avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata concediu postnatal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata concediu postnatal

Buna ziua

Va rog sa-mi spuneti care este legea in care se mentioneaza formula de calcul pentru plata celor 126 zile (postnatale in cazul meu). Se platesc 85% din salariul BRUT sau NET (asa cum mi s-a dat mie)? In cazul in care s-a gresit calculul salariului se mai poate lua retroactiv diferenta recalculata?
Dar in cazul in care am concediu medical pt ingrijire copil bolnav ( mentionez faptul ca dupa expirarea celor 126 zile postnatale, nu am intrat in concediu crestere copil pana la 2 ani, ci am cerut reintoarcerea la birou, dar seful meu a fost deacord sa raman in concediu medical, cate zile este legal sa iau pentru mine si pt copil - in total 23 oct 2008 - 28 feb 2009).
Multumesc
Cel mai recent răspuns: AndreeaIB , utilizator 17:52, 22 Mai 2009
1. Problema ridicata de dvs. este reglementata de:
- OUG 158/17.11.2005 privind concediile si indemnizatiile de asiguraru sociale de stat (M.O. 1074/29.11.2005).
- Norma din 27.01.2006 de aplicare a OUG 158/2005 (M.O. 147/16.02.2006).
2. In Norme aveti clar modul de calcul.
AndreeaIB a scris:

Buna ziua

Va rog sa-mi spuneti care este legea in care se mentioneaza formula de calcul pentru plata celor 126 zile (postnatale in cazul meu). Se platesc 85% din salariul BRUT sau NET (asa cum mi s-a dat mie)? In cazul in care s-a gresit calculul salariului se mai poate lua retroactiv diferenta recalculata?
Dar in cazul in care am concediu medical pt ingrijire copil bolnav ( mentionez faptul ca dupa expirarea celor 126 zile postnatale, nu am intrat in concediu crestere copil pana la 2 ani, ci am cerut reintoarcerea la birou, dar seful meu a fost deacord sa raman in concediu medical, cate zile este legal sa iau pentru mine si pt copil - in total 23 oct 2008 - 28 feb 2009).
Multumesc

La prima intrebare tudorvaleriu a raspuns si nu este nevoie de completari.
Ce nuam inteles eu este: Dvs stati in concediu medical cu copilul, pentru ca este copilul bolnav sau pentru ca angajatorul nu v-a primit inapoi la serviciu?
Buna

Nu am intentionat niciodata sa raman acasa 2 ani si nici nu am intentionat sa depun dosarul pt crestere copil pana la 2 ani. Anul trecut, inainte de a naste, mi-am luat un rest de concediu de odihna de 2 sapt, urmand sa intru in zilele de prenatal iar dupa nastere restul pt postnatal (asa cum mi le planificasem eu); numai ca, la sf CO am nascut prematur, INAINTE sa intru in zilele de prenatal; dupa nastere, am beneficiat de 126 zile POSTNATAL. La expirarea acestora, cand trebuia sa-mi reiau activitatea, am cerut voie sefului meu sa mai stau acasa o perioada, dar nu as fi vrut sa depun dosarul pt crestere copil, si dupa aceea sa-l intrerup dupa 2 luni; deci i-am sugerat ideea sa imi fac reintoarcerea la locul de munca si medicul de familie sa-mi dea concedii medicale, de boala, sa zicem, pt mine si copil. Aceste concedii au fost date legal, numarul zile cat imi permitea legea sa stau acasa pt "boala" mea si a copilului.
Ideea este ca, mie mi-au fost platite cele 126 zile de postnatal cu prea putin (mi-am dat seama acum cand am discutat cu o prietena, insarcinata, care primeste 85% din salariu BRUT.
Daca ati ajuns la aceasta concluzie in urma calculelor exista variante.
As avea totusi o intrebare suplimentara. Ati avut toata suma de la salriu trecuta in contractul de munca?

In primul rand va sfatuiesc sa incercati pe cale amiabila. Vorbiti cu angajatorul, faceti o cerere in scris prin care sa va justifice um s-a facut calculul concediului dvs de maternitate (postnatal) si solicitati suma restanta.

Daca nu merge pe cale diplomatica, puteti actiona in instanta (la tribunalul din judetul unde aveti domiciliul) angajatorul pentru plata restanta a acestui concediu in termen de trei ani de la data cand s-a nascut acest drept. Dar pentru pasul acesta, cel mai bine este sa va consultati anterior cu un jurist/avocat.

Din pacate nu ati fost informata, dar niciodata nu este prea tarziu, poate ve timai avea si alti copii. In perioada concediului de crestere copil pana la doi ani, puteti reveni la servici oricand si ori de cate ori se doreste inainte de implinirea a doiani a copilului. Nu sunteti obligata, odata intrata in acest concediu, sa ramaneti musai 2 ani.
Nu au fost probleme cu salariu in acest fel, netul pe care il primeam era trecut si in cartea de munca. La mine este putin diferit de calculat, de aceea nu stiu care este modalitatea de calcul, pt ca in cele 6 luni anterioare nasterii, am avut vreo 3 mariri de salariu (cu cate 10 si 15 %).
Intrebarea mea este urmatoare: adun cele 6 bruturi (anterioare nasterii) , fac o medie si aplic cele 85%? (o luam babeste), pt ca nici asa nu reiese suma pe care am primit-o. Inainte sa cer asa ceva, vreau sa fiu sigura ca mi s-a gresit.

Alte discuții în legătură

Concediul ubemadi ubemadi Din 14 februarie intru in concediu prenatal...m-ar interesa toti pasii care trebuie urmati pe mai departe,ce acte trebuie sa depun pt acest concediu si pt cel ... (vezi toată discuția)
Concediu maternal Ioana1707 Ioana1707 Buna seara! Ma aflu in urmatoarea situatie: lucrez de 5 luni si sunt insarcinata in 2 luni. As dori sa imi iau concediu maternal cu 2 luni inainte sa ... (vezi toată discuția)
Concediu pre si post-natal alexa1305 alexa1305 Buna ziua.As vrea sa stiu cum se calculeaza indemnizatia pentru cele 126 de zile de concediu pre si post-natal, de asemenea si indemnizatia de maternitate de 2 ... (vezi toată discuția)