avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort, partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort, partaj

Buna seara

Ce se intampla daca 2 soti au divortat in anul 1999 dar nu au efectuat partajul nici pana in zilele noastre luand in considerare urmatorul fapt: casa a cumparat-o sotul inainte de casatorie, dar ratele le-a achitat impreuna cu sotia.
Cine si la ce are dreptul in momentul de fata?
Indrumati-ma si spre reglementarile legale.
:">

say
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 12:06, 21 August 2009
Casa e bun propriu al sotului.Insa plata ratelor de catre sotie da nastere unui drept de creanta al acesteia.
Daca prin contract a intervenit transferul dreptului de proprietate anterior casatoriei legale -si asa tind sa cred ca s-a intamplat- ar rezulta ca apartamentul este bun propriu al sotului.
Sotia insa .. in cazul unui partaj- ar putea invoca o creanta ... corespunzatoare contributiei sale -pe care o poate dovedi- la plata ratelor de credit.
Textele incidente in cazul partajului sunt 673/1 - 673/14 C.p.c.
Va multumesc.
Ma documentez
casa a cumparat-o sotul inainte de casatorie, dar ratele le-a achitat impreuna cu sotia.

E bun propriu al sotului .
=D>
Speta este foarte clara : casa este bun propriu al sotului dar sotia are dreptul la jumatate din valoarea actualizata a ratelor achitate in timpul casatoriei!
B-)
Referitor la intrebarea "cand se poate face partajul ?", raspunsul este la fel de simplu; ORICAND!:D
Ultima modificare: Joi, 20 August 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat

Alte discuții în legătură

Divorț GabrielaCarausu GabrielaCarausu Soțul meu are apartamentul cumpărat înainte de căsătorie, dar am plătit 15 ani rate împreună. În caz de divorț am drept de proprietate? (vezi toată discuția)
Interventie in interesul uneia dintre parti ada82 ada82 In situatia in care sunt in divort , iar apartamentul in care locuiam a fost cumparat de mine inainte de casatorie , insa ratele le-au plaltit parintii mei si ... (vezi toată discuția)
Partaj-casa nationalizata VerTrad1 VerTrad1 Un sfat va rog pentru urmatoarea situatie: sotia nu stia ca sotul achizitionase cu putin timp inaintea casatoriei in baza unui contract incheiat cu statul o ... (vezi toată discuția)