Buna ziua,am si eu o intrebare daca cineva poata sa ma ajuta!!l
Lucrez la o firma privata,de 2 ani in fiecare luna primesc 680 lei in mana dar fara fluturas de salariu iar cand ma duc in concediu de odihna pirmesc in mana 420 lei!!!Mentionez ca nici salriul minim nu este...care din cate stiu angajatorul este obligat sa platesca daca luvcrez daca sunt in concediu!!!daca cineva poata sa ma ajuta unde sa ma duc la cine sa fac plangere sau ce lege reglementeza slarrille macar la firma sa fac un pic galagie!!!
Inca u lucru este am cerut de la casa de pensii o adeverinta despre cotizatiile efectuate de firma si acolo asa apare ca numai la fiecare 2 luni este depus...asa ceva este ok???????
Multumesc anticipat si sper ca cineva da si un raspuns pentru mine!!!
I
1. HG 871/2013 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata
Art. 1
.....
(2) Incepand cu data de 1 iulie 2014, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 900 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168 de ore in medie pe luna in anul 2014, reprezentand 5,357 lei/ora.
.......
Art. 3
(1) Stabilirea, pentru personalul incadrat prin incheierea unui contract individual de munca, de salarii de baza sub nivelul celui preazut la art. 1 si 2 constituie contraventie si se sanctineaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei.
(2) Constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii prevazute la alin. (1) se fac de catre personalul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Vartnice prin inspectoratele teritoriale de munca judetene si al municipiului Bucuresti, imputernicit, dupa caz, prin ordin al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice.
2. Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
a) nerespectarea dispozitiilor privind garantarea in plata a salariului minim brut pe tara, cu amenda de la 300 lei la 2.000 lei;
...
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
3.Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.