cere instantei sa recunoasca infintarea Asociatiei inca din 1999? Ar insemna ca toate actiunile care le-am facut in numele Asociatiei de Proprietari pana caum sa fie nule. Inclusiv obtinera CIF-ului si contului bancar
Asociatia noastra este de locatari, insa asa cum s-a scris mai sus, cred ca in 1999 - nu sunt sigur, am sa ma uit prin acte, am solicitat si ni s-a eliberat CIF de catre ANAF-ul (MFP) si de-atunci functionam bine merci fara nicio problema, insa pe CIF este specificat numele Asociatia de Locatari...
Am mai scris, de atunci si pana acum nu am reusit transformarea deoarece majoritatea proprietarilor nu aveau facuta intabularea locuintelor.
Ei, povestea devine hazlie deoarece nicaieri nu scrie ca pentru dosarul de infiintare a as. prop. trebuie depus si acest document. Asa se cere la IASI de catre judecatorul delegat. Ne-am adresat la seful judecatorului delegat care ne-a dat dreptate (verbal), am ajuns cu petitii si la institutia Avocatul poporului care ne-a raspuns ca, pentru infiintarea unei as. prop. NU este necesara intabularea..., insa judecatorul nostru ne-a respins dosarele la care am muncit de ne-au sarit capacele (500 apt).

Asadar uitati-va mai intai ce scrie pe CIF. Daca numele as. dvs. este de locatari tre' sa purcedeti la intocmirea dosarelor asa cum ati fost sfatuiti. Oricum, trebuie sa va grabiti, mai mult, mergeti si inscrieti-va in programul de reabilitare termica pentru a va "prinde" in program - cu conditia transformarii rapide in as. prop.
Jos birocratia si mult Succes!

Alte discuții în legătură

Refacere documente constituire asociatie de proprietari cami64 cami64 Buna ziua, Am o intrebare: ce demersuri trebuie facute, si unde anume, pentru refacerea documentelor de constituire ale asociatiei de prorietari, in ... (vezi toată discuția)
Lipsa hotarare judecãtoreascã infiintare asociatie, consecinte maria_bucheru maria_bucheru suntem o asociaţie de proprietari înfiinţată în 1999 în baza anexei 2 din legea nr. 114 din 1996, deci fără încheiere judecătorească. ... (vezi toată discuția)
Unde se depun actele pentru infiintare asociatie de prop nicoleta_85 nicoleta_85 Buna ziua, As dori sa stiu unde se depun actele pentru a se face schimbarea de la Asociatie de locatari la asociatie de prop. Administratorul spune ca ... (vezi toată discuția)