Buna ziua, am incheiat un antecontract de vanzare- cumparare pentru a cumpara o garsoniera pentru fiica mea.Dupa ce am stabilit un pret de comun acord cu proprietarul pentru aceasta garsoniera mobilata si utilata , am incheiat antecontractul.
si am dat avans 1000 E . Dupa aceea au inceput problemele: ca trebuie sa platim hota , frigiderul ,aplicele; ca nu vrea sa treaca valoarea reala a imobilului ca sa nu plateasca taxe, ca nu vrea sa-si deschida cont la banca ca sa nu plateasca comisioane. Pai cum sa-i dau banii toti in mana fara nici o dovada ? Mi-e teama ca ramanem cu banii dati si fara casa la cum se comporta. Noi nu vrem sa renuntam la cumpararea garsonierei, dar in cazul in care refuzam vanzarea deoarece nu ne intelegem trebuie sa-i dau proprietarului dublul avansului.Nu stiu ce sa fac , va rog sa ma ajutati. Va multumesc.
A. daca aveti un termen in care trebuia sa incheiati contractul , dreptul de a mai cere executarea antecontractului se prescrie in 6 luni, iar vanzatorul trebuie sa restituie plata nedatorata. Daca nu au expirat cele 6 luni , mergeti la notar , incercati sa incheiati contractul asa cum ati stabilit prin antecontract, iar , in caz de refuz din partea vanzatorului mergeti la instanta pentru a obtine o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de contract
B. daca nu aveti termen aveti doua posibilitati- 1. sa cereti termen instantei pentru a se incheia antecontractul si sa incercati incheierea contractului la notar, dupa 6 luni, se va implini termeul de prescriptie a dreptului la actiune. 2. sa incercati incheierea actului de vanzare la notar,(mergeti la notar), in cazul in care nu doreste (vanzatorul), sa cereti instantei sa emita o hotarare care sa tina loc de contract, asa cum ati stabilit dvs si cu vanzatorul , de comun acord , prin antecontract. (va recomand pct 2)
in cazul arvunei - puteti pierde doar suma data. Vanzatorul va plati dublu. In cazul implinirii termenului de prescriptie se va returna arvuna. In cazul refuzului de la notar puteti cere instantei fie executarea contractului , fie rezolutiunea, in acest ultim caz , arvuna se va returna dublu.
Prin lege transferul banilor se face numai prin banca pentru sume ca aceasta. Altfel amenda. Transferul se face in fata notarului. Discutati la banca cum se face. Fostul proprietar sa isi deschida cont la aceeasi banca. Puteti sa va deplasati si la banca sa ii ia in numerar. Il treceti la imputernicit si ii scoate el personal. E riscul lui sa ia amenda.
Sfatul meu este sa mergeti la avocat cu contractul pentru analza.
La o prima vedere nu s-ar parea ca aveti dreptul la ele.
Era bine sa consultati avocat anterior incheierii contractului deoarece pe notar nu il intereseaza aceste aspecte.