avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Conditii pentru a putea beneficia de indemnizatie de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Conditii pentru a putea beneficia de indemnizatie de somaj

Buna ziua,

Am lucrat la o firma din 26.01.2012 pana la 31.07.2014,cand am incetat activitatea conform art. 55 lit. b din CM. Mentionez ca am fost angajata pe perioada nedeterminata, program de lucru de 8 ore. Stiu ca,desi am 12 luni lucrate in ultimele 24 de luni, nu pot beneficia de somaj in aceste conditii din cauza articolului in baza caruia mi-a incetat activitatea la firma respectiva.
Pe de alta parte cunosc faptul ca daca in urmatoarele 12 luni, inchei un contract individual de munca pe durata determinata, la expirarea termenului pentru care a fost incheiat CIM-ul respectiv (art. 56 lit.i din CM), avand in vedere perioada lucrata la firma, respectiv 2 ani si 6 luni, as indeplini conditiile necesare pentru a beneficia ulterior de indemnizatie de somaj.
Intrebarea mea este daca perioada de angajare pe durata determinata trebuie sa fie obligatoriu de 1 luna si neaparat cu program de lucru de 8 ore sau se poate incheia un CIM pe durata determinata pentru o perioada mai scurta de timp si cu un timp partial de munca?
Am studiat legislatia si nu am gasit o precizare in acest sens facuta de legiuitor, insa poate mi-a scapat mie aceasta informatie.
Va rog foarte mult sa ma sprijiniti in obtinerea acestei informatii.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ianuaria , utilizator 17:06, 3 August 2014
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie:
- sa va inceteze contractul individual de munca (CIM) din motive neimputabile dvs.;
- in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj sa aveti 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.

2. - Cele 12 luni de stagiu de cotizare la somaj trebuie sa fie realizate cu un program norma de 8 ore pe zi.
- In cazul unor CIM cu program partial stagiul de cotizare se calculeaza proportional cu timpul normal de munca.

3. - Daca veti incheia un CIM pe perioada determinata si cu timp partial, incetarea acestuia in baza art.56(1), lit.i) din Codul muncii va permite sa beneficiati de indemnziatie de somaj.
- Nu este precizat nicaieri ca este obligatoriu ca acest CIM sa fie incheiat pe o anumita perioada minima sau cu un anumit numar minim de ore de munca pe zi.
- La data incetarii acestui CIM se vor lua in calcul 12 luni de stagiu de cotizare din ultimele 24 de luni (aceste 12 luni nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator).
Va multumesc foarte mult pentru promptitudine si pentru toate detaliile oferite.
Interventie moderator:
:rtfm:
Ianuaria:

1. Pentru o mai buna intelegere a problemei dvs. nu mai deschideti alt topic intrebari pe aceeasi tema.

2. Intrati tot pe acest topic si continuati intrebarile:

Ianuaria a scris:
Buna ziua,

In completare la precizarile pe care astazi vi le-am solicitat si la care Dvs.cu amabilitate mi-ati raspuns prompt, vreau sa va intreb daca , dupa perioada de 2 ani si 6 luni lucrata cu norma intreaga si pe perioada nedeterminata (26.01.2012-31.07.2014) la o firma de unde am incetat activitatea cu art. 55 lit. b din CM, un CIM incheiat in urmatoarele 12 luni pe perioada determinata (sub 1 luna de zile si cu timp partial de munca) sau nedeterminata si care inceteaza in perioada de proba sau la expirarea acesteia din initiativa angajatorului confera posibilitatea obtinerii indemnizatiei de somaj?
Adica, indiferent de perioada pentru care se incheie CIM-ul, pe durata determinata sau nedeterminata, in masura indeplinirii celorlalte cerinte, este esential ca CIM-ul sa nu inceteze din motive imputabile mie, pentru a putea beneficia de indemnizatie de somaj?
Documentele doveditoare pentru obtinerea indemnizatiei de somaj (decizie de incetare,adeverinta vechime, anexa 26) trebuie obtinute si depuse la AJOFM de la ambele locuri de munca?
Multumesc mult.

1. - Depinde numai cum va inceteaza ultimul CIM.
- Daca va inceteaza din motive neimputabile dvs. veti beneficia de indemnizatie de somaj daca indeplinti si cerinta stagiului de cotizare.

2. Va trebuie numai decizia de incetare a CIM de la ultimul loc de munca.

3. - Adeverintele de vechime va trebuie de la toti angajatorii pentru a demonstra stagiul total de cotizare in functie de care se stabileste perioada de acordare a indemnizatiei de somaj.
- Pentru perioada pentru acer aveti carnet de munca nu mai este nevoie de adevrinte de vechime.

4. Adeverinta tip pentru somaj (Anexa 26) se emite de catre toti angajatorii la care ati lucrat cele 12 luni de stagiu de cotizare din ultimele 24 de luni.

5. Nu va este imputabila incetarea CIM in perioada de proba daca incetrea are loc la initiativa angajatorului.

6. - Dvs. ati scris:
Adica, indiferent de perioada pentru care se incheie CIM-ul, pe durata determinata sau nedeterminata, in masura indeplinirii celorlalte cerinte, este esential ca CIM-ul sa nu inceteze din motive imputabile mie, pentru a putea beneficia de indemnizatie de somaj?

- Da, asa este.
Imi cer scuze pentru greseala si, un sincer multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa demisie Mihalciuc Mihalciuc Buna ziua! Va rog sa ma informati daca la data de 20 noiembrie 2013 mi-am dat demisia de buna voie de la o companie unde am lucrat consecutiv 4 ani de zile ... (vezi toată discuția)
Somaj DiaD DiaD Daca am incetat CIM cu acordul partilor, pot depune dosar pentru indemnizatie de somaj? Mentionez ca am avut CIM din septembrie 2011 pana in iulie 2012. Sau ... (vezi toată discuția)
Acordare somaj simona.elisa simona.elisa daca lucrez cu 6 ore/zi si am contract determinat care expira in 29.09.2010, si am 12 luni stagiu de cotizare, pot sa iau somaj? multumesc frumos , (vezi toată discuția)