As dori sa stiu care sunt drepturile persoanei care inchiriaza un apartament si ce lege reglementeaza aceste drepturi.
Atata timp cat am inchiriat un spatiu si platesc o chirie, consider ca informatiile legate de costurile percepute in lista de cheltuieli de intretinere, ma privesc personal si am dreptul sa solicit prin cerere scrisa si inregistrata aceste informatii, administratiei imobilului respectiv.
Mentionez ca am facut niste cereri ( cel putin 3 ), in care solicitam informatii legate de costuri de intretinere si reparatii, nici una dintre cereri nu a primit numar de inregistrare. Presedintele asociatiei poate sa ia decizii in nume propriu, fara sa consulte comitetul de locatari?
Am primit acest raspuns din partea administratorului imobilului : " proprietarii apartamentelor sunt persoanele care pot cere informatii despre listele de plata si au acces la cerere, la orice document al asociatiei de proprietari. "
Adica eu nu am dreptul sa stiu ce platesc si unde se duc banii mei de intretinere????
Nu aveti drept sa solicitati informatii despre intretinere decat in numele proprietarului, fiind mandatara acestuia, deoarece Asociatia de Proprietari a blocului nu face parte din contractul de locatiune(inchiriere) incheiat intre dvs. si proprietar. Dvs aveti obligatia de a plati chiria si intretinerea, in conformitate cu clauzele dvs. contractuale, dar,in calitate de chirias, nu faceti parte din Asociatia de Locatari.
Am facut o cerere in data de 11 martie, in care solicitam explicatii referitoare la cotele mari la intretinere incepand cu lunile de iarna, si raspunsul mi-a fost inmanat in data de 8 iulie ac.
La intrebarile mele referitoare la costurile ridicate pe perioada lunilor de iarna, presedintele de asociatie a specificat, verbal, ca sunt cheltuieli mari la reparartii, fiind un bloc vechi 1934... si justificand necesitatea reparatiei centralei si tevilor vechi.
Tocmai de aceea am facut aceasta solicitare in scris, pentru a avea o dovada scrisa a ceea a fost sustinut verbal de catre presedintele de bloc.
Am constatat ca aceste cheltuieli nu erau atat de mari si as dori sa stiu cum au fost calculate cotele la intretinere.
Cine poate sa faca un control financiar al acestor liste si a felului in care sunt cheltuiti banii, in cadrul asociatiei? Unde pot sa fac o sesizare in acest sens?
Daca nu exista nici o lege care sa se refere la chiriasi, cum se reglementeaza aceste situatii ale chiriasului cu administratia si cu proprietarul?
Din raspunsurile date pana acum a reiesit destul de clar ca "legatura" dintre as. prop. si proprietarul unei locuinte se face de catre proprietarul insasi, insa in conditiile in care un proprietar de buna credinta inchiriaza locuinta (desigur in mod legal), poate transfera si o parte din drepturile si obligatiile sale fata de as. prop. - prin mandatarea chiriasului in vederea reprezentarii acestuia la as. de proprietari.
In acest fel chiriasul poate sa participe la toate adunarile/sedintele de bloc sau as. prop. si chiar sa voteze in numele proprietarului. In acest sens cred ca este de priosos sa mai spun ca chiriasul poate oricand sa se intereseze de orice activitate din cadrul as. prop., sa ceara in mod explicit informatii cu privire la costurile care-i sunt repartizate pe lista de plata.
Deci, dvs. - chiriasul, trebuie sa discutati cu proprietarul, sa mergeti impreuna la sediul as. prop. une acesta va completa o imputernicire de reprezentare pe numele dvs., tocmai in ideea despre care am spus mai sus.
Succes!