avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1042 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Contract prenuptial credit imobiliar
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Contract prenuptial credit imobiliar

Buna ziua,

Urmeaza sa ma casatoresc si as dori sa semnez un contract prenuptial cu viitoarea sotie. Eu detin un apartament cumparat cu credit ipotecar pe 30 de ani (mai am inca 20 de ani de plata).
Va rog sa ma imi spuneti cum ar fi cel mai bine sa formulez acest contract, ca in cazul divortului apartamentul sa ramana in posesia mea ?

Stiu ca exista situatia in care, avand in vedere perioada foarte mare de rambursare a creditului, in cazul unui divort, sotia sa ceara partea de rate achitate impreuna.
Cum as putea sa evit aceasta situatie, sa imputernicesc o terta parte sa achite ratele (din cate am inteles orice rata achitata la banca, chiar cu imputernicit, tot in numele meu se achita) ?
Sa specific in contract ?

De asemenea va rog sa imi spuneti daca acest act se face la notar.

Va multumesc !
Oricum dvs. ramaneti in posesie pentru ca se considera ca imobilul achizitionat este bun propriu. Insa la divort, dansa are un drept la jumatate (sau cat stabileste instant) din ratele platite impreuna.

Ce vreti dvs. se cheama separatie de patrimonii si se face la notar. Astfel, ceea ce dobandeste fiecare sot de la momentul incheierii casatoriei, ramane proprietate proprie.
Cum as putea sa evit aceasta situatie, sa imputernicesc o terta parte sa achite ratele (din cate am inteles orice rata achitata la banca, chiar cu imputernicit, tot in numele meu se achita) ?

asta nu va ajuta deloc, acel cineva va face un serviciu, banii fiind tot ai dvs sau mai bine zis ai familiei.
nu puteti evita decat daca veti plati ratele cu venituri proprii ( nu salarii).
Sotia ar avea un drept de creanta doar daca va dovedi ca ati platit ratele impreuna.
Dansa poate prefera sa faca altceva cu salariul ei, nu sa ii dea pt rate sau sa plateasca cheltuieli ale casei ca dvs sa achitati rata. Daca e sa trageti spuza pe turta dvs, o poate face si ea.

Oare un alt regim matrimonial n-ar fi convenabil?
mergeti la notar si solicitati sa incheiati un contract prin care stabiliti regimul separatiei de bunuri conform caruia fiecare dintre soţi este proprietar exclusiv în privinţa bunurilor dobândite înainte de încheierea căsătoriei, precum şi a celor pe care le dobândeşte în nume propriu după această dată.
Asta nu inseamna ca doamna nu va avea un drept de creanta daca va contribui la plata ratelor.
Sunteti proprietar exclusiv pe casa oricum si sub regimul comunitatii legale.

Alte discuții în legătură

Vrem sa ne casatorim si el are datorii la banca... alexappm alexappm Viitorul sot are datorii la banca si eu vreau sa fac imprumut la banca pentru \' prima casa \'si vrem sa ne casatorim, intrebarea este daca fac imprumutul la ... (vezi toată discuția)
Divort, partaj say say Buna seara Ce se intampla daca 2 soti au divortat in anul 1999 dar nu au efectuat partajul nici pana in zilele noastre luand in considerare urmatorul fapt: ... (vezi toată discuția)
Contract prenuptial? stoianflorian stoianflorian Buna ziua. In vara aceasta urmeaza sa ma casatoresc. Dupa cum evloueaza societatea in ziua de azi as vrea sa mi iau cateva masuri de precautie in ceea ce ... (vezi toată discuția)