avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate

Am urmatoarea intrebare: o persoana ce detine o profesie liberala este nevoita sa se pensioneze cu gradul 2 sau 3. In aceasta situatie mai are dreptul sa obtina venituri din profesii liberale?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:17, 6 August 2014
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 69
In raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:

a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca si a capacitatii de autoingrijire;

b) de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu pastrarea capacitatii de autoingrijire;

c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.

2. Asadar:
- daca beneficiaza de pensie de invaliditate gr. I sau gr. II inseamna ca si-a pierdut total capacitatea de munca, deci nu mai poate desfasura o activitate lucvrativa retribuita;
- daca beneficiaza de pensie de invaliditate gr. III poate desfasura o activitate lucrativa dar nu mai mult de 4 ore pe zi.

3. In cazul unei pensii de invaliditate gr. III poate sa obtina venituri din activitatea de PFA dar sa nu cumva sa reiasa din documente ca lucreaza mai mult de 4 ore pe zi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de boala nicolauconstanta nicolauconstanta Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca am pensie de boala gr 2,pot lucra 4 ore pe zi ? Va multumesc (vezi toată discuția)
Consecinte juridice/pecuniare nettzy nettzy ce consecinte juridice/pecuniare poate avea un pensionar gr.2 daca a lucrat la o persoana juridica cu convectie platindu-si impozit la ad-tia financiara conf ... (vezi toată discuția)
Sunt pensionar de invaliditate gr.ii, pot obtine venituri din activitatea de pfa? radu99wuu radu99wuu Sunt titular PFA si am contract de colaborare pentru prestari servicii cu o Companie srl. Sunt pensionar cu grad ll de invaliditate. Legea 263/2010 ... (vezi toată discuția)