avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Uscatorie bloc inchiriata de administratie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Uscatorie bloc inchiriata de administratie

buna ziua, administratia blocului a inchiriat uscatoria de la ultimul etaj (de 9 etaje este blocul) si cica banii ar fi folositi la intretinere...cat de legal este aceasta? ar trebui sa existe niste chitante/facturi, chiar de ar fi asa ? ... si daca n-ar fi in regula, care ar fi pasii de urmat? ... multam de raspunsuri
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 17:26, 2 Decembrie 2016
Inchirierea se face legal numai cu aprobarea adunarii generale a asociatiei de proprietari in baza unui contract de inchiriere inregistrat la ANAF. Asociatia incaseaza chiria cu chitanta/ factura si se evidentiaza in contabilitate, ca venit, dar si ca plata efectuata ulterior. Se plateste impozit pe venit la fisc.
Da, asociatia reprezentata de presedinte, poate inchiria uscatoria, cu acordul proprieatrilor membri ai asociatiei.
Inchirierea se face pe baza unui contract de inchiriere, suma lunara se poate afisa pe lista de plata luna de luna daca cel caruia i se inchiriaza este membru al asociatiei. Daca se inchiriaza catre alta persoana din afara asociatiei, nu apare pe lista lunara de plata, se factureaza lunar, trimestrial, anual (conform contractului) si se incaseaza numera sau prin banca.
Aceste contracte nu se inregistreaza la ANAF si nicaieri in alta parte decat la asociatie. Sumele incasate de asociatie se folosesc pentru reparatii si alte cheltuieli administrative. Gasiti in legea 230/2007 si HG 1588/2007 ca acestea sunt "venituri din exploatarea proprietatii comune". Nu se plateste nici un impozit pentru aceste venituri.
Cititi, va rog legea si daca nu gasitii ceea ce am scris eu, o sa revin exact cu articolele respective pentru deplina lamurire.
bmik1998 a scris:


si cica banii ar fi folositi la intretinere..





Intotdeauna pentru analiza si eventual raspuns la obiect este necesar ca initiatorul topicului sa ofere date relevante concrete si nu presupuneri
Cine a comunicat ca
cica banii ar fi folositi la intretinere ?


Conform dispozitii in vigoare sumele generate de inchirierea partii comune din condominiu intra in fondul de reparatii-respectiv nu pot fi utilizati "la intretinere"
L nr 230/2007
Art. 13
Veniturile obtinute din exploatarea proprietatii comune apartin asociatiei de proprietari. Aceste venituri alimenteaza fondurile speciale ale asociatiei de proprietari pentru reparatii si investitii cu privire la proprietatea comuna si nu se platesc proprietarilor.
Adriantot a scris":Inchirierea se face pe baza unui contract de inchiriere, suma lunara se poate afisa pe lista de plata luna de luna daca cel caruia i se inchiriaza este membru al asociatiei. Daca se inchiriaza catre alta persoana din afara asociatiei, nu apare pe lista lunara de plata, se factureaza lunar, trimestrial, anual (conform contractului) si se incaseaza numera sau prin banca." Am parcurs legea dar nu am intalnit asemenea precizari si nici ca veniturile obtinute de asociatie pe baza acestor contracte de inchiriere sant exceptate de la impozitare. Interesant de aflat reactia ANAF la denuntarea acestor contracte de inchiriere ned!!!
HG 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007:
Art.25.
.................
(6) Veniturile obtinute de asociatia de proprietari din activitati economice sau din alte activitati desfasurate se constituie ca fond special si se vor utiliza in exclusivitate pentru imbunatatirea confortului si eficientei condominiului, pentru intretinerea si repararea proprietatii comune, potrivit art. 45 alin. (3) din Legea nr. 230/2007. In aceste venituri se cuprind si cele obtinute din inchirierea unor spatii aflate in proprietate comuna indiviza, a spatiilor pentru instalarea de reclame si pentru serviciul de televiziune prin cablu, firme luminoase, precum si alte venituri obtinute din orice sursa, in conditiile legii. Aceste venituri se constituie ca surse proprii ale asociatiei de proprietari, nu se platesc proprietarilor, nu pot fi folosite la constituirea sau la completarea fondului de rulment si nu pot fi folosite la plata facturilor emise de furnizorii de servicii publice de utilitati. Acest fond va fi depus in contul asociatiei de proprietari si nu va putea fi folosit decat cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari, in conformitate cu bugetul de venituri si cheltuieli.

ANAF a raspuns unei asemenea intrebari: nu se impoziteaza veniturile asociatiei care sunt folosite pentru intretinerea, repararea si modernizarea proprietatii comune.

Alte discuții în legătură

Inchirieri spatii comune dan61 dan61 Buna seara,v-as ruga sa-mi spuneti daca la o asociatie de proprietari se inchiriaza spatiile comune si se obtine un profit lunar,trebuie declarat la ANAF si ... (vezi toată discuția)
Uscatoria blocului lucutza55 lucutza55 buna ziua. locuiesc la parterul unui bloc de proprietari. n uam balcon si singura posibilitate de a usca rufele este uscatoria de la parter. la care are acces ... (vezi toată discuția)
Reparatii acoperis pionel pionel In blocul in care m-am mutat acum 9 luni avem urmatoarea situatie: la ultimul etaj exista o uscatorie care a fost inchiriata de catre un vecin. In schimbul ... (vezi toată discuția)