avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Hartuire morala?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Hartuire morala?

Am si eu o intrebare: ce fapta se considera faptul ca o persoana imi tot face plangeri peste plangeri si ma urmareste mereu. Mi-a facut sesizari pe la serviciu, mi-a facut plangere la ANI sa fiu urmarit, mi-a facut alte plangeri pe la politie referitor la ce bunuri am prin curte... Nu exista o cale de atac pentru lucrul acesta? Ma simt urmarit mereu, imi transmite ca ma va termina efectiv. Cea ma sfatuiti sa fac?
Vedeti daca se incadreaza la vreuna din infractiunile de mai jos, dvs cunoasteti cel mai bine situatia de fapt.
ART. 206
Ameninţarea
(1) Fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăşi sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţării.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

ART. 208
Hărţuirea
(1) Fapta celui care, în mod repetat, urmăreşte, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuinţa, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.
(2) Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, care, prin frecvenţă sau conţinut, îi cauzează o temere unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

In cazul unei plangeri/denunt cu privire la o fapta cunoscand ca aceasta este nereala, se poate depune plangere pentru:
ART. 268
Inducerea în eroare a organelor judiciare
(1) Sesizarea penală, făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori în legătură cu săvârşirea unei asemenea fapte de către o anumită persoană, cunoscând că aceasta este nereală, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Producerea sau ticluirea de probe nereale, în scopul de a dovedi existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori săvârşirea acesteia de către o anumită persoană, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(3) Nu se pedepseşte persoana care a săvârşit inducerea în eroare a organelor judiciare, dacă declară, înainte de reţinerea, arestarea sau de punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva celui faţă de care s-a făcut denunţul sau plângerea ori s-au produs probele, că denunţul, plângerea sau probele sunt nereale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autosesizare parchet byadya byadya Buna seara, va rog frumos sa-mi spuneti cand se autosesizeaza parchetul? Am o matusa care face plangeri penale neintemeiate nu se poate autosesiza ... (vezi toată discuția)
Reglementare in noul cod penal vasile2013 vasile2013 Mai este reglementata in Codul Penal in vigoare infractiunea de denuntare calomnioasa?...Nu am reusit sa o gasesc si m-am gandit ca a fost scoasa din actuala ... (vezi toată discuția)
Ce ma sfatuiti sa fac? Dollaru23 Dollaru23 Buna De o vreme o persoana ma bombandeaza cu plangeri penale ,reclamatii la dna si la locul de munca prin care imi aduce un prejudiciu grav de imagine cu ... (vezi toată discuția)