avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul

Din 14 februarie intru in concediu prenatal...m-ar interesa toti pasii care trebuie urmati pe mai departe,ce acte trebuie sa depun pt acest concediu si pt cel postnatal,la cate zile am dreptul,cand trebuie depuse aceste acte...Aceleasi intrebari le am si pt concediul ce urmeaza dupa cel postnatal,cel de crestere al copilului.Va multumesc anticipat.
:)
Cel mai recent răspuns: ubemadi , utilizator 17:32, 12 Februarie 2013
1. - Concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) se acorda de catre medicul curant specialist ginecolog si apoi, in continuare, de medicul de familie sau direct de medicul de familie.
- Certificatele medicale le depuneti la angajator care le calculeaza si le plateste.

2. - Pentru concediul pentru cresterea copilului (CCC) faceti o cerere catre angajator (care este obligat sa o aprobe) prin care solicitati suspendarea contractuluio individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC pana la 1 an sau 2 ani (depinde pentru ce varianta optati).
- Cu o copie dupa decizia angajatorului de suspendare a CIM si cu celelalte acte va prezentati la Primarie unde completati si cererea pentru acordarea indemnizatiei pentru CCC.
- Mergeti la Primarie sa luati lista cu actele necesare.
Ultima modificare: Marți, 15 Ianuarie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc pentru raspuns! :)
Buna ziua! Revin cu o intrebare:pe perioada concediul pre/postnatal,cum se calculeaza banii ce trebuie sa-i iau?Va multumesc anticipat :)
1. - Indemnizatia pentru concediul de maternitate se calculeaza avand ca baza de calcul cele 6 luni anterioare lunii in care ati intrat in concediu de maternitate.
- Suma veniturilor brute pe cele 6 luni se imparte la numarul de zile lucratoare din cele 6 luni si se obtine media zilnica a bazei de calcul (Mzbc).
- Mzbc se inmulteste cu 85% si se obtine indemnizatia zilnica a concediului de maternitate (Izcm).
- Izcm se inmulteste in fiecare luna de concediu de maternitate cu zilele lucratoare ale lunii si se obtine indemnizatia de concediu de maternitate pentru acea luna.

2. Indemnizatia pentru CCC se calculeaza 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni anterioare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
Va multumesc :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pre si post-natal alexa1305 alexa1305 Buna ziua.As vrea sa stiu cum se calculeaza indemnizatia pentru cele 126 de zile de concediu pre si post-natal, de asemenea si indemnizatia de maternitate de 2 ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie concediu crestere copil ana176 ana176 Buna ziua, as dori sa stiu cum se calculeaza concediu postnatal,adica cel dupa nastere,nu cel de dinainte. Sal.brut este 1374 lei. multumesc (vezi toată discuția)
Concediu maternal Florina87 Florina87 Buna ziua! As vrea sa stiu care imi va fi valoarea concediului maternal daca am ca si baza de calcul pe ultimele 6 luni lucrate 5850 lei. Mentionez ca nu am ... (vezi toată discuția)