avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Sentinta si executare silita proces ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Sentinta si executare silita proces granituire+revendicare imobiliara

Buna Ziua,
La data de 15.04.2014 mi-a fost respins recursul la o cauza civila granituire si revendicare imobiliara. Ca urmare trebuie sa execut sentinta irevocabila (totusi am depus in termen contestatie in anulare). astfel:
trebuie sa “retrag gardul” de pe aliniamentul__ pe aliniamentul__ si sa “recunosc reclamantelor dreptul de proprietate asupra terenului in suprafata de X mp, (nespecificandu-se ce se intampla daca nu o sa-l retrag, deoarece acel gard este proprietatea reclamantelor, gardul avand o vechime de peste 50 ani, a fost edificat anterior cumpararii de catre parti a imobilelor vecine, iar reclamantii l-au recostruit de peste 30 ami timp in care l-au intretinut. Prin urmare am eliberat curtea si am inceput demersurile pentru construirea unui nou gard pe aliniamentul stabilit de instanta, dar coform adresei din data 07.05.2014 a primariei sunt obligat sa obtin autorizatie de constructie nereusind inca sa finalizez obtinerea autorizatiei. Nu am demolat gardul existent deoarece este proprietatea vecinelor
instanta de fond a stabilit cheltuielile de judecata (respectiv cheltuiala cu expertiza si cu taxa de timbru) sa fie impartite egal intre parti, compensand cheltuiala cu onorariul avocatilor. Totusi, desi a fost de facut un calcul simplu, nu s-a tinul cont ca la data efectarii expertizei instanta m-a obligat sa platesc o parte din contravaloarea expertizei, pe care am achitat-o atunci, la dosar existand inca de atunci originalul c-tei in val de 700 lei, eu pastrand o copie.; evident ca am fost dezamagit de faptul ca recursul nu a fost admis fie si partial, greseala cu cheltuiala fiind evidenta, motivarea respingerii recursului nefiind inca intocmita.
la data de 10.07.2014 a fost inregistrata actiunea de executare silita impotriva mea (exact la data la care am plecat in concediu cu familia) iar in 14.07 a fost admisa actiunea eu intorcandu-ma din concediu in 16.07. Cheltuielile de executare sunt foarte mari si ne creaza probleme
As avea urmatoarele intrebari:
1-trebuie sa platesc suma stabilita de Instanta sau sa indeplinesc logica de calcul al aceleiasi Instante si sa platesc doar diferenta deoarece la dosar exista originalul chitantei inca de la data expertizei, chiar daca executorul ma someaza sa platesc integral
2-as putea contesta macar partial executarea silita avand in vedere ca am inceput demersurile de autorizare in vederea constructiei noului gard si ca am eliberat curtea?
3-Exista un termen legal de indeplinire a sentintei pentru a nu fi executat silit?
Plecand de la ideea ca Instantele de judecata ar trebui sa aiba si un rol activ in proces, cand o parte greseste din lipsa de experienta de exemplu si mai ales ar trebui sa vada si spiritul legii nu numai litera acesteia, am si cateva intrebari pe care le gandesc emotional, probabil ca o sa la cosiderati foarte subiective dar pe care eu le consider doar retorice:
4.In conditiile in care paratii pierd datorita unor erori/neconcordante similare in documentele de cumparare al ambelor parti dupa peste 40 ani intr-un proces de granituire si revendicare imobiliara curtea casei parintesti si poate o parte din suflet este normal ca reclamantii sa primeasca o suprafata de teren mai mare decat cea ceruta, ei necumparand in realitate acel teren?
5.Este moral ca din cauza modului in care o instantele(au fost doua) au gestionat un proces timp de 5 ani dar si din cauza unor ezitari ale noastre(inclusiv av.) sa nu ni se incuviinteze nici o proba (testimoniala, interog reclamanti, cercetare locala, etc) chiar daca au fost solicitate inca din intampinare?
6.Este moral ca un proces de executare silita sa nu fie adus la cunostiinta debitorului, sa dureze 4(patru) zile pana la incuviintare cu sentinta definitiva, ca apoi sa ne accentueze dezechilibrul financiar creat deja de procesul initial?
7.Este moral ca executarea silita sa fie incuviintata fara sa fie motivat recursul?
Considerati acestea si ca un feed-back al unei experiente extrem de neplacuta in justitie.

Alte discuții în legătură

Executare silita/refuzul exec. judecatoresc tudorioan tudorioan In fapt, a fost ceruta punerea in executare a unei sentinte civile ramasa definitiva si irevocabila si care a fost investita cu formula executorie. Obiectul ... (vezi toată discuția)
Recurs respins-plangere refuz punere in executare a unei sentinte civile investita cu formula executorie tudorioan tudorioan Creditorul formuleaza o cerere de executare silita la care ataseaza o sentinta civila legalizata si investita cu formula executorie! Executorul judecatoresc ... (vezi toată discuția)
Granituirea, costurile actiunii IancuV IancuV Daca ma poate ajuta cineva cu o informatie privind costurile unei actiuni in instanta privind granituirea si daca pot cere cheltuieli de judecata privind ... (vezi toată discuția)