avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Revenirea titularului pe post in invatamant
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Revenirea titularului pe post in invatamant

Întrebarea mea este ca o profesoara în învăţământul primar cu o vechime de 24 de ani, cu licenţă şi grad I, titulară din anul 1994 are dreptul de-a prelua în anul şcolar 2014-15 aceeaşi clasă la care a predat în anul şcolar 2011-12 şi 2012-13 dacă revine pe post începând cu data de 1 august 2014 şi dacă ea în anul şcolar a fost înlocuită pe post şi la clasa respectivă de către o învăţătoare detaşată titulară la o şcoală dintr-o altă localitate. Cine are prioritate la această clasă, titulara care revine pe post, (având 2 copii şi soţul în învăţământ în aceeaşi localitate) sau învăţătoarea detaşată care cere continuitate la clasă (neavând copii, dar fiind susţinută de către directorul şcolii şi fiind rudă apropiată cu primarul orăşelului). Situaţia este şi mai complicată pentru că clasele celelalte sunt fie în clădiri îndepărtate de clădirea aflată în centru unde a predat titulara şi de locuinţa ei fie sunt clase aflate în pragul desfinţării lor.
Există bază legală pentru a-şi primi înapoi clasa unde a predat înainte de CIC sau în contrariu, legea este împotriva ei? ªi oare de ce apare pe situl EDU postul ei ca fiind ”post rezervat CIC 20.03.2015”?
Vă mulţumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 21:39, 1 August 2014
Regula este continuitatea la clasa, exceptia este preferinta. Normal ar fi sa luati pregatitoare. Celelalte criterii vin doar daca amandoua ati avea acelasi statut, criteriile sociale fiind ultimele.
Clasele pregatitoare care pornesc la toamna au deja invatatoarele, ca si celelalte clase. Iar Metodologie mobilitate de personal didactic 2014-2015 spune urmatoarele:
Art.84.(3) Învăţătorul, profesorul pentru învăţământ primar sau institutorul calificat din învăţământul primar, detaşat la cerere, la 1 septembrie 2011, la clasa I, în baza rezultatului obţinut la concursul de titularizare, sesiunea 2011, care în perioada 1 septembrie 2011-31 august 2014 a predat, prin continuitate, la aceeaşi clasă de elevi, poate beneficia de continuitate pentru detaşare la cerere în anul şcolar 2014-2015, în condiţiile alin. (1), pentru finalizarea ciclului primar la aceeaşi clasă de elevi.
Conditia asta nu este indeplinita de catra invatatoarea detasata.
In tara noastra se poate fura asa de simplu un loc de munca, distrugand o familie cu doi copii? ma intreb.
Doamna, nu vi se ia postul. Incadrarea la o clasa sau alta e ultimul lucru care conteaza in privinta familiei dv. De altfel, nici nu vad legatura ...
Oricare detasat are aceleasi drepturi ca si cei titularizati in 2011.
Varianta scurta: directorul face proiectul de incadrare tinand cont de continuitatea la catedra. Restul sunt discutii.
Ultima modificare: Vineri, 1 August 2014
elena138, utilizator
Va multumesc frumos pentru raspuns, dar am nevoie de lege si nr. articolelor respective, ca sa avem baza legala.
Baza legală pentru ce?

Art. 20
(1) Constituirea posturilor didactice/catedrelor şi încadrarea cadrelor didactice pe posturi didactice/catedre în învăţământul preuniversitar se realizează, asigurându-se cu prioritate, continuitatea activităţii didactice de predare la aceleaşi clase sau grupe de elevi.

(2) Continuitatea activităţii didactice de predare la aceleaşi clase sau grupe de elevi poate fi întreruptă ca urmare a participării cadrului didactic la etapele de mobilitate a personalului didactic din învăţământul preuniversitar, în situaţia rezervării/degrevării postului didactic/catedrei sau la încetarea de drept a contractului individual de muncă, potrivit legii, precum şi în alte situaţii speciale aprobate de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ.

Art. 21
(1) La nivelul unităţilor de învăţământ preuniversitar, încadrarea la clase sau grupe de elevi/preşcolari, a personalului didactic titular, se realizează prin decizie a directorului unităţii de învăţământ, în baza documentelor de numire/transfer/repartizare, cu respectarea prevederilor art. 8, art. 9 alin. (1)-(5), alin. (7), alin. (9)-(17), art. 10, art. 12, art. 14-17 şi a principiului privind continuitatea activităţii didactice de predare la aceleaşi clase sau grupe de elevi/preşcolari, după discutarea şi analizarea proiectului de încadrare cu personal didactic în consiliul profesoral al unităţii de învăţământ şi aprobarea acestuia de către consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ.

(2) Repartizarea cadrelor didactice la structurile unităţii de învăţământ cu personalitate juridică se face prin decizie a directorului unităţii de învăţământ, după discutarea şi analizarea proiectului de încadrare cu personal didactic în consiliul profesoral al unităţii de învăţământ, în baza hotărârii consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ.

(3) În situaţia în care un post didactic dintr-o structură sau din unitatea de învăţământ cu personalitate juridică, după aplicarea principiului continuităţii activităţii didactice de predare la aceleaşi clase sau grupe de elevi, este solicitat de două sau mai multe cadre didactice titulare de aceeaşi specialitate, pentru departajare se aplică criteriile şi punctajele pentru evaluarea personalului didactic prevăzute în anexa nr. 2. Dacă rezultatul evaluării obiective nu conduce la departajare, se aplică, în ordine, criteriile socioumanitare în baza documentelor justificative.

(4) După încadrarea titularilor, conform alin. (1)-(3), se încadrează după aceeaşi procedură, cadrele didactice care nu au dobândit definitivarea în învăţământ, cu o vechime la catedră mai mică de 7 ani, repartizate pe posturi didactice/catedre vacante publicate pentru angajare nedeterminată, începând cu 1 septembrie 2012, pentru care se poate asigura cel puţin jumătate de normă didactică de predare-evaluare-învăţare, conform deciziei de repartizare pe post/catedră.

Metodologia – cadru privind mobilitatea personalului didactic din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2014-2015, aprobată prin OMEN nr. 5451/2013

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restrangere activitate invatamat cristeaion cristeaion In comuna sunt 10 invatatori . Un post se va desfiinta din motive de copii sub normativ .In comuna nu este disponibil niciun post de invatator iar cel in cauza ... (vezi toată discuția)
Titularizare educatoare conf art 253 ne_interesant ne_interesant Sunt educatoare suplinitoare de 2 ani intr-o unitate de invatamant din mediul rural( 4 educatoare in total celelalte 3 sunt titulare), in 2010 am dat examen de ... (vezi toată discuția)
Titularizare la nivelul scolii Albert35 Albert35 Supun atentiei dumneavoastra problema tutularizarii la nivelul unitatii de invatamant... Sunt profesor de informatica cu o vechime efectiva in invatamant ... (vezi toată discuția)